Το πρόβλημα των S-400 “μολύνει” τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας: Δεν βρέθηκε λύση ακόμα…

File Photo: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις 13/11/2019. HELLAS JOURNAL
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Δεν βρέθηκε λύση για το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 στη σημερινή συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, υπενόησε ο Αμερικανός ηγέτης στις δηλώσεις του, μετά τις συζητήσεις που κράτησαν σχεδόν 4 ώρες.

Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες από τους υπουργούς Εξωτερικών, δήλωσε ο κ. Τραμπ, ο οποίος επεφύλαξε πάλι καλά λόγια για τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Είπε ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 “δημιουργεί πολύ σοβαρές προκλήσεις για εμάς … αλλά μιλάμε με συνέπεια ελπίζουμε ότι θα επιλύσουμε” το ζήτημα, τόνισε ο κ. Τραμπ.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και οι πέντε γερουσιαστές που συμμετείχαν στη συνάντηση με τους κ. Τραμπ και Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος Τραμπ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας είπε ότι οι δύο ηγέτες είχαν «μια θαυμάσια και πολύ παραγωγική συνάντηση», λέγοντας ότι είχαν «ειλικρινή και παραγωγική» συνομιλία για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε μια «θαυμάσια, παραγωγική συνάντηση» με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας «μεγάλος οπαδός» του και χαρακτηρίζοντας «ειλικρινείς» τις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τόνισε ότι η Άγκυρα είναι ένας «μεγάλος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί βρίσκεται κοντά στο στόχο να αυξήσει τη συμβολή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο 2% του ΑΕΠ της.

Ωστόσο, σχολιάζοντας την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, πρόσθεσε ότι δημιουργεί μια «πολύ σοβαρή πρόκληση» για τις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση.

Για την οικονομική συνεργασία τους, είπε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν «τεράστιες δυνατότητες».

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της Συρίας, σχολίασε ότι η εκεχειρία, αν και «περίπλοκη», κρατάει και ευχαρίστησε την Τουρκία για τις προσπάθειές της.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «πολύ ειλικρινείς» τις συζητήσεις που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του. Όπως είπε, του δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot, στη σωστή τιμή.

Η Τουρκία, είπε ο Ερντογάν, κρατά αυτή τη στιγμή σε φυλακές περισσότερους από 200 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι χώρες από τις οποίες προέρχονται να πάρουν πίσω τους πολίτες τους.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ότι επέφεραν πλήγμα στην «αποσχιστική ατζέντα του PKK».

Ρεζιλίκια: Τραμπ και Ερντογάν προσπαθούν να πείσουν γερουσιαστές για την “καλή Τουρκία”!!!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required