Κόλαφος για την Τουρκία: Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την ομιλία του στη Γερουσία. Φωτογραφία via C-SPAN2




Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου κόλαφο για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το ψήφισμα κατέθεσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των συναδέλφων του. Μαζί του συντάχθηκε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρούζ.

Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας υποστηρίχθηκε και από γερουσιαστές φίλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προηγούμενες απόπειρες είχαν σκοντάψει σε ενστάσεις μελών της Γερουσίας, καθ` υπόδειξη του Λευκού Οίκου. Σήμερα ωστόσο, κανείς δεν προέβαλε ένσταση και το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Συγκινημένος ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, μόλις σιγουρεύτηκε ότι δεν υπάρχει ένσταση, ξεκίνησε την ομιλία του με τα λόγια: “μόλις εγκρίναμε το ψήφισμα” και την ολοκλήρωσε με βουρκωμένα μάτια.

Ο Τεντ Κρουζ, από τους γερουσιαστές που κατέθεσαν το ψήφισμα, χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος.

“Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε. Το ψήφισμα Μενέντεζ-Κρουζ επιβεβαιώνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων”, τόνισε ο Κρουζ, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο εισηγητής του ψηφίσματος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει στα τέλη Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία – 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά – το ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: