O Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη για Ζάεφ και εμπορικό σήμα Μακεδονικών προϊόντων

File Photo: Η συνάντηση Μητσοτάκη Ζάεφ στα Ηνωμένα Έθνη το Σεπτέμβριο. Hellas Journal




Την πρώτη τους συνάντηση τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, θα τη θυμόμαστε κυρίως για την -πολυδιαφημισμένη στο εσωτερικό- δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ομόλογό του ότι ο ίδιος δεν θα ψήφιζε την συμφωνία των Πρεσπών. Στους δύο μήνες που διέρρευσαν έκτοτε το βέτο του Γάλλου Προέδρου Μακρόν  στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσε βέρτιγκο στον Ζόραν Ζάεφ που έφτασε να απειλεί μέχρι και με πάγωμα της Συμφωνίας ενώ οδηγήθηκε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών ενόψει των οπoίων το προβάδισμα μέχρι στιγμής διαθέτει ο βασικός πολιτικός αντίπαλός του, το εθνικιστικό κόμμα VMRΟ του Μιτσκόσκι. Επέτειναν όμως την αμηχανία και στην ελληνική πλευρά.

Ο Ζάεφ αναζητεί πλέον έναν από μηχανής ευρωπαϊκό θεό -με τα μάτια του στραμμένα εννοείται  στο Βερολίνο- που θα τον οδηγήσει στις εκλογές του Απριλίου με κάποιες ελπίδες απέναντι στο VMRO DPMNE που ήδη έχει υψώσει το λάβαρο της μη εφαρμογής της συμφωνίας καθώς, όπως διακηρύσσει, δεν υπάρχει πλέον το κίνητρο εισόδου της χώρα στις ευρωπαϊκές δομές.

«Είναι αλήθεια ότι αισθάνθηκα ως προσωπικό πλήγμα την αναβολή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι μια ουλή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο πρόσωπο μου. Ξέρετε όμως ότι πολλές φορές τα σημάδια στο πρόσωπο μετά από μία μάχη δείχνουν πόσο μεγάλη αξία έχει αυτό για το οποίο αγωνίζεστε» είχε αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ σε πρόσφατη συνέντευξή του

Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα επισημανθεί θα είναι η ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη Βόρεια Μακεδονία και ότι η προσπάθειά τους αυτή θα στηριχθεί.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα συνομιλεί με τους Ιταλούς και με τους Γάλλους ώστε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας να ξανατεθεί υπό κατάλληλες συνθήκες μέχρι τη Σύνοδο του Απριλίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δίνουν επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατοχύρωση του brand name των προϊόντων της Μακεδονίας. Έτσι ο Πρωθυπουργός στις 15:30 θα είναι παρών στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των Μακεδονικών προϊόντων, όπου θα γίνει γνωστό το λογότυπο και το μήνυμα που θα τα συνοδεύει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: