Ανταλλάσσουν αιχμαλώτους αύριο Ουκρανία με Ντόνιετσκ και Λουγκάνσκ μετά τη συμφωνία

File Photo: Από αριστερά, Ζιελένσκι, Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι στις 19/12. Τότε είχε μπει στο σχεδιασμό και η τωρινή ανταλλαγή των αιχμαλώτων για την Ουκρανία και τους ρωσόφιλους αυτονομιστές. EPA/CHARLES PLATIAU




Οι ουκρανικές αρχές και οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία κατέληξαν σε μία συμφωνία όσον αφορά την ανταλλαγή αύριο δεκάδων αιχμαλώτων που αμφότεροι κρατούν, ανακοίνωσε σήμερα η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ντόνιετσκ.

  • Η διαμεσολαβήτρια των αυτονομιστών

«Το Κίεβο και το Ντομπάς εξηύραν μία συμφωνία για την ανταλλαγή, την προσεχή Κυριακή 29 Δεκεμβρίου των αιχμαλώτων», ανακοίνωσε η Ντάρια Μορόζοβα, διαμεσολαβήτρια των αυτονομιστών. Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοκρατία του Ντόνιετσκ.

  • Η ανταλλαγή κατά μήκος της μεθορίου

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο της ανακοίνωσης, οι δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ θα λάβουν 87 αιχμαλώτους, ενώ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 55 που κρατούν αυτές.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η ανταλλαγή θα γίνει αύριο κατά μήκος της μεθορίου των δύο πλευρών. Και σ’ αυτήν την είδηση, η Ουκρανία δεν θέλησε να σχολιάσει.

  • Μετά τη συμφωνία στο Παρίσι

Η παρούσα ανταλλαγή είχε μπει σε σχεδιασμό μετά την συμφωνία που κατέληξαν στη διάρκεια συνάντησής τους, στις αρχές του μήνα στο Παρίσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζιελένσκι υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος
Κίεβο, Ουκρανία

Ο Πούτιν κατηγόρησε την ΕΕ για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: