“Πολύ θυμωμένος ο Τραμπ” με την αγορά των S-400! Το μήνυμα του στον Ερντογάν (video)

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ομπράιαν. Φωτογραφία via CBS NEWS TV




Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ομπράιαν, υπερασπίστηκε τον τρόπο αντίδρασης των Η.Π.Α. στην εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του κ. Τραμπ είναι “πολύ θυμωμένη” για την αγορά ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Hill.

«Είμαστε πολύ θυμωμένοι γι’ αυτό», δήλωσε ο O’Brien στην εκπομπή «Face the Nation» της CBS, προσθέτοντας ότι «πιθανόν να υπάρξουν κυρώσεις» εάν η Τουρκία «δεν ξεφορτωθεί» τα ρωσικά όπλα.

“Δεν υπάρχει θέση στο ΝΑΤΟ για το S-400 [σύστημα πυραυλικής άμυνας], δεν υπάρχει θέση στο ΝΑΤΟ για σημαντικές αγορές ρωσικών στρατιωτικών, και αυτό είναι ένα μήνυμα που ο πρόεδρος θα παραδώσει πολύ καλά στον [Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan] όταν έρθει εδώ, στην Ουάσιγκτον “, πρόσθεσε ο O’Brien.

Ο Ομπράιαν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να «ανησυχούν πολύ» για πιθανά τουρκικά εγκλήματα πολέμου στη βόρεια Συρία.

Επέμενε ότι «δεν επιβραβεύουμε τη συμπεριφορά (της Τουρκίας) και ότι ο πρόεδρος έχει επιβάλει κυρώσεις». Η δημοσιογράφος Margaret Brennan, ωστόσο, σημείωσε ότι οι κυρώσεις ακυρώθηκαν μετά την κατάπαυση του πυρός από την Αμερική μεταξύ της Τουρκίας και των κουρδικών δυνάμεων.

“Ορισμένα από τα πράγματα που έχουμε δει είναι πολύ ενοχλητικά. Ανησυχούμε πολύ για τα εγκλήματα πολέμου, τα παρακολουθούμε, τα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά”, πρόσθεσε ο O’Brien. “Δεν υπάρχει τόπος γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης, εγκλημάτων πολέμου στον 21ο αιώνα, οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν αυτό και έχουμε καταστήσει τη θέση αυτή σαφέστατη στους Τούρκους”.

Οι ΗΠΑ θα κάνουν «τα μέγιστα» για να κρατήσουν την Τουρκία μεταξύ των συμμάχων τους, διαβεβαίωσε επίσης ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Το να χάσουμε την Τουρκία από σύμμαχο δεν θα ήταν καλό ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ» σημείωσε ο Ρόμπερτ Ο΄ Μπράιαν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο νέος σύμβουλος της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Σεπτέμβριο τον Τζον Μπόλτον, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει «τα μέγιστα» προκειμένου η Τουρκία να «παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο στρατός των ΗΠΑ θα μείνει “αρκετά χρόνια ακόμη” σε Αφγανιστάν, Συρία λέει ο στρατηγός Μίλεϊ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: