Χρειάζομαι ένα διάλειμμα, θα είμαι στο σπίτι μου τα Χριστούγεννα δηλώνει η Τούνμπεργκ

File photo: Η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. EPA, ALESSANDRO DI MARCO




Η ακούραστη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, που «οργώνει» τον κόσμο με κάθε μέσο εκτός από αεροπλάνο για να διατρανώσει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται ένα διάλειμμα.

Λίγο μετά την ανακήρυξή της σε Πρόσωπο της Χρονιάς 2019 από το περιοδικό Time, η 16χρονη Σουηδέζα ένωσε σήμερα τη φωνή της με εκείνες χιλιάδων φοιτητών στο Τορίνο, στη βόρεια Ιταλία, σε μια διαμαρτυρία προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Τούνμπεργκ, η οποία αρνείται να ταξιδέψει με αεροπλάνο, μετέβη στο Τορίνο με τρένο και αυτοκίνητο από τη Μαδρίτη, όπου έδωσε το παρών στη Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ που διεξήχθη στην ισπανική πρωτεύουσα. Είχε φθάσει στην Ευρώπη λίγες ημέρες νωρίτερα με ένα καταμαράν, αφού πραγματοποίησε εκστρατεία για μήνες στις ΗΠΑ.

Τώρα, αυτό που χρειάζεται είναι ένα μικρό διάλειμμα. «Θα είμαι στο σπίτι μου για τα Χριστούγεννα και κατόπιν θα κάνω λίγες διακοπές, διότι πρέπει να ξεκουράζεσαι» είπε σε δημοσιογράφους στο Τορίνο. «Ειδάλλως, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό όλη την ώρα».

Παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της, η 16χρονη έσφυζε από ενεργητικότητα, την ώρα που εκφωνούσε την ομιλία της απευθυνόμενη στους νεαρούς διαδηλωτές στο Τορίνο.

«Το 2019 έχει σχεδόν τελειώσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το 2020 θα είναι η χρονιά της δράσης, θα είναι η χρονιά που θα μειώσουμε τα ποσοστά των εκπομπών αεριών παγκοσμίως», είπε προς το πλήθος. «Θα ασκήσουμε πιέσεις σε όσους βρίσκονται στην εξουσία, θα διασφαλίσουμε ότι εκείνοι θα ενεργήσουν και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τορίνο , Ιταλία

 

Η 34χρονη Σάνα Μάριν αυτοψυχαναλύεται:”Δεν αισθάνομαι ότι είμαι πρότυπο”, λέει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: