Ανοίγει ο δρόμος για πιθανή καθαίρεση Τραμπ: Τι ψήφισε η αρμόδια επιτροπή, οι προϋποθέσεις για να γίνει

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. EPA, JIM LO SCALZO




Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας. Είναι ο τρίτος Πρόεδρος που αντιμετωπίζει παρόμοια παραπομπή.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ ενεκρίθη σήμερα, Παρασκευή, από επιτροπή, όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί, στο Κογκρέσο, σε ένα αποφασιστικής σημασίας βήμα πριν από την ιστορική ψηφοφορία για την πιθανή παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης.

Δυόμιση μήνες μετά την αποκάλυψη του «ουκρανικού σκανδάλου», η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε, ακολουθώντας αυστηρά την κομματική γραμμή, τις δύο κατηγορίες που αποδίδουν οι Δημοκρατικοί σε βάρος του δισεκατομμυριούχου: «κατάχρηση εξουσίας» και «παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου».

Αναμένεται, εκτός έκπληξης, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει το κείμενο σε συνεδρίαση της Ολομέλειας που αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Δεδομένης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο σώμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραπεμφθεί. Εντούτοις, αναμένεται να αποφύγει το ενδεχόμενο καθαίρεσης, καθώς η Γερουσία, όπου θα διεξαχθεί η δίκη, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, που προστατεύουν τον πρόεδρό τους.

Πριν από την ψηφοφορία, η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων συνεδρίαζε επί 15 ώρες.

Δήλωση Τραμπ

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι δεν θα τον ένοιαζε το ενδεχόμενο μιας μακράς δίκης με το αίτημα της καθαίρεσης στην αμερικανική Γερουσία, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι θέλει να δει τον πληροφοριοδότη, η καταγγελία του οποίου οδήγησε τους Δημοκρατικούς να ξεκινήσουν την έρευνα για την παραπομπή του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά την έγκριση από την επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των δύο κατηγοριών σε βάρος του, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την όλη διαδικασία χαρακτηρίζοντάς την «απάτη».

«Είναι κάτι πολύ θλιβερό για τη χώρα μας, όμως φαίνεται πως είναι κάτι πολύ καλό για εμένα σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο μεγιστάνας.

«Η καθαίρεση είναι απάτη», υπογράμμισε.

Τι προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα

Σύµφωνα µε το αµερικανικό Σύνταγµα (άρθρο 2, παράγραφος 4), ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και αξιωµατούχοι του ∆ηµοσίου δύνανται να αποπεµφθούν εάν κριθούν ένοχοι για προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήµατα. Η Βουλή είναι εκείνη που έχει την εξουσία να τους απαγγέλλει κατηγορίες και η Γερουσία εκείνη που θα πρέπει να επικυρώσει τις εν λόγω κατηγορίες.

Η τελευταία φορά που η αµερικανική Βουλή ψήφισε υπέρ της αποποµπής προέδρου ήταν το 1998 κατά του ∆ηµοκρατικού Μπιλ Κλίντον, που κατηγορούνταν για ψευδορκία και παρακώλυση του έργου της ∆ικαιοσύνης (επειδή είχε πει στις Αρχές ψέµατα για την ερωτική σχέση που είχε µε την πρώην µαθητευόµενη στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι). Τον Κλίντον, ωστόσο, τον είχε «σώσει» τότε η Γερουσία.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ανησυχίες στη Μόσχα μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τις ΗΠΑ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: