Η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων έχει συνέχεια, λέει ο Κουτσούμπας

File Photo: Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. AΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




(Ξένη Δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΚΚΕ-EMBARGO 21:00 – ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ 13/12/2019 20:10 ΚΚΕ Αθήνα, Ελλάδα 1696 Greek

Στην Κρήτη θα βρίσκεται ως και την Κυριακή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευή επισκέφθηκε το δήμο Πλατανιά Χανίων, όπου μίλησε σε μαζική σύσκεψη κατοίκων και φορέων, στο πολιτιστικό κέντρο του Μάλεμε, όπου μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι Απ. Βουλγαράκης, πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο πρώην δήμαρχος Βουκολικής Ν. Μπομπολόκης, ο πρώην αντιδήμαρχος Μ. Δασκαλάκης και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων Βουκολιου, Π. Ρουμάτων, Κολυμπαρίου, Μεσκλών, Αμυγδαλοκεφαλίου, Μύθημνας, εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων 19 χωριών και εκπρόσωποι Τοπικών Συμβουλίων 14 χωριών.

Αργότερα πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, στο Πνευματικό Κέντρο Ατσιπόπουλου. Στην εν λόγω ομιλία αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, εξαπολύοντας επίθεση και αποδίδοντας ευθύνες τόσο στην σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και στην προγενέστερη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας:

Φίλες και φίλοι

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Και δω στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη, μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση της πάλης του λαού, για να δοθεί αποφασιστική, μαχητική απάντηση στην πολιτική που στη μία της όψη έχει την επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, στην κοινωνική ασφάλιση, στους μισθούς, στις συντάξεις, στη μόρφωση. Και στην άλλη όψη της, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που φέρνουν τον ελληνικό λαό, αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής μπροστά σε μεγάλους, θανάσιμους κινδύνους.

Κι αυτή η πολιτική έχει συνέχεια, γιατί συνέχεια θέλουν να έχει, χωρίς ανακοπές, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Απόδειξη ότι η ΝΔ χωρίς να χάσει χρόνο, έπιασε το νήμα από κει που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει με ταχύτητα την επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα.

Γιατί να πρωτομιλήσουμε; Για το νέο ασφαλιστικό – καρμανιόλα; Το φορολογικό; Δηλαδή τις ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο; Τις αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία;

Την ίδια στιγμή βέβαια που συνεχίζονται οι επιθέσεις των ΜΑΤ σε διαδηλωτές, έχει καταπατηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, ο συνδικαλιστικός νόμος περιορίζει κι άλλο τα εργατικά δικαιώματα και είναι έτοιμα τα σχέδια για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Απόδειξη, πως η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι – χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Το ζήτημα για το λαό είναι να πιάσει το δικό του νήμα, αυτό που μπορεί να ενώσει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις του εργάτη, του άνεργου, τους φτωχού αγρότη και αυτοαπασχολούμενου και να τραβήξει μπροστά.

Μόνο μπροστά.

Γιατί σήμερα, όσο δύσκολα κι αν φαίνονται τα πράγματα, όσο και αν πέφτει βαριά η σκιά του αρνητικού συσχετισμού στη συνείδηση, όσο κι βαραίνουν οι ανατροπές, το πισωγύρισμα, η αντεπανάσταση, οι σημερινές δυνατότητες που δίνει η πρόοδος της επιστήμης, της παραγωγής, της τεχνικής, μπορούν να διαμορφώσουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής για τους εργαζόμενους και τον λαό μας.

Γιατί σήμερα, εδώ σ’ αυτή τη χώρα, που έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ικανό και έμπειρο εργατικό δυναμικό, ικανό επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό, ο λαός μας θα μπορούσε να απολαμβάνει σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπή μισθό, δωρεάν και αναβαθμισμένη παιδεία, υγεία, πρόνοια. Θα μπορούσε πραγματικά να ικανοποιεί σύγχρονες ανάγκες όλων.

Γι αυτό δρούμε με πείσμα, επιμονή μέσα στο λαό, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, σε πόλεις και χωριά, ώστε να ενισχύεται το στρατόπεδο της πάλης, της διεκδίκησης, ώστε να ανάβουν εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις πόλεις και τα χωριά. Για να μπουν στο επίκεντρο της πάλης του λαού οι δικές του ανάγκες και όχι οι προτεραιότητες των ομίλων και οι στόχοι τους που για τον λαό μεταφράζονται σε: εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια κι ανασφάλεια.

Με αγώνα, γνώση, τόλμη και αντοχή, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κερδίζει έδαφος η πρόταση πάλης και εξουσίας του ΚΚΕ.

Γιατί ο σοσιαλισμός, η εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις που έρχονται στο προσκήνιο προς όφελος της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των φτωχών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Τα όσα σοβαρά και επικίνδυνα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, αποδεικνύουν ότι έχει καταρρεύσει παταγωδώς, η πολιτική του εφησυχασμού, για τη δήθεν προστασία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που υιοθέτησαν τα κόμματα, που έχουν αλυσοδέσει το λαό μας, τη χώρα μας, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι τους, μηδενώς εξαιρουμένου, ακολούθησαν την πολιτική που υπαγόρευε πως αν η Ελλάδα είναι το “καλό παιδί” του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Αν η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο 4 δις για το ΝΑΤΟ, αν γεμίζει απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα με στρατιωτικές βάσεις, αν, για παράδειγμα, αναβαθμίσει τη βάση της Σούδας, η οποία όπως ξέρετε αποτελεί πλέον πολύτιμο και αναντικατάστατο πολεμικό εργαλείο για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, αν υλοποιεί βήμα το βήμα τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία των Πρεσπών, αν η Ελλάδα, ψηφίζει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ όπως αυτή της πρόσφατης Συνόδου που επεξεργάζεται πολεμικά σχέδια που περιλαμβάνουν πυραυλικά, συμβατικά και πυρηνικά όπλα, Τότε θα …προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα!

Και είναι τόσο μεγάλη η προστασία των δήθεν συμμάχων με τα “βρείτε τα” που λέει το ΝΑΤΟ, την υποκρισία των δήθεν κυρώσεων της ΕΕ, την ταύτιση συμφερόντων Ελλάδας – ΗΠΑ που λένε οι Αμερικάνοι, που στο τραπέζι, έχει ήδη τεθεί το ζήτημα της συνδιαχείρησης του Αιγαίου.

Γι αυτό και τα επιτελεία του συστήματος θέτουν στο λαό το δίλημμα “συμβιβασμός με την Τουρκία και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή”;

Μόνο που αυτό το δίλημμα είναι εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη.

Γιατί στην περιοχή μας, στο Αιγαίο, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, τα οποία αποτελούν το μήλον της έριδος ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη.

Συνολικά όμως οι πηγές πλούτου ολόκληρης αυτής της περιοχής έχουν μπει στο στόχαστρο ιμπεριαλιστικών, ισχυρών κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βγει περισσότερο κερδισμένος από η μοιρασιά που είναι σε εξέλιξη.

Ο λαός μας όμως ξέρει πως αυτοί οι ανταγωνισμοί οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις. Τέτοιοι ανταγωνισμοί βρίσκονται πίσω από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και την ίδια τη Λιβύη. Γι αυτό και πρέπει να απορρίψει αυτό το ψευτοδίλημμα και να μη δεχτεί καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Όποια συμφωνία και διευθέτηση γίνει με την Τουρκία, αυτή πρέπει να γίνει στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Από τη σκοπιά του λαού και όχι των εκμεταλλευτών του η απάντηση είναι μία σήμερα. Ενωμένοι εργάτες, αγρότες, φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι μπορούμε να παλέψουμε για να απεγκλωβιστούμε από το θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για το ξήλωμα όλων των βάσεων, για να ανοίξει ο δρόμος που ο λαός μας σε συντονισμό με τους άλλους λαούς της περιοχής, οργανωμένοι αποφασισμένοι, θα επιβάλουν το δίκιο τους.

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Ο λαός μας που χρόνια τώρα ζει το δράμα των προσφύγων, μπορεί να καταλάβει πως όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, θα υπάρχουν άνθρωποι που ξεριζώνονται, οικογένειες με μικρά παιδιά που θα αναζητούν μια καλύτερη ζωή, μακριά από τις βόμβες, τις καταστροφές. Στις Μόριες, αλλά και στις νέες Αμυγδαλέζες που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ και δω στην Κρήτη, για να μαζέψει τα αμάζευτα στο προσφυγικό, μπορεί να δει ο λαός μας τα τραγικά απάνθρωπα αποτελέσματα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί όμως και η ΝΔ, της Συνθήκης του Δουβλίνου, της απαράδεκτης πολιτικής της ΕΕ η οποία επιδεινώνει μέρα με τη μέρα το προσφυγικό πρόβλημα.

Αυτή η πολιτική ανοίγει την πόρτα στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, όπου διάφοροι καλοθελητές θέλουν να την κρατήσουν ανοιχτή, όπως συμβαίνει σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Όλοι αυτοί, πρέπει τώρα να απομονωθούν και δω στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, από το λαό μας, που εκδηλώνει καθημερινά την αλληλεγγύη του.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Κρήτης, δεν μπορεί παρά να αγκαλιάσει τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, κάθε μετανάστη και πρόσφυγα, κάθε παιδί που χωρίς να το θέλει, αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς, τον όλεθρο και τη φτώχεια που σπέρνει στις χώρες τους ο καπιταλισμός.

Και την ίδια ώρα να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, για να κλείσουν τα άθλια hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή για να απαιτήσουμε χώρους φιλοξενίας ανοιχτούς, ανθρώπινους και αξιοπρεπείς, με υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων σε στέγαση και υγιεινή, νερό και ό,τι άλλο απαιτείται για τη φιλοξενία των πιο ευάλωτων από τους πρόσφυγες, που είναι τα παιδιά.

Για να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.

Για να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Να δοθούν άδειες διαμονής όσων ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα, εξουθενωτικές προϋποθέσεις και ταλαιπωρία. Να κατοχυρωθούν ισότιμα δικαιώματα.

Όσο και αν τα πράγματα φαίνεται να μένουν στάσιμα, η αλήθεια αποτυπώνεται στο σύνθημα μας:

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός! Για το στόχο αυτό δουλεύουμε από σήμερα, σε καθημερινή βάση, προετοιμαζόμαστε, δυναμώνουμε.

Έχουμε την ιστορική αισιοδοξία και την πίστη στις αρχές μας, στην θεωρία μας, στο πρόγραμμά μας, στην ίδια την δυναμική της ταξικής πάλης.

Γιατί όπως λέτε κι εσείς εδώ στην Κρήτη:

« Αγώνες με συνέπεια και πείρα ενός αιώνα,

για παρακαταθήκη του, τα έχει ένα Κόμμα:

Το Κάππα Κάππα Έψιλον, που στόχο έχει βάλει

να οργανώσει το λαό στην ταξική την πάλη.

Να απαλλαγεί οριστικά απ΄ τη μπουρζουαζία

κι από της εκμετάλλευσης, τη βάρβαρη εξουσία.»

Κόντρα Παναγιωτόπουλου-ΣΥΡΙΖΑ για δήλωση του ΥΠΕΘΑ ότι υπερασπίζεται την εσωτερική ασφάλεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: