Ίδιο… βιολί ο Ερντογάν παρά την προειδοποίηση Μητσοτάκη: Η συμφωνία με Λιβύη θα προχωρήσει

File Photo: Ο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. EPA, OLIVIER HOSLET
Εφόσον ο νόμιμος κυβερνήτης της Λιβύης είναι σταθερός, ισχυρός, η πρόσφατη θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης θα βρει το δρόμο της, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο είπε πως αφού σταθεροποιηθεί η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης “θα γίνει αυτό το βήμα”.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς. “Τί είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα”, είπε.

Για το σχέδιο Βαλτική-Πολωνία
Η Τουρκία ενέκρινε το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία αφού ορισμένοι σύμμαχοι ζήτησαν υποστήριξη, δήλωσε, σύμφωνα με το NTV, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την Αγκυρα στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία αρνείται να υποστηρίξει το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, μέχρι οι σύμμαχοι να δώσουν την υποστήριξή τους στις επιχειρήσεις της Αγκυρας κατά των δυνάμεων των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στην Συρία, έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει την υποστήριξή της για την συμμετοχή της Τουρκίας σε χωριστό αμυντικό σχέδιο, αναφέρει το Reuters.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει το νατοϊκό αμυντικό σχέδιο μέχρι οι σύμμαχοι να αναγνωρίσουν ως τρομοκρατικές τις οργανώσεις που πολεμά η Τουρκία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής ότι οι σύμμαχοι δεν συζήτησαν το θέμα των YPG και ότι η Τουρκία ήρε το βέτο της προς το νατοϊκό αμυντικό σχέδιο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την σύνοδο κορυφής, όπου οι ηγέτες της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας είχαν χωριστές συνομιλίες με θέμα την Συρία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι τέσσερις ηγέτες να συναντηθούν και πάλι στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο και πρόσθεσε ότι και οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να έχουν συνομιλίες τουλάχιστον άπαξ ετησίως στο εξής.

Hellas Journal, με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιβεβαιώνουν την παρανομία τους οι Τούρκοι: Καθορίζουν την ΑΟΖ στα 45 μίλια από την Κρήτη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal