Άστραψε και βρόντηξε γερουσιαστής-συνομιλητής του Ερντογάν: Κοροϊδεύει με τους S-400;

Οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν με τους γερουσιαστές Τζιμ Ρίς και Τζόνι Ερνστ στο Όβαλ Όφις του Λευκού Οίκου. EPA, MIKE THEILER / POOL
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Με θυμό αντέδρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις, ο οποίος -μετά από αίτημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ- συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο, την περασμένη Τετάρτη.

  • Ο λόγος του θυμού του είναι η δήλωση του κ. Ερντογάν, όταν επέστρεψε στην Τουρκία, ότι θα λειτουργήσει το ρωσικό σύστημα S-400. Φαίνεται ότι στη διάρκεια της συζήτησης στο Λευκό Οίκο, με τους γερουσιαστές, παρουσία του κ. Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι το σκέφτεται και είναι διατεθειμένος να συζητήσει τις αμερικανικές αντιπροτάσεις για το ρωσικό σύστημα.

Ο Ρις δήλωσε ότι παραμένει αποφασιστικά στην ίδια γνωστή θέση του ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κατέχει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 και παράλληλα να λάβει και τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35. Επίσης σημειώνει ότι είναι πανέτοιμος να αντιδράσει και με κυρώσεις.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά από αναφορές ότι ο Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία και ισχυρίστηκε ότι θα κρατήσει τους ρωσικούς S-400s:

«Όταν ο Ερντογάν εισήλθε στη συνεδρίαση (του Λευκού Οίκου) την Τετάρτη, νόμιζε ότι θα παρουσίαζε μία αποδεκτή υπόθεση που θα του επέτρεπε να διατηρήσει τα ρωσικά οπλικά συστήματα. Τον επαναφέραμε στην πραγματικότητα. Από την πραγματικότητα των κυρώσεων εναντίον στην οικονομία του, μέχρι τις ανησυχίες μας σχετικά με την επίθεσή του στους Κούρδους. Έφυγε από αυτή τη συνάντηση με αυτό που ελπίζαμε, με μια διαφορετική και σαφή κατανόηση ότι η Γερουσία παραμένει σταθερή στη θέση της ότι η διατήρηση των ρωσικών S-400 δεν είναι θέμα συζήτησης από την αρχή.

“Τώρα που ο Ερντογάν έχει επιστρέψει στο σπίτι του, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα κρατήσει τους S-400s, αλλά θα είναι λειτουργικοί μέσα σε λίγους μήνες.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων (της Γερουσίας) είμαι αρμόδιος για τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού σε ξένες χώρες. Θα συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου για να εξασφαλίσω ότι δεν υπάρχει πιθανότητα τα F-35 να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Τουρκία, για όσο διάστημα ο Ερντογάν διαθέτει το σύστημα πυραύλων S-400.

Εφόσον οι S-400s βρίσκονται στη χώρα του υπό τουρκικό έλεγχο, δεν θα παραδοθεί στην Τουρκία κανένα F-35. Επιπλέον, εάν είναι σταθερός στη θέση του σχετικά με τη διατήρηση των S-400s, σκοπεύω να προχωρήσω με νομοσχέδιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Είναι η επιλογή του και γνωρίζει τις συνέπειες”, καταλήγει το γραφείο του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ρις κατέθεσε από κοινού με τον Δημοκρατικό συνάδελφό του, Ρόμπερτ Μενέντεζ σχέδιο νόμου που επιβάλλει πιο σκληρές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, (πιο σκληρές) και από αυτές που επιβάλλει το νομοσχέδιο της αμερικανικής Βουλής.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΔΩ

Είναι σημαδεμένη η τράπουλα, είναι σικέ το παιγνίδι: Ο Ερντογάν παίζει μονότερμα τον Τραμπ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal