Για την Αθήνα ο Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια: Είτε πόλεμος, είτε “πολιτική αυτοκτονία” οι επιλογές;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί μα μαθητές στο Μέγαρο Μουσικης , Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο δημοσιογράφος του Bloomberg Νίκος Χρυσολωράς σχολιάζει, στο χθεσινό Newsletter του δικτύου, ότι αυτό για την Αθήνα μπορεί να ξεπερνά τα όρια και μία ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή μια διπλωματική διαμαρτυρία μπορεί να μην είναι αρκετή.

  • Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να βρεθεί με την μοναδική επιλογή είτε να αναχαιτίσει τα Τουρκικά γεωτρύπανα είτε να διαπράξει πολιτική αυτοκτονία.

Και μετά τι; διερωτάται ο δημοσιογράφος, και συνεχίζει όσοι θυμούνται τον Ιανουάριο του 1996, γνωρίζουν ότι άσχημα γεγονότα δεν συμβαίνουν πάντοτε βάσει σχεδίου. Χρειάζεται μόνο μια λάθος εκτίμηση ή  μια υπερβολή για να οδηγηθεί μια συνήθης πρακτική σε καταστροφή.

Οι δημοσιογράφοι Selcan Hacaoglu και Firat Kozok γράφουν σχετικά στο πρακτορείο Bloomberg:

Σε μια κίνηση ενδεικτική της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προωθήσει τις διεκδικήσεις της σε αμφισβητούμενα νερά της πλούσιας σε ενεργειακούς πόρους ανατολική Μεσόγειο και η οποία θα εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις με Ελλάδα και Ε.Ε., ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε, χθες Πέμπτη, ότι η Τουρκία θα εκδώσει νέες άδειες διεξαγωγής ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειοσε συνέχεια της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του δικτύου.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η Τουρκία απέσπασε τη συμφωνία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης – μια συμφωνία που όξυνε τις εντάσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο – με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

  • ΠΟΤΕ ΤΟΣΟ ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν δεκαετίες να υπάρξουν τόσο τεταμένες, γράφουν οι Giorgos Christides και Maximilian Popp, στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ο Erdogan προκαλεί την Ελλάδα επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες. Έλληνες διπλωμάτες ανησυχούν ότι ο Erdogan θα θελήσει να επεκτείνει την επιρροή της Τουρκίας σε ελληνική επικράτεια. Αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες με συνοδεία πολεμικών πλοίων, τότε η Αθήνα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιπαραβάλει τον ελληνικό στρατό.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της με κάθε κόστος. Η αντιπαράθεση με την Τουρκία αποτελεί ρίσκο για τον Μητσοτάκη, καθώς η Άγκυρα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην Ελλάδα με πολλούς τρόπους, ιδίως αξιοποιώντας το προσφυγικό.

Οι Έλληνες αισθάνονται ότι η Ευρώπη τους έχει αφήσει στην τύχη τους και στρέφονται προς τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει κριτική στη συμφωνία Erdogan-Sarradsch, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα κάνει κάτι για αυτό. Εξάλλου ο Trump έχει δηλώσει «μεγάλος φαν» του τούρκου Προέδρου.

La Repubblica: Τα τούρκο-λιβυκά μνημόνια μπορούν να ξεπεραστούν από μια ειρηνευτική διαδικασία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: