Να σταματήσει η βία κατά των γυναικών, αξιώνουν οι επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης

File Photo: Το Συμβούλιο της Ευρώπης – ΚΥΠΕ




Ενόψει της 25ης Νοεμβρίου -Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών- η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, η προεδρεύουσα στην Επιτροπή Υπουργών , Γαλλίδα υπουργός εξωτερικών  Amélie de Montchalin και η πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Liliane Maury Pasquier, δημοσιοποίησαν σήμερα στο Στρασβούργο, κοινή δήλωση σχετική με το θέμα.

Οι σκέψεις μας- αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση- είναι με τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και άλλων μορφών βίας με βάση το φύλο.

Τονίζουν, όμως, ότι θα πρέπει να γίνει αναφορά στην εξαιρετική επιτυχία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης: τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως δε αναφέρουν, πέντε χρόνια πριν, η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ και σήμερα, έχει 34 κράτη μέλη, 11 συμβαλλόμενα κράτη συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Το γεγονός ότι δύο μη κράτη μέλη ζητούν την προσχώρηση αποδεικνύει την παγκόσμια απήχηση της.

Παράλληλα, η παρακολούθηση από την ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη δράση κατά της βίας κατά των γυναικών και της βίας στο σπίτι (GREVIO) κατέστησε τη σύμβαση αποτελεσματικό εργαλείο, προωθώντας τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι η εθνική νομοθεσία είναι σύμφωνη με τα πρότυπα της σύμβασης.

Από την έναρξή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σε ισχύ, σε ολοένα περισσότερα κράτη, δημιουργούνται καταφύγια που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους, ενώ εξειδικευμένες γραμμές παροχής βοήθειας, 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα, παρέχουν συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας.

Στη κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη ότι, δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι νομικοί εμπειρογνώμονες λαμβάνουν εξειδικευμένη κατάρτιση, για τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών στην προστασία και τη δικαιοσύνη. Οι νόμοι αλλάζουν προς το καλύτερο.

Ο βιασμός, για παράδειγμα, ορίζεται περισσότερο από την έλλειψη συγκατάθεσης, παρά από απλή απόδειξη δύναμης. Όπου συνέβησαν αυτές οι αλλαγές, διαπιστώσαμε ότι τα ποσοστά καταδίκης και η αναφορά της βίας αυξάνονται, καθώς οι γυναίκες φοβούνται λιγότερο και εμπιστεύονται τις αρχές περισσότερο

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, αυτή είναι και μια στιγμή που πρέπει να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Πρέπει να αποτρέψουμε μια πρόσφατη αντίδραση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών, προβαίνοντας σε εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στις γυναίκες των κρατών που την επικυρώνουν.

Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα ψεύτικα νέα και τις λανθασμένες εκθέσεις σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να τονίσουμε τη θετική συμβολή της Συνέλευσης στην ισότητα των φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνολικά.

Πρέπει να επιλύσουμε προβλήματα που ανακύπτουν ως κοινά ζητήματα από τις εκθέσεις GREVIO, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών συλλογής πλήρων δεδομένων και έλλειψης επαρκούς προστασίας για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τα βασικά αίτια μιας τέτοιας βίας, συμπεριλαμβανομένου του σεξισμού. Πράγματι, καλούμε όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τη σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του 2019 για την πρόληψη και την καταπολέμηση του σεξισμού, καθώς ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην αλλαγή των αντιλήψεων και της συμπεριφοράς που μπορούν να οδηγήσουν στη βία.

Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη και είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνον να επικυρωθεί αλλά και να εφαρμοστεί πλήρως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καταλήγουν στην κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΚΥΠΕ/ Νίκος Ρούσσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: