Ιράκ: Έρευνα και τιμωρία για το θάνατο 29 διαδηλωτών από την αστυνομία ζητούν οι ΗΠΑ

File photo: Ιρακινοί διαδηλωτές αντιμετωπίζουν τους αστυνομικούς στη Βαγδάτη του Ιράκ. EPA, MURTAJA LATEEF
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν χθες ως “σοκαριστικό και αποτρόπαιο” το πρόσφατο ξέσπασμα βίας στην περιοχή Νασιρίγια του Ιράκ, με συνέπεια το θάνατο 29 ανθρώπων, ενώ κάλεσαν την κυβέρνηση στην Βαγδάτη να διεξάγει έρευνα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την “υπερβολική” χρήση βίας.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που καταλάβει μία γέφυρα και αργότερα συγκεντρώθηκαν έξω από αστυνομικό σταθμό στην αναφερόμενη πόλη, με συνέπεια να σκοτωθούν τουλάχιστον 29 άνθρωποι.

Η αστυνομία, αλλά και ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν ότι δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 400 διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους νεαρούς και άοπλους, από το ξέσπασμα των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων την 1η Οκτωβρίου.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί επίσης, περισσότερα από 12 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

“Η χρήση υπερβολικής βίας στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Νασιρίγια ήταν σοκαριστική και αποτρόπαιη,” δήλωσε ο Ντέιβιντ Σένκερ, Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών για ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

“Καλούμε την κυβέρνηση του Ιράκ να σεβαστεί τα δικαιώματα του ιρακινού λαού και να διερευνήσει, αλλά και να καταλογίσει ευθύνες σε αυτούς που προσπάθησαν να σωπάσουν ειρηνικούς διαδηλωτές με την χρήση βίας,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Η ιρακινή ηγεσία να ανταποκριθεί στις “νόμιμες διεκδικήσεις” των διαδηλωτών ζητούν οι ΗΠΑ

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal