Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ για Λιβύη και Nord Stream 2

File Photo: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Α) και η Άνγκελα Μέρκελ (Δ). EPA, STEFFEN KUGLER, BUNDESREGIERUNG




Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενέτεινε σήμερα, Κυριακή, την τηλεφωνική διπλωματία της στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για την επίλυση των συγκρούσεων στη Λιβύη και τη Συρία.

Η καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη διεύρυνση των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η μεσολάβηση της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών είναι ένας παράγοντας για αυτό, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι συμφωνήθηκε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να ενταθούν «οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης».

Ο Πούτιν δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι υποστηρίζει τη γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση διεκδικεί την εξουσία απέναντι σε μια αντίπαλη κυβέρνηση με έδρα την ανατολική Λιβύη, υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις του Χάφταρ προωθήθηκαν πιο κοντά στην Τρίπολη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Άγγελα Μέρκελ χαιρέτισαν σήμερα την ανταλλαγή 200 κρατουμένων ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισαν «θετική την ανταλλαγή κρατουμένων η οποία έλαβε χώρα σήμερα στην περιοχή του Ντονέτσκ», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Η αρχή της ανταλλαγής κρατουμένων είχε αποφασιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη σύνοδο κορυφής για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πρώτη σε τρία χρόνια, στην οποία συμμετείχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και η Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Γερμανίας συζήτησαν επίσης και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων την υποστήριξή τους στον υπό κατασκευή αγωγό αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τις δύο χώρες μέσω της Βαλτικής θάλασσας και αποτελεί αντικείμενο αμερικανικών κυρώσεων.

Οι δύο ηγέτες σημείωσαν επίσης την «πρόοδο» στις συνομιλίες για τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, με το εν λόγω συμβόλαιο να αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων στη Βιέννη ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς εκπροσώπους. Αναμένεται να υπογραφεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Με πληροφορίες από Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Στην Άγκυρα εντός του Ιανουαρίου η Μέρκελ για την προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: