Το Ιράν δηλώνει έτοιμο και για άλλες ανταλλαγές κρατουμένων με τις ΗΠΑ

File photo: Ο απελευθερωθείς Αμερικανός κρατούμενος του Ιράν, Σιγιούε Γουάνγκ, με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Ιράν, την ημέρα της ανταλλαγής. l EPA/US DEPARTMENT OF STATE HANDOUT
Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο και για άλλες ανταλλαγές φυλακισμένων με τις ΗΠΑ επιμένοντας παράλληλα στο γεγονός ότι η ανταλλαγή που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο με την Ουάσινγκτον δεν ήταν σε καμιά περίπτωση το αποτέλεσμα επίσημων διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν είναι έτοιμο για μια συνολική ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ γράφοντας στο Twitter “Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ”.

“Αφού πήραμε πίσω τον όμηρό μας αυτή την εβδομάδα , είμαστε έτοιμοι για μια συνολική ανταλλαγή. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ”, έγραψε ο Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ευχαριστήσει το Ιράν μέσω Twitter για μια πολύ δίκαιη διαπραγμάτευση”, μετά την ανταλλαγή κρατουμένων που οργανώθηκε στην Ελβετία.

Αυτή η διαδικασία επέτρεψε την απελευθέρωση την ίδια μέρα ενός Αμερικανού φυλακισμένου στο Ιράν επί τρία και πλέον χρόνια, του Σιγιούε Γουάνγκ και ενός Ιρανού κρατουμένου στις ΗΠΑ από το 2018, του Μασούντ Σολεϊμανί.

“Δεν πρόκειται παρά για μια ανταλλαγή και (…) όσον αφορά τις ανταλλαγές (κρατουμένων), είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε, αλλά δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις” με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιεΐ, σε ενημέρωση του Τύπου στην Τεχεράνη.

“Κάθε διαπραγμάτευση ή συνομιλία” με τις ΗΠΑ δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά “στο πλαίσιο της ομάδας 5+1 και αφότου οι ΗΠΑ θα έχουν αποσύρει” τις κυρώσεις και την οικονομική τρομοκρατία”, πρόσθεσε.

Η λεγόμενη ομάδα 5+1 περιλαμβάνει τις έξι χώρες που είχαν υπογράψει με την Ισλαμική Δημοκρατία τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη το 2015 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία).

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ,

Τεχεράνη, Ιράν

Σπάνιο δείγμα συνεργασίας: ΗΠΑ και Ιράν συμφώνησαν στην ανταλλαγή κρατουμένων

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: