Έχουν …τρελαθεί οι Τούρκοι με την απόφαση της Γερουσίας να αναγνωρίσει την Γενοκτονία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. EPA, ERDEM SAHIN




Η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας, με την οποία αναγνωρίζεται η Αρμενική Γενοκτονία, δεν έχει …ισχύ, ούτε είναι δεσμευτική, ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Με δηλώσεις τους αντέδρασαν επίσης ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η απόφαση της 12ης Δεκεμβρίου 2019 του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915 στερείται κάθε είδους ιστορικής συνείδησης και νομικής βάσης”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι ούτε δεσμευτική, ούτε έχει ισχύ”.

“Είναι ένα από τα παραδείγματα ντροπής που δείχνει πως η ιστορία μπορεί να πολιτικοποιηθεί. Αλλά εκείνοι που χρησιμοποιούν την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς αγνοώντας τις πραγματικότητες δεν θα μπορέσουν να πετύχουν ποτέ τους στόχους τους”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “αυτή η απόφαση, ταυτόχρονα είναι μια καταστροφική απόπειρα που στόχο έχει να τερματίσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων”.

“Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον αγώνα τη για προστασία των ζωτικών συμφερόντων της στην περιοχή χωρίς να επηρεάζεται από αυτού του είδους τις άδικες και απερίσκεπτες αποφάσεις”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Φαχρετίν Αλτούν, ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ ότι η απόφαση “θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών σχέσεων”. “Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν από το να στηρίξουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας μας”, αναφέρει.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρει επίσης μέσω τουίτερ: “Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε έντονα την απόφαση. Δεν έχει ισχύ αυτή η απόφαση, δεν θα επηρεάσει την δίκαιη και αποφασιστική στάση της Τουρκίας σε κανένα πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό τομέα”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίσης από το τουίτερ αναφέρει ότι “είναι μια πολιτική επίδειξη η απόφαση Κογκρέσου”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι δεσμευτική και δεν έχει ισχύ”. “Εκείνοι που χρησιμοποιούν την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι οι φοβητσιάρηδες που δεν θέλουν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τις πραγματικότητες”, αναφέρει.

Και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας καταδίκασε την απόφαση.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Πόνεσε πολύ την Τουρκία η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων: Τρέχουν στο… twitter, απειλούν τις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: