Οι Ρεπουμπλικάνοι στα “κάγκελα”: Δεν έχει αλλάξει “καμία καρδιά ή μυαλό” για την Τουρκία…

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ …κλίνει την κεφαλή ενώπιον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε την προσοχή του προς την αμερικανική Γερουσία και τα βέλη του προς την αμερικανική Βουλή.

Η Γερουσία, υποστήριξε, θα σταματούσε τον «φαύλο κύκλο» που ξεκίνησε η Βουλή, η οποία είχε ψηφίσει τις κυρώσεις για τη χώρα του.

Αλλά οι γερουσιαστές –όπως αναφέρει η ιστοσελίδα POLITICO– έχουν μια σαφή απάντηση στον Ερντογάν που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ προς τον «ισχυρό ηγέτη» της Τουρκίας: Μην ελπίζεις, είναι το μήνυμα.

  • Από τους επικριτές του Τραμπ μέχρι τους ισχυρούς συμμάχους του προέδρου, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον «δεν είχε αλλάξει καμία καρδιά ή μυαλό για την Τουρκία», ακόμη και μετά το άγγιγμα του Ερντογάν με επαίνους σε πέντε από τους επικριτές του στη Γερουσία, που συνάντησε ιδιωτικά στο Λευκό Οίκο.

Κατά τη συνάντηση αυτή, ο Ερντογάν έδειξε στους γερουσιαστές ένα βίντεο για την αντι-κουρδική προπαγάνδα, το οποίο φάνηκε να θύμωσε τους παρευρισκόμενους νομοθέτες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν βαθιά απογοητευμένοι από την απόσυρση του Τραμπ από τη Βόρεια Συρία και από την τουρκική εισβολή που ακολούθησε. Έτσι, ακόμα και όταν οι Ρεπουμπλικάνοι, σε μεγάλο βαθμό έχουν κολλήσει με τον κ. Τραμπ εν μέσω της απειλής της καθαίρεσης, το κόμμα ψάχνει για μια βαλβίδα απελευθέρωσης.

Πολλοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πιέζουν τώρα όχι μόνο να επιβάλουν τις κυρώσεις στην Τουρκία αλλά να συσσωρεύσουν καινούργιες όσο το δυνατόν νωρίτερα – πράγμα που θα ήταν αποδοκιμασία όχι μόνο του Ερντογάν, αλλά και του Τράμπ και των πολιτικών του.

  • “Σίγουρα δεν ήταν καλή εποχή για τον κ. Ερντογάν να είναι στο Λευκό Οίκο”, δήλωσε ο γερουσιαστής Mitt Romney (R-Utah), ένας συχνός κριτής του Τραμπ. Ο Ρόμνεϊ υποστήριξε “μια σειρά ενεργειών που τιμωρούν την Τουρκία για την αντιμετώπιση των συμφερόντων της χώρας μας και του συμμάχου μας, των Κούρδων”.
  • “Ο Ερντογάν φέρνει σταθερά άσχημα νέα για τον λαό της Τουρκίας και για το ΝΑΤΟ. Έτσι, ανησυχώ για αυτό», δήλωσε ο γερουσιαστής John Cornyn, ένας στενός σύμμαχος του Τραμπ. “Νομίζω ότι [οι κυρώσεις] είναι πιθανές.”

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ προειδοποίησε ενάντια στις κυρώσεις στην Τουρκία προς το παρόν, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι το θέμα εξακολουθεί να «συζητείται» μεταξύ των γερουσιαστών.

Σύμφωνα με το POLITICO, ο Μακ Κόνελ έχει ήδη στραφεί κατά του Τραμπ μια φορά αναφορικά με θέμα κυρώσεων. Βοήθησε να περάσει το νομοσχέδιο CAATSA, το 2017, που αφορά τις κυρώσεις για όσους συνεργάζονται με τη Ρωσία, με μια επιβλητική ψηφοφορία: 98 ψήφισαν υπέρ και 2. Ήταν τόσο μεγάλο το νούμερο, που ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να καταπιεί το αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, έβαλε μία παύση για τις κυρώσεις προς το παρόν, ελπίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να συνάψουν συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, γεγονός που θα έπρεπε να προκαλέσει οικονομικές κυρώσεις στη χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ανέφερε επίσης ότι η επιτροπή του θα προετοιμάσει προσωρινά ένα νομοσχέδιο για κυρώσεις, αφήνοντας την τελική απόφαση στον Μακ Κόνελ.

“Ίσως είναι καλύτερο να μην περάσουμε ένα νομοσχέδιο για κυρώσεις αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Ρις, προτρέποντας για συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και του κ. Τράμπ.

  • Ωστόσο, δεδομένης της όρεξης στη Γερουσία για την αποτροπή της επίθεσης της Τουρκίας στους συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους, μπορεί να είναι δύσκολο να μην επιβληθούν οι κυρώσεις, ιδιαίτερα επειδή η Βουλή ψήφισε συντριπτικά νομοσχέδιο που στοχεύει στην οικονομία της Τουρκίας. Οι γερουσιαστές έκαναν παύση, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθούσε να διαπραγματευτεί μια προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία μετά την απόσυρση των Η.Π.Α., αλλά είναι πανέτοιμοι να καταδικάσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας.

“Είναι σκόπιμο να ασκηθούν πιέσεις για να κάνουν το σωστό, όχι μόνο σε σχέση με τους Κούρδους, αλλά όσον αφορά τη Συρία γενικά”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Rob Portman. “Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα στο οποίο αγόρασαν, καθιστά πολύ δύσκολο για εμάς να τους αντιμετωπίσουμε ως κανονικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ”.

Ο Τράμπ δήλωσε ότι αναμένει τη συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των Κούρδων και της Τουρκίας, αλλά η εμπιστοσύνη αυτή δεν επεκτείνεται και στο κόμμα του Προέδρου.

“Ο Ερντογάν πιθανώς θα κινηθεί εναντίον του Κόμπανι, που είναι μια παραδοσιακή πόλη με κουρδική πλειοψηφία”, ανέφερε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, επίσης Ρεπουμπλικάνος. “Τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή τελικά έφυγαν, τους χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να σπάσουν και να κινηθούν. Και νομίζω ότι θα το δει αυτό σαν μια ευκαιρία να έρθει και να αρπάξει αυτή την πόλη. … Αυτό πιθανότατα θα ανακατέψει όλα αυτά τα πράγματα ξανά. ”

Ο Ρις προσπαθεί να δει αν ο κ. Τράμπ και ο Ερντογάν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους S-400, η αγορά των οποίων θα προκαλέσει στο τέλος κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ενώ λόγω αυτών ακυρώθηκε η πώληση των F-35 στη χώρα.

  • Το POLITICO αναφέρει ότι μερικοί Ρεπουμπλικανοί και ο Λευκός Οίκος συζήτησαν μια πιθανή τελική συμφωνία που θα επιτρέπει στην Τουρκία να παρακάμψει τις κυρώσεις διασφαλίζοντας ότι οι S-400 δεν αλληλοεπιδρούν με το πολεμικό υλικό των ΗΠΑ.
  • Αλλά πολλοί Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια ευελιξία και ότι ο νόμος ζητά σαφώς ότι η Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί.
  • “Αυτό είναι ένα μη διαπραγματεύσιμο θέμα. Αγόρασαν ρωσικό εξοπλισμό, άρα παίρνουν κυρώσεις”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής James Lankford, ο οποίος υποστηρίζει επίσης πρόσθετη τιμωρία στη νομοθεσία της Γερουσίας. “Πρόκειται να αγοράσουν τον εξοπλισμό και να μην τον ενεργοποιήσουν; Αυτό είναι παράλογο. Έχω ακούσει ότι [μια συμφωνία] είναι δυνατή. Αλλά διαφωνώ έντονα».

Ωστόσο, οι Δημοκράτες είναι σκεπτικοί ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα ακολουθήσουν στο τέλος αυτά που δηλώνουν τώρα. Η Γερουσία δεν έχει ακόμη περάσει ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που να καταδικάζει την Τουρκία, και οι Ρεπουμπλικανοί μπλοκάρουν ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή και αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων.

“Είμαι πρόθυμος να εκπλαγώ, αλλά το παρελθόν δείχνει τι θα συμβεί. Και στο παρελθόν, ο κ. Ρις δεν ήθελε να κινήσει τίποτα που δεν είχε την ευλογία του Λευκού Οίκου», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Chris Murphy. “Έχουμε μια ποικιλία απόψεων, έναν Λευκό Οίκο που δεν το θέλει πραγματικά. Αυτό μου ακούγεται σαν συνταγή για μια ολόκληρη δέσμη αδράνειας».

Και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί έχουν δείξει ένα κάπως πιο ήπιο τόνο στην πολιτική για την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Lindsey Graham. Είχε εισαγάγει προηγουμένως ένα νομοσχέδιο κυρώσεων με τον γερουσιαστή Chris Van Hollen (D-Md.), που θα υπονόμευε την οικονομία της Τουρκίας και προσωπικά τον Ερντογάν.

  • “Εάν βάζατε αυτό το νομοσχέδιο για ψηφοφορία σήμερα, θα έχετε μια πλειοψηφία, που αντέχει και βέτο», δήλωσε ο Van Hollen στο POLITICO. “Το ζήτημα εδώ είναι ο Μιτς Μακ Κόνελ. Συνεχίζει να αποτελεί ασπίδα για όλες τις χειρότερες παρορμήσεις του Τραμπ».
  • Αν και ο Γκράχαμ αρνήθηκε να επικρίνει τον Τραμπ επειδή δεν έβαλε στη θέση του τον Ερντογάν, φάνηκε επίσης διατεθειμένος να κινηθεί εναντίον της Τουρκίας τις επόμενες ημέρες.

“Ήταν μια πολύ έξυπνη ιδέα να αφήσουμε την Τουρκία, τον Ερντογάν και άλλους να ξέρουν πού βρίσκεται το Κογκρέσο”, δήλωσε ο Γκράχαμ για την συνάντηση της Τετάρτης, στο Λευκό Οίκο “Ήμουν το πιο κοντινό πράγμα που είχε η Τουρκία, ένας φίλος, πριν εισβάλουν στη Συρία … Εάν δεν υπάρχει διορθωτική ενέργεια και υπάρχει ψηφοφορία για τις κυρώσεις της Γερουσίας, θα κερδίσει με 95 ψήφους. ”

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΔΩ

Άστραψε και βρόντηξε γερουσιαστής-συνομιλητής του Ερντογάν: Κοροϊδεύει με τους S-400;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: