Ελληνικές εταιρίες vs Hellman’s: Παραπλανητική η διαφήμιση, με barcode Ισραήλ το προϊόν

Στιγμιότυπο από την επίμαχη διαφήμιση που προκαλεί την αντίδραση ελληνικών εταιριών. Via Youtube




Την απόσυρση της διαφήμισης της Hellman’s που αφορά προϊόντα με ελληνικές γεύσεις ζητούν οι εταιρείες «Παπαδημητρίου», «Κύκνος» και «Mediterranean Foods», με προσφυγή τους στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ).

Η υπόθεση, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προγραμματισθεί να εκδικασθεί την ερχόμενη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.

Το σκεπτικό της προσφυγής, σύμφωνα με τις τρεις εταιρείες, είναι ότι η επίμαχη διαφήμιση επιχειρεί «μέσω της υπερβολής και του αστεϊσμού» να περάσει στο μυαλό του μέσου καταναλωτή την ιδέα/εικόνα/σκέψη ότι «αφενός η HELLMANN’S αποτελεί ελληνική ανακάλυψη και αφετέρου ότι τα διαφημιζόμενα προϊόντα παρασκευάζονται στην Ελλάδα με ελληνικά συστατικά». Κάτι που όπως λένε παρ’ ότι δεν ισχύει, «μεταφέρεται με δόλιο τρόπο στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα την παραπλάνησή του. Ακριβώς στο ίδιο μοτίβο, θεωρούν πως κινούνται και τα επόμενα «επεξηγηματικά» για κάθε προϊόν τηλεοπτικά σποτ (δηλαδή για την μουστάρδα, την μαγιονέζα και το κέτσαπ).

Η νέα διαφημιστική διαμάχη έρχεται λίγους μήνες μετά την προσφυγή των εταιρικών Λουξ, Βίκος και ΕΨΑ εναντίον της Coca Cola για την διαφήμιση όπου απεικονίζονταν ο Παρθενώνας και η Βουλή των Ελλήνων σε «συλλεκτικά» της μπουκάλια.

Οι εταιρίες «Κύκνος», «Παπαδημητρίου» και «Mediterranean Foods» ισχυρίζονται ότι η εν λόγω διαφήμιση είναι άκρως παραπλανητική και προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή ως προς την προέλευση του προϊόντος, καθώς και το είδος και την σύνθεση αυτού.

Η δε τελική φράση της διαφήμισης «Μα όλα ελληνικά πχια», συνιστά –σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες– «πραγματικά ωδή της τέχνης της παραπλάνησης, αφήνοντας ξεκάθαρα στον καταναλωτή αποτυπωμένη την εντύπωση όχι μόνο ότι τα διαφημιζόμενα προϊόντα είναι ελληνικά, αλλά και ότι η ίδια η HELLMANN’S είναι ελληνική».

Οι τρεις εταιρείες επισημαίνουν πως «δεν αμφισβήτησαν ποτέ ότι η προέλευση των συστατικών των νέων γεύσεων (θυμαρίσιο μέλι Κρήτης για το κέτσαπ, μπούκοβο Πέλλας και πιπεριές Φλωρίνης για τη μουστάρδα και τρούφα Ελλήνων παραγωγών για τη μαγιονέζα) είναι ελληνική», ωστόσο, όπως λένε, το κρίσιμο είναι «εάν το όλο προϊόν έχει ελληνική προέλευση, όπως τεχνηέντως και παντελώς παραπλανητικά συνάγεται από την επίμαχη διαφήμιση».

Συνεχίζοντας τον ισχυρισμό τους λένε πως το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει ελληνική προέλευση, αλλά ούτε και παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα πως το «barcode (τα τρία πρώτα ψηφία) στις συσκευασίες των επίμαχων προϊόντων είναι το 871, δηλαδή προέλευσης Ισραήλ και ουχί το 520 της Ελλάδος».

Με πληροφορίες από Ethnos.gr

Στον ΠΟΕ το Παρίσι για να προσβάλλει την απειλή Τραμπ για φόρους στην σαμπάνια και τα κρασιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: