Η Ελλάδα θέλει να έχει λόγο στη Διάσκεψη για τη Λιβύη: Ενώ αυξάνεται η ένταση με την Τουρκία

File Photo: Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας (Δ), Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, και ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Aguila Saleh Eissa (Ακατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Βουλή, Αθήνα. EPA, Alexander Beltes




Στην ιστοσελίδα Αtlas Ιnfo δημοσιεύεται τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου AFP, με τίτλο: «Διάσκεψη για τη Λιβύη: Η Ελλάδα θέλει να έχει λόγο».

Η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, τη στιγμή που η ένταση αυξάνεται με τη γειτονική Τουρκία.

  • «Δεν θέλουμε μια εστία αστάθειας στη γειτονιά μας. Κατά συνέπεια, θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στην Λιβύη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Το Βήμα. «Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης στη Λιβύη γιατί αφορά και εμάς ».

Ο ΟΗΕ προγραμματίζει μια διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο, για τον τερματισμό των διεθνών διαιρέσεων σχετικά με τη Λιβύη και για να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση που διχάζει τη χώρα.

  • «Ζήτησα, και θα το ζητήσω ακόμη πιο επιτακτικά, να συμμετάσχουμε και εμείς στη διαδικασία του Βερολίνου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης (…)

Η Άγκυρα υπέγραψε δύο αμφιλεγόμενες συμφωνίες το Νοέμβριο, με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Η μία εξ αυτών αφορά στην στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με την GNA, για την καταπολέμηση των δυνάμεων του στρατάρχη Khalifa Haftar, και η άλλη αφορά στη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

  • Η Ελλάδα θεωρεί αυτές τις δύο συμφωνίες «αβάσιμες» και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Η Αθήνα καταδίκασε τη θαλάσσια συμφωνία με το επιχείρημα ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Η Λιβύη «είναι δικός μας φυσικός θαλάσσιος γείτονας και όχι της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας επιτρέπει στην Τουρκία να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της σε μια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν ανακαλυφθεί μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια γύρω από την Κύπρο. Η Αθήνα, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία για τον αγωγό EastMed θα υπογραφεί με την Κύπρο και το Ισραήλ, στις 2 Ιανουαρίου.

Έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη: Σύροι “σωματοφύλακες” σε τουρκική εταιρεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: