Tα επικοινωνιακά τρικ του απολυταρχικού καθεστώτος της Τουρκίας: Πως απαντά η Αθήνα…

File Photo: Στιγμιότυπο από την άσκηση Ηνίοχος. Φωτογραφία Ελληνική Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

«Δυστυχώς έχουμε ήδη χάσει τον επικοινωνιακό πόλεμο», ήταν μια λακωνική φράση ανωτάτου Αξιωματικού προ ημερών. Με αυτό τον τρόπο επισήμανε ότι η πλειονότητα των ενημερωτικών μέσων, «πουλάνε» με μεγάλη ευκολία τα όσα θέλει να πλασάρει η γείτονα.

  • Με πολλούς τρόπους η Άγκυρα εκτός των πάγιων επεκτατικών και αναθεωρητικών απόψεων της, φροντίζει να «διαφημίζει» την υπεροπλία της. Συνεχώς δείχνει πολεμικά πλοία στην θάλασσα, δοκιμάζει νέα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (σ.σ. σε αυτό τον τομέα όντως έχει κάνει αλματώδη άνοδο), δοκιμάζει «copy paste» πυραύλους, της δικής της βιομηχανίας κι άλλα οπλικά συστήματα.
  • Αν όντως βρισκόταν σε τόσο προηγμένο σημείο, με τα όσα έχουμε ακούσει και δει από τουρκικά και Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, δεν θα είχε διστάσει να κάνει το επεκτατικό βήμα.

Φοβάται τη διεθνή κατακραυγή; Από ποιον; Από την Γερμανία που συνεχίζει να της δίνει όπλα, από την Ευρώπη που ομιλεί για κυρώσεις, οι οποίες δεν έρχονται ποτέ; ή μήπως από τις ΗΠΑ που ο πλανητάρχης δηλώνει σχεδόν αδελφικός φίλος του κου. Ερντογάν;

Ξέρουν την ποιοτική διαφορά του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Σίγουρα οι δηλώσεις Τσαβούσογλου πως «δεν θέλει η Τουρκία πόλεμο, αλλά μπορεί να χρειαστεί για να προστατεύσει τα πλοία της», παραπέμπουν σε έμμεση απειλή.

  • Σίγουρα όμως- όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν στο Ελληνικό επιτελείο- οι Τούρκοι Αξιωματικοί έχουν ενημερώσει εκτενώς το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, πως οι δυο στόλοι δεν έχουν τραγικές διαφορές υπέρ τους και επιπλέον, ότι τα πληρώματα των δυο ναυτικών διαφέρουν ριζικά. Τα Ελληνικά διακρίνονται, ξέρουν την θάλασσα και τον αγώνα σε αυτήν. Η δε Τουρκία ποτέ δεν υπήρξε ναυτικός λαός, όσο κι αν αυτό θέλει να προβάλει και να πείσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
  • Οι Νατοϊκές αναφορές για τις «γκάφες» των Τούρκων αξιωματικών σε κοινές ασκήσεις μόνο λίγες δεν είναι και σε αυτό δεν φταίνε οι ίδιοι, αλλά η ξαφνική άνοδός τους στην ιεραρχία μετά τις χιλιάδες των διώξεων.

Συμπέρασμα αυτού είναι ότι δίχως εμπειρία δεν είναι λίγοι αυτοί που ονομάστηκαν κυβερνήτες, ύπαρχοι, αξιωματικοί βολής, αξιωματικοί κέντρου επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Τα βίντεο ενός απολυταρχικού καθεστώτος που δεν θυμίζουν Δημοκρατία

Την ίδια στιγμή η Αθήνα έχει επιλέξει έναν διαφορετικό επικοινωνιακό δρόμο που μπορεί να μην έχει εργατοώρες στο μοντάζ, διαρκή tweet πολεμικού χαρακτήρα και share με προπαγανδιστικά βίντεο που παραπέμπουν ευθέως σε απολυταρχικά καθεστώτα.

  • Επιπλέον στην Αθήνα επιλέγουν σε πολλές περιπτώσεις να μην απαντούν στο κρατικό πρακτορείο «Anadolοu» που καταγγέλλει τα Ελληνικά πληρώματα για δήθεν παρενόχληση τουρκικών πλοίων. Αντί τα επιτελεία να δίνουν την εικόνα στα τηλεοπτικά μέσα ως μέσο πειθούς, προτιμούν να δρουν με ψυχραιμία και η απάντηση ν’ αποστέλλεται στα αρμόδια διεθνή όργανα, δείχνοντας τους την αλήθεια.
  • Η Αθήνα έχει χτίσει τις ισχυρές συμμαχίες στην Αν. Μεσόγειο και πέραν από ορισμένες στιγμές (DVday) δεν κραδαίνει τη σημαία, ούτε σηκώνει τους τόνους προκλητικής ρητορικής.
  • Αντιθέτως το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έκανε μια τυπική- για τα ναυτικά δεδομένα- άσκηση με το Πακιστάν και το υπουργείο άμυνας της γείτονος, φρόντισε να ανεβάσει φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του, να κάνει tweet με επιπλέον εικόνες και συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού.
  • Πάντως είναι άλλο να έχεις συμμαχίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, να έχεις υπογράψει προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας με την Ιορδανία, να φιλοξενείς τα ΗΑΕ στον «Ηνίοχο» κι άλλο να έχεις βασικούς πελάτες και συμμάχους το Πακιστάν, σχολίαζαν στρατιωτικοί κύκλοι.

Στην Αθήνα τέλος σημειώνουν ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί πως δεν πιστεύουν ότι η Τουρκία θα θελήσει άμεσα να κλιμακώσει σε στρατιωτικό επίπεδο, παρ’ όλα αυτά είναι μονόδρομος η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εφόσον δημιουργηθούν νέα δεδομένα και προκλήσεις.

Ανακήρυξη ΑΟΖ εδώ και τώρα Κύριε Πρωθυπουργέ: Να γίνει αμέσως με Προεδρικό Διάταγμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: