Ερντογάν και Ακάρ δηλώνουν ότι η Άγκυρα θα αυξήσει στρατιωτική στήριξη προς την Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία, Τουρκική Προεδρία




Η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξή της προς την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αν αυτό χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία “αποκλείεται” να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ δήλωνε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι δίπλα στη Λιβύη όπως έγινε και στην Συρία, δήλωσε ο Ακάρ σε τελετή στα ναυπηγεία Γκιολτσούκ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η ολοκλήρωση της εγχώριας παραγωγής των υποβρυχίων θα συμβάλει σημαντικά στην αποτρεπτική ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας θα προστατεύσουν καλύτερα τα δικαιώματα της Τουρκίας στην “γαλάζια πατρίδα” αλλά και τα δικαιώματα των “Τ/κ αδελφών” της, όπως είπε.

“Αν κοιτάξει κανείς τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο θα δει πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτές οι εργασίες”, ανέφερε.

Για τις δύο συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτραπεί η δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή και ότι θα προστατευτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με τη Λιβύη στο πλαίσιο της στρατιωτικής τους συνεργασίας. “Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας μέχρι να διασφαλιστεί η ειρήνη, η ηρεμία και η ασφάλεια στη Λιβύη, όπως έγινε και στην Συρία”, ανέφερε.

Ν.Χ.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Στην Κύπρο ο Δένδιας: Ενημέρωση για επαφές σε Λιβύη και Αίγυπτο στον Χριστοδουλίδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: