Οι Έλληνες διαμαρτύρονται για τον υπερκορεσμό των στρατοπέδων προσφύγων, μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ

Κόσμος κρατώντας σημαίες και πανό συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώσεων για το μεταναστευτικό στη Μυτιλήνη, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Οι κάτοικοι Λέσβου, Χίου και Σάμου απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για τον υπερκορεσμό των στρατοπέδων προσφύγων στα νησιά τους, αναφέρει σε ανταπόκριση από την Ελλάδα το πρακτορείο Associated Press.

Επισημαίνει ότι οι ντόπιοι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και δημόσιοι υπάλληλοι, απεργούν σήμερα, απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να διευκολύνει τον σοβαρό υπερπληθυσμό στα στρατόπεδα προσφύγων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις στεγάζουν ακόμη και 10 φορές περισσότερους από τις δυνατότητές τους.

  • Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται διαδηλώσεις και στα τρία νησιά, οι διοικητές και οι δήμαρχοι των οποίων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση. Περίπου 75.000 άνθρωποι πέρασαν παράνομα τα σύνορα της χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τουρκία το 2019, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με πέρυσι.

Οι νησιωτικές αρχές παροτρύνουν την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει τις μετακινήσεις μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα και ζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδιά της για την κατασκευή επιπρόσθετων εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιηθούν για τον εγκλεισμό μεταναστών που προορίζονται για απέλαση.

Τίτλος: Greek islanders protest overcrowded refugee camps

Απεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Οι κάτοικοι των νησιών προβαίνουν σε απεργία για τα υπερπλήρη κέντρα. Απεργία και διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Κυβέρνηση της χώρας τους μετανάστες που φτάνουν από την Τουρκία, αναφέρει η Bethany Bell στο BBC. 

  • Ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στα υπερπλήρη κέντρα φιλοξενίας είναι θλιβερές. Στη Μόρια, το μεγαλύτερο κέντρο της Λέσβου, βρίσκονται περισσότεροι από 19000 αιτούντες άσυλο ενώ η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων δεν ξεπερνά τα 2840 άτομα.
  • Τα πανό έξω από το δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης αναγράφουν: «Θέλουμε πίσω το νησί μας», «Όχι άλλες φυλακές ανθρώπινων ψυχών στο Αιγαίο».

Ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρης δηλώνει ενοχλημένος που το νησί του έχει μετατραπεί σε «τόπο συγκέντρωσης και κράτησης» για χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Στους 3000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές στη Μυτιλήνη ενώ και στη Σάμο πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία με τη συμμετοχή 1500 πολιτών.

Πολλοί από τους ντόπιους νιώθουν εγκαταλελειμμένοι ενώ ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σάμο και τη Λέσβο, επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά: «Πρώτον, αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων και δεύτερον, άμεση επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία».

Τίτλος: Greece migrant crisis: Islanders strike over crowded camps

Ρεπορτάζ του Martens, Michael στην FAZ για την κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο αναφορικά με το προσφυγικό μεταναστευτικό. Η κατάσταση συνεχώς γίνεται δυσκολότερη. Την ίδια στιγμή οξύτερη γίνεται η κριτική των τοπικών κοινωνιών στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Χθες πραγματοποιήθηκε προειδοποιητική απεργία ενάντια στις κυβερνητικές επιδιώξεις για άνοιγμα νέων καταυλισμών για αιτούντες άσυλο. Οι διαμαρτυρίες γίνονται καθώς οι κάτοικοι τονίζουν πως, η ανέγερση νέων καταυλισμών θα έχει αποτέλεσμα την άφιξη περισσοτέρων στα νησιά. Οι κάτοικοι ζητούν να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα μετά την καταγραφή τους.

Στα μέρη όπου σχεδιάζεται η ίδρυση νέων δομών λαμβάνουν χώρα παρόμοιες διαμαρτυρίες.Την ίδια στιγμή που οι ψηφοφόροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, αυξάνει η βία στους καταυλισμούς, όπου διαβιούν πολλοί υπό άθλιες συνθήκες. Καθημερινά λαμβάνουν χώρα βίαια επεισόδια.

Οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται αιτία αυξημένης επιθετικότητας. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να λάβει μέτρα όπως την κατασκευή μεγαλύτερων δομών για την γρηγορότερη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις που δεν έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας πληθαίνουν.

Τίτλος: Migranten in Griechenland : Streiks, Proteste, alltägliche Gewalt

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Χίο και Σάμο: “Όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: