«Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»: Γενοκτονία των Αρμενίων, ένα οδοιπορικό θανάτου και ελπίδας 

Η αρμενικής καταγωγής ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν διασκεύασε και σκηνοθέτησε το έργο «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», που είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο μιας επιζήσασας της Γενοκτονίας των Αρμενίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, της Ανζέλ Κουρτιάν. (Pαραχώρηση φωτογραφίας: Generation Y Productions.




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ταξιδεμένη θλίψη των Αρμενίων παραμένει ακλόνητη πίστη για δικαίωση μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Η μνήμη για το ενάμισι εκατομμύριο μαρτύρων και οι ζωές των ξεριζωμένων συναποτελούν τον διαχρονικό πόνο ενός λαού που επιμένει να αντιστέκεται στη λήθη.

  • Η ιστορική απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για αναγνώριση της Γενοκτονίας συνέπεσε με την παρουσίαση στις Ηνωμένες Πολιτείες της παράστασης «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν».

Ένας θεατρικός μονόλογος με τη Χριστίνα Αλεξανιάν, η οποία με ευαισθησία, πάθος και αυθεντική ερμηνεία αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο μια αληθινή ιστορία, μια συγκλονιστική διαδρομή από την Προύσα, το Αφιόν Καραχισάρ, τη Μαγνησία, την Κρήτη, τον Πειραιά και την Κοκκινιά, μέσα από τη διαρκή μάχη με τον χρόνο και τη συνείδηση.

Η αρμενικής καταγωγής καταξιωμένη ηθοποιός διασκεύασε και σκηνοθέτησε το έργο, που είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο μιας επιζήσασας της Γενοκτονίας των Αρμενίων και της Μικρασιατικής Καταστροφής, της Ανζέλ Κουρτιάν, καταγράφοντας βιώματα και θύμησες.

Μια ζωή με πολέμους, μια δραματική προσφυγική πορεία, ένα κείμενο γεμάτο με συναισθηματικές εναλλαγές, μια παράσταση-σύμβολο αλήθειας για την ανθρωπότητα.

  • Το έργο «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» με τη Χριστίνα Αλεξανιάν παρουσιάστηκε σε τρεις παραστάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Αστόρια της Νέας Υόρκης και σε μία παράσταση στο Μαλλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστώνη, με αγγλικούς υπότιτλους (σε μετάφραση Αιμιλίας-Αλεξάνδρας Κρητικού) και με βοηθό σκηνοθέτη τον Κώστα Καρασαββίδη. Τα ηχογραφημένα τραγούδια ερμήνευσε η Μαρία Σπυριδωνίδου. Τον συντονισμό και την παραγωγή των παραστάσεων ανέλαβε ο νεοϊδρυθείς οργανισμός «Generation Y Productions».

Ανάμεσα στους θεατές, εκτός από ομογενείς, ήταν αρκετά άτομα αρμενικής καταγωγής, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, διπλωμάτες από Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και στελέχη ελληνοαμερικανικών και αρμενοαμερικανικών οργανώσεων.

Σε ένα από τα δυνατά και αντιπροσωπευτικά σημεία του μονολόγου αναφέρεται: «Έκανα κρυφά-κρυφά τον σταυρό μου. “Παναγιά μου, σε τι φταίξαμε; Σώσον Κύριε τον λαό σου”, έλεγα από μέσα μου. Όσοι ήμασταν στις άμαξες, νιώθαμε άσχημα γι’ αυτούς που περπατούσαν, γιατί δεν αντέχανε απ’ τις καμιτσιές κι έπεφταν στα χαντάκια. Αν ήταν δυνατόν να αναφτούν καντήλια για όσους πέθαναν στον δρόμο, θα είχε φωτίσει η νύχτα και θα ‘χε γίνει μέρα».

Αναφερόμενη στο έργο, η Χριστίνα Αλεξανιάν (σ.σ. γνωστή στο ευρύτερο κοινό από κινηματογραφικές ταινίες και κυρίως από τηλεοπτικές σειρές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε εμφανιστεί στην παράσταση «Ιφιγένεια εν Ταύροις», σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο φημισμένο θέατρο «La MaMa» του Μανχάταν) είπε ότι η θυγατέρα της Κουρτιάν, η Νέλλη Χανικιάν, την ενθάρρυνε να παρουσιάσει στη σκηνή την ιστορία της μητέρας της.

  • «Μεταφέροντας το μήνυμά της όπως το κατέγραψε στο βιβλίο, η συγκίνησή μου είναι μεγάλη και έγινε μεγαλύτερη όταν είδα την αντίδραση του κόσμου και πόσο πραγματικά άγγιξε τους θεατές σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη», επεσήμανε ενδεικτικά, σημειώνοντας ότι η απόφαση της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα «μεγάλο βήμα» για τη γνώση και την ιστορική αλήθεια. Επίσης, εξέφρασε χαρά και ικανοποίηση που συνέπεσαν οι παραστάσεις της στην Αμερική με αυτό το σημαντικό γεγονός.

Το έργο παρουσιάστηκε ήδη σε ογδόντα και πλέον παραστάσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Στις κατάμεστες αίθουσες σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, οι θεατές παρακολούθησαν την εκπληκτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν, συνοδευόμενη κατά διαστήματα από προβολή αρχειακού υλικού και φωτογραφιών.

Μέσα από την αφήγηση της Ανζέλ Κουρτιάν, η πρωταγωνίστρια ζωντάνεψε το οδοιπορικό του διωγμού μιας οικογένειας και ενός ολόκληρου έθνους. Η μάνα-μοδίστρα, οι δυο αδελφές της, ο χωρισμός τους, η επανασύνδεση στην Ελλάδα, τα τουρκικά εγκλήματα σε βάρος των Αρμενίων και των Ελλήνων σκιαγράφησαν με σπαραγμό ψυχής μια από τις χειρότερες τραγωδίες, μια μαύρη περίοδο της Ιστορίας, ένα οδοιπορικό θανάτου, γενναιότητας και ελπίδας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών μας.

Η Τουρκία δεν σταμάτησε τελικά στην Κύπρο και είμαστε μόνο στην αρχή της επιθετικότητας της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: