Στο πλευρό του Τραμπ οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου: Τίποτε δεν δικαιολογεί παραπομπή

EPA/JUSTIN LANE/Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρέλασης βετεράνων πολέμου στη Νέα Υόρκη.




Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στο Κογκρέσο δήλωσαν χθες ότι οι καταθέσεις κεκλεισμένων των θυρών κατά τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχουν εδραιώσει την κατηγορία ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεσε την Ουκρανία να διεξάγει έρευνα κατά των πολιτικών του αντιπάλων προκειμένου να ωφεληθεί προσωπικά ο ίδιος ή για την διάπραξη μιας παράνομης πράξης που έχει ως συνέπεια την παραπομπή.

Καθώς, η έρευνα υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών εισέρχεται σε μία νέα, αλλά καθοριστικής σημασίας δημόσια φάση μέσα στην εβδομάδα, οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στις Επιτροπές, Πληροφοριών, Εποπτείας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων προχώρησαν στην δημοσιοποίηση μιας 18σέλιδης αναφοράς, προκειμένου να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της αναφερόμενης έρευνας παραπομπής.

«Το σώμα των αποδείξεων μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζει τον ισχυρισμό των Δημοκρατικών ότι ο πρόεδρος Τραμπ πίεσε την Ουκρανία για την πραγματοποίηση ερευνών σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων, με στόχο το δικό του πολιτικό όφελος στις εκλογές του 2020,» τονίζεται στο κείμενο της αναφοράς των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο επεξεργάστηκε το Reuters.

«Οι αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί δεν εδραιώνουν ένα παράπτωμα παραπομπής,» προσθέτει το κείμενο της αναφοράς.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, προσπαθούν να αποφασίσουν αν ο Τραμπ παραβίασε το πλαίσιο άσκησης των προεδρικών εξουσιών του για πολιτικά οφέλη, ζητώντας από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να διενεργήσει έρευνα κατά του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ Μπάιντεν, που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο μιας ενεργειακής εταιρίας στην Ουκρανία.

Στην έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ έχουν καταθέσει αξιωματούχοι που ανησυχούσαν ή είχαν εκδηλώσει τις ανησυχίες τους για τον ενδεχόμενο προσπάθειας του προέδρου Τραμπ και της κυβέρνησής του, να συνδέσουν την χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία με την διεξαγωγή της έρευνας σε βάρος των Μπάιντεν και της ανακοίνωσης της από το Κίεβο.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είναι το θύμα σε ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών των Δημοκρατικών.

Το κείμενο της αναφοράς των Ρεπουμπλικάνων παρέχει σημεία ενδιαφέροντος λεκτικών συζητήσεων για τους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένων και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων κι αναμένεται να οργανώσουν μία υπεράσπιση για τον πρόεδρο Τραμπ στις καταθέσεις των μαρτύρων που θα πραγματοποιηθούν δημόσια και αναμένεται να αρχίσουν από αύριο.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, ο πρόεδρος Τραμπ “έχει έναν ουσιαστικό σκεπτικισμό για την Ουκρανία με δεδομένη την ιστορία της για την εξάπλωση της διαφθοράς,” Το ίδιο κείμενο επικαλείται δημοσιογραφικές αναφορές για Ουκρανούς αξιωματούχους που υποστήριζαν την Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών το 2016.

“Υπό αυτή την οπτική γωνία, κάθε άρνηση από την πλευρά του προέδρου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι ή να διαθέσει βοήθεια που έχει πληρωθεί με τα χρήματα των φορολογουμένων στην Ουκρανία, είναι συνολικά τεκμηριωμένη,” τονίζεται στην ίδια αναφορά.

Πηγή: Reuters via ΑΠΕ – ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: