«Πόλεμος» με τουρκικά drones στη Μεσόγειο: Λειτουργούν από σήμερα βάση στα κατεχόμενα

File Photo: Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. EPA, KATIA CHRISTODOULOU




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τον περασμένο Ιούνιο, είδαν το φως σε τουρκικά ΜΜΕ πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι εμπειρογνώμονες μετέβησαν στα κατεχόμενα για να εξετάσουν επί τόπου τις δυνατότητες αξιοποίησης υποδομών ή κατασκευής καινούργιων. Οι υποδομές αυτές αφορούν την λειτουργία ναυτικής βάσης και αξιοποίησης του αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

Η πρώτη κίνηση φαίνεται να έχει γίνει.

  • Από σήμερα Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, το παράνομο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκόνοικου που χρησιμοποιείτο κατά καιρούς για στρατιωτικούς σκοπούς, θα λειτουργήσει ως βάση για τουρκικά drones, τα οποία θα απογειώνονται και να συνοδεύουν πλωτά γεωτρύπανα που διενεργούν έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως συναφώς μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μέσα σε 24 ώρες ικανοποιήθηκε το αίτημα της τουρκικής αεροπορίας για τη βάση ενώ για τυπικούς λόγους η απόφαση λήφθηκε από τη ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων. Το θέμα παρουσιάσθηκε στο λεγόμενο υπουργικό υπό την μορφή του κατεπείγοντος. Η απόφαση έχει ληφθεί στην Άγκυρα και υλοποιείται από τις κατοχικές δυνάμεις. Σημειώνεται πως η Τουρκία θα πληρώσει για την κατασκευή υποδομών στο παράνομο αεροδρόμιο.

  • Από σήμερα, λοιπόν, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), και άοπλα και οπλισμένα, θα ξεκινήσουν να απογειώνονται από το αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκόνοικου.

Η τουρκική πλευρά επικαλείται το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αγοράσει από το Ισραήλ τέσσερα  μη επανδρωμένα αεροσκάφη  αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων , γεγονός «που επηρέασε τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης», λένε οι αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος

Επί της ουσίας η δημιουργία βάσης στο κατεχόμενο Λευκόνοικο συνιστά μια ακόμη κίνηση εδραίωσης των σχεδιασμών της κατοχικής Τουρκίας. Συνιστά μια ακόμα αποσταθεροποιητική κίνηση της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της επιβολής τετελεσμένων.

  • Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι η δεύτερη χώρα με τα περισσότερα drones( 124) μετά τις ΗΠΑ και αυτό αξιοποιείται στο έπακρο από το καθεστώς της  Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, είδαν το φως της δημοσιότητας δυο γεγονότα, που επιβεβαιώνουν το κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή.

Πρώτο, τουρκικό πολεμικό πλοίο εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό πλοίο από την κυπριακή ΑΟΖ, πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, στο ωκεανογραφικό σκάφος Bat Galim της Ωκεανογραφικής και Λιμνολογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας, επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, οι οποίοι πραγματοποιούσαν υποθαλάσσια έρευνα για τον αγωγό EastMed μετά από εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης.

  • Το τουρκικό πλοίο εξέπεμψε μήνυμα και οι Τούρκοι απαίτησαν από το πλοίο και τους ερευνητές να μετακινηθούν άμεσα από την περιοχή γιατί βρισκόντουσαν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Το σκάφος έπλεε μετά από άδεια των κυπριακών Αρχών.

Η κυπριακή κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της, Κυριάκου Κούσιου διέψευσε τις πληροφορίες αν και αυτές έχουν επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Υποδομών του Ισραήλ.

Δεύτερο, στα πλαίσια άσκησης ισραηλινά μαχητικά, F-16, πέταξαν χθες πάνω από το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο βρίσκεται ως γνωστό για γεωτρήσεις στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Η είδηση μεταδόθηκε από ισραηλινά ΜΜΕ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Προς διαπραγμάτευση «γκρίζων ζωνών»: Ο Ταγίπ βάζει στο τραπέζι παράνομες διεκδικήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: