Τι άλλο θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ: Και … φιέστα παρασημοφόρησης του “ήρωα” σκύλου-κομάντο!

Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο γήπεδο για τον αγώνα των Washington Nationals με τους Astros στο Nationals Park της Ουάσιγκτον. EPA, JOHN G. MABANGLO




Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
DEFENCE POINT

Μπορεί οι τετράποδοι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου να έχουν καθοριστικό ρόλο σε διάφορα επιχειρησιακά σενάρια των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, των σύγχρονων αστυνομικών, πυροσβεστικών και άλλων δυνάμεων, ενώ δεν είναι και κάτι το ασυνήθιστο η παρασημοφόρησή τους.

Η εκμετάλλευση όμως της συμμετοχής ενός σκύλου στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, για μια ακόμη φορά ξέφυγε από κάθε μέτρο, ενώ στην πρεμούρα για επικοινωνιακή προβολή που θα οδηγήσει σε εκλογική επιτυχία, θα μπορούσαν να ζημιώνονται ξανά τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καταρχάς… η είδηση! Με ένα νέο tweet, ο Τραμπ ενημέρωσε το παγκόσμιο κοινό του, ότι παρασημοφόρησε τον σκύλο που συμμετείχε στην επιχείρηση που εξουδετέρωσε τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, αποκαλώντας μάλιστα “Αμερικανό ήρωα”. Ο σκύλος αυτός φέρεται να έπαιξε κομβικό ρόλο στον εντοπισμό του τρομοκράτη.

  • Όταν το επικοινωνιακό μήνυμα που εκπέμπεται στην ανθρωπότητα είναι έμμεσα “ο σκύλος αποδείχθηκε καλύτερος από τον Μπαγκντάντι, άρα και όσοι τον ακολουθούν εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία”, ποιο είναι άραγε το όφελος για τις ΗΠΑ; Παράγει αποτροπή ή πλήττει αυτή που επετεύχθη από αυτή καθαυτή την “εξουδετέρωση” του στόχου; Η απάντηση είναι ΟΧΙ…

Αρχικά θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί, ότι προτού φθάσουμε στο επεισόδιο της εξουδετέρωσης του ηγέτη του ISIS, έχει προηγηθεί ένας εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 300.000 ψυχές, μεγάλο μέρος των οποίων δεν ήταν καν εμπόλεμοι…

Δευτερευόντως, κάποιος θα έπρεπε να ενημερώσει τον “ιδιαίτερο” ένοικο του Λευκού Οίκου, ότι στην περίπτωση της επιχείρησης εξουδετέρωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, ενώ πληροφορηθήκαμε την είδηση, κάναμε πολύ καιρό να μάθουμε για τις λεπτομέρειες, ενώ δεν υπήρξε άμεσα και κάποια τελετή “εορταστική” με παρασημοφόρηση των συμμετεχόντων.

  • Γενικότερα, η “σωστή” (σ.σ. σε εισαγωγικά λόγω του υποκειμενικού χαρακτήρα της έννοιας) επικοινωνιακή εικόνα, συμβατή με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι αυτή μιας αναγκαστικής επιχείρησης “εξουδετέρωσης” (βλ. δολοφονίας / assassnation) ενός πολύ επικίνδυνου τρομοκράτη, κυρίως συμβολικής σημασίας, διότι ο θάνατός του σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την εξάλειψη της απειλής του ISIS.

Κατά συνέπεια, μια σοβαρή εικόνα για τις ΗΠΑ που δεν θα ερμηνευθεί ως προσβολή των απανταχού μουσουλμάνων, λιγότερο ή περισσότερο εξτρεμιστών, μοιάζει πολύ πιο συμβατή με τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ. Φιέστες με σαφή προεκλογικό προσανατολισμό, χωρίς να αντιμετωπίζεται το πως θα προσληφθεί η εικόνα που εκπέμπεται εκτός των ΗΠΑ, είναι εξ ορισμού προβληματικές.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Defence point

Και όμως… Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα παρασημοφορήσει τον σκύλο!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: