Σαράντα μπλε φτερά στο Αιγαίο απέναντι στα τουρκικά: Iσχυρό ράπισμα από τους πιλότους μας

File Photo: F-16 Block 52+ Adv της Πολεμικής Αεροπορίας . Φωτογραφία ΓΕΑ
Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Με σαράντα μαχητικά αεροσκάφη στον αέρα απάντησε η Πολεμική Αεροπορία στις διαρκείς προκλήσεις της Άγκυρας στο Αρχιπέλαγος.

Aπέναντι στα δεκαοκτώ F-16 και τα δυο F-4 της Τουρκίας, τα Ελληνικά γεράκια απάντησαν με ένα σαφές μήνυμα αεροπορικής υπεροχής που ήταν ο διπλός αριθμός μαχητικών απέναντι στις έκνομες εναέριες πράξεις της Άγκυρας.

  • Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας σημείωναν μάλιστα πως σε κάθε Τουρκικό μαχητικό υπήρχαν απέναντι δυο Ελληνικά, γεγονός που από μόνο του μαρτυρά ότι οι Έλληνες πιλότοι είχαν το προβάδισμα και το τακτικό πλεονέκτημα στον αέρα, με τους Τούρκους συναδέλφους τους να μην έχουν την «καλύτερη μέρα» της καριέρας τους.
  • Τα είκοσι συνολικά αεροσκάφη της Τουρκίας προσπάθησαν σε όλο το μήκος του Αιγαίου να μπαίνουν και να βγαίνουν στο FIR Αθηνών, προκαλώντας πολλές φορές τον «πόλεμο φθοράς», αλλά οι Ελληνικές απαντήσεις ήταν πάντα εκεί. Αρκετοί από τους σχηματισμούς συγκεντρώθηκαν γύρω από το Καστελόριζο που έγιναν οι συνολικά τέσσερις υπερπτήσεις στη Ρω.
  • Οι Τούρκοι είχαν δυο διαφορετικές ασκήσεις στην περιοχή οι οποίες αντί για ναυτικές, μετατράπηκαν κυρίως σε αεροπορικές. Και εκεί θέλησαν να φθείρουν περισσότερο τα Ελληνικά αεροσκάφη καθώς είναι η μεγαλύτερη απόσταση που πρέπει να καλύψουν για να φτάσουν δίπλα και πίσω από τα τουρκικά μαχητικά.

Το κύριο βάρος, όπως και ήταν λογικό το πήρε η 115 πτέρυγα μάχης της Σούδας, οι «Αλεπούδες» και τα «Αστέρια» από την 340 και 343 Μοίρα.

Φόρεσε το καλό προσωπείο για το ΝΑΤΟ

Στην Αεροπορία παρατηρούν πως κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, η γείτονα χώρα κράτησε σε γενικές γραμμές ήπια συμπεριφορά στο Αιγαίο.

  • Αυτό είχε γίνει με την ελάχιστη παρουσία είτε με ένα ζεύγος F-16, είτε με ελικόπτερα ή CN-235 που έκαναν μόνο παραβάσεις στο FIR Αθηνών κι όχι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Με άλλα λόγια, όλο το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία γι’ ακόμη μια φορά είχε φορέσει το «καλό της προσωπείο». Και μόλις όλοι επέστρεψαν στις χώρες τους, το σύνθημα δόθηκε για να συνοδεύσει με αυτό τον τρόπο τις νέες της διεκδικήσεις στον «δρόμο προς τη Λιβύη».

Πάντως οι περισσότερες απογειώσεις και τα «scramble» σημειώθηκαν την ώρα που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάϊατ μαζί με Αμερικανούς Αξιωματούχους, συνοδευόμενος από τον Α’ ΓΕΕΘΑ, τον Α’ ΓΕΑ, τον Α’ ΓΕΝ, βρισκόταν στην «φωλιά» του Τακτικού Αρχηγείου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εκεί οι Επιτελείς μαζί με τους Αμερικανούς καμάρωναν το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος που παρουσιάζεται στην χώρα μας ως μια υποψήφια χώρα για την απόκτησή του. Το MQ-9 Reaper εφόσον πετά το επόμενο διάστημα στο Αρχιπέλαγος θα γίνεται μάρτυρας και των παραβατικών συμπεριφορών της Τουρκίας όχι μόνο στον αέρα, αλλά και την θάλασσα.

Ο πόλεμος φθοράς…

Μπορεί πάντως η αεροπορία να εξέπεμψε αυτό το τόσο σημαντικό στην παρούσα συγκυρία μήνυμα ισχύος απέναντι στη συνεχή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ωστόσο δεν πρέπει να παραλείψουμε πως «ο πόλεμος φθοράς» για τα Ελληνικά αεροσκάφη δεν σταματά.

  • Τα είκοσι αεροσκάφη της Τουρκίας είχαν και πάλι την βασική εναέρια υποστήριξη από το ιπτάμενο τάνκερ, γεγονός που επιτρέπει στους πιλότους να παραμένουν πολύ περισσότερη ώρα στον αέρα κάνοντας παραβιάσεις. Τα Ελληνικά φτερά, υποχρεώνονται σε προσγείωση, ανεφοδιασμό και απογείωση.

Κατά συνέπεια για να μην μείνει αναπάντητη καμία πρόκληση ο τουλάχιστον διπλός αριθμός αεροσκαφών σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί και υποχρεωτικός για την παντοτινή προάσπιση του Εθνικού Εναέριου Χώρου και του FIR Αθηνών.

Nέα σύμβαση 10,8 εκατ. δολ. μεταξύ Intracom Defense και Raytheon για τους PATRIOT

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal