Συνάντηση Δένδια – Χαφτάρ στη Βεγγάζη: Επί τάπητος τα ανυπόστατα τουρκολιβυκά μνημόνια

Από τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τους Λίβυους αξιωματούχους. Via Twitter@NikosDendias




Με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Κhalifa Haftar είχε συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετέβη εκτάτως σήμερα το πρωί στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Στη συνάντηση μετέσχε και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, Πρέσβυς Χ. Λάζαρης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguilah Saleh Eissa, στην Αθήνα στις 12 τρέχοντος, καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο. Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.

Ο Ν. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.

Ημίωρη συνάντηση με Σούκρι στο Κάιρο

Αμέσως μετά ο Ελληνας ΥΠΕΞ μετέβη στο Κάιρο όπου είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο περαιτέρω συντονισμός των κινήσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου αναφορικά με το θέμα των δύο μνημονίων της Λιβυκής κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία.

Στην κατ’ ιδίαν τους συνάντηση που διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών για τις επαφές που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες για να συζητήσει με τους ομολόγους τους και αξιωματούχους αραβικών χωρών το θέμα των μνημονίων Λιβύης – Τουρκίας.

Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Καΐρου, αμέσως μετά την πρωινή επίσκεψη του κ. Δένδια στη Λιβύη και λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Ικανοποίηση για τη σύμπτωση απόψεων

Σε δηλώσεις του από το Κάιρο, κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για τα δύο memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.

Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Aguilah Saleh Eissa, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα».

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Δένδια στη Λάρνακα

Η ενημέρωση για τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας σε Λιβύη και Αίγυπτο, νωρίτερα την Κυριακή και η προετοιμασία για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπιστούν ενέργειες αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του αφού ξεκαθάρισε ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed δεν αποτελεί αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες, αλλά συνέχεια των προσπαθειών των Κυβερνήσεων των χωρών που την υπογράφουν για προαγωγή της ευημερίας των λαών τους, απηύθυνε πρόσκληση προς όλα τα κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο να ενώσουν τις προσπάθειες τους, ώστε αυτό να διασφαλιστεί και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε (το απόγευμα της Κυριακής) στο αεροδρόμιο Λάρνακας προκειμένου να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών Λευκωσίας – Αθήνας για τη διαχείριση των εξελίξεων μετά την υπογραφή των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης.

Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη ολοκληρώθηκε περίπου στις 20.40 στη Λάρνακα.

Το αεροσκάφος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών προσγειώθηκε νωρίς το βράδυ (19.50) της Κυριακής στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο Υπουργών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών Λευκωσίας – Αθήνας για τη διαχείριση των εξελίξεων μετά την υπογραφή των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέμενε την ολοκλήρωση της συνάντησης ώστε να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών για το περιεχόμενο της.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση επιστρέφει στην Αθήνα.

Εκκληση στην Ελλάδα για συνεργασία και σύσταση προξενείου

Οσον αφορά στη συνάντηση της Βεγγάζης και σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ιστοσελίδα almarsad.co, αρχικά ο Αλ Θάνι στάθηκε στη μακροχρόνια σχέση της Λιβύης με την Ελλάδα, σε οικονομικό επίπεδο και επίπεδο διμερών σχέσεων. Τόνισε ότι ο λαός του απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε ο Σάρατζ με την Τουρκία και τόνισε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης απειλεί τους Λίβυους όσο και τις γειτονικές χώρες, με τις προσπάθειες της να προκαλέσει αναταραχή.

Επιπλέον, κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη. “Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης… Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό”.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας – σύμφωνα με το δημοσίευμα- είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα.

Ο Σάρατζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ είχε συνάντηση στην Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: