«Μαλλιά-κουβάρια» για τη Novartis: Πόλεμος δηλώσεων κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ μετά το νέο έγγραφο

File Photo: Άποψη από τον χώρο έξω από τα κεντρικά γραφεία της Novartis Hellas, στη Μεταμόρφωση Αττικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Νέος κύκλος αντιπαράθεσης άνοιξε την Κυριακή για την υπόθεση Novartis, μετά την αποκάλυψη εγγράφου που έφερε στο φως η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.

  • Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή, το έγγραφο, που φέρει τον χαρακτήρα «εμπιστευτικόν», αλλάζει τα δεδομένα στις έρευνες Βουλής και Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Novartis, καθώς από αυτό προκύπτει σαφώς, ότι οι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που ενοχοποίησαν με τις καταθέσεις τους δέκα πολιτικούς, είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, γράφει η Ιωάννα Μάνδρου στην Καθημερινή της Κυριακής.

Το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 8 Οκτωβρίου του 2019 υπογράφεται από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ενημερώνει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το πώς έγιναν τα πράγματα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργείται ήδη από το ανώτατο δικαστήριο για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

Aπό το εμπιστευτικό έγγραφο, που φέρει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή», προκύπτει ότι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικές απολαβές [ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Η αποκάλυψη του εγγράφου αποδεικνύει τη σκευωρία Λέει ο Άδωνις

«Η αποκάλυψη από την “Καθημερινή” του εγγράφου που αποδεικνύει ότι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα και εκείνοι του FBI είναι κοινοί, αποδεικνύει την ύπαρξη της σκευωρίας», σημειώνει σε δήλωσή του στον ιστότοπο “Liberal” ο Άδωνις Γεωργιάδης, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου της Ε. Τουλουπάκη, είναι «δικονομικά άκυρες».

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο “Liberal” έχει ως εξής:

«Η αποκάλυψη από την “Καθημερινή” του εγγράφου που αποδεικνύει ότι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα και εκείνοι του FBI είναι κοινοί, αποδεικνύει την ύπαρξη της σκευωρίας.

Πρώτον, γιατί από επίσημη ενημέρωση του FBI της εκεί κατάθεσης, κανένας μάρτυρας δεν έχει πει τίποτα κατά κάποιου πολιτικού, ενώ αντίθετα οι ίδιοι άνθρωποι στην Ελλάδα κατέθεσαν κυρίως κατά πολιτικών. Ποιος τους έβαλε να αλλάξουν τις καταθέσεις τους και γιατί; Προφανώς ο διοργανωτής της σκευωρίας.

Και δεύτερον, διότι δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η κυρία εισαγγελέας διαφθοράς, όπως είχε πράξει και στην περίπτωση του Νίκου Μανιαδάκη, για λόγους που μόνον εκείνη γνωρίζει, αποφάσισε ψυχρά να παραβιάσει τον νόμο.

Κι αυτό καθώς η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος να έχουν προσδοκία οικονομικού οφέλους σε απόλυτη αντίθεση με τον αμερικανικό νόμο.

Άρα οι καταθέσεις τους είναι δικονομικά άκυρες καθώς λόγω της προσδοκία οικονομικού οφέλους στις ΗΠΑ, δεν μπορούσαν να είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα».

Βεινιζέλος: Η υπόθεση Novartis είναι η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων 45 ετών

«Το έγγραφο που αποκάλυψε η Ιωάννα Μάνδρου στην “Καθημερινή” επιβεβαιώνει πανηγυρικά αυτό που όλοι είχαν καταλάβει. Οι μάρτυρες ήσαν εξαρχής παντελώς αναξιόπιστοι», τονίζει σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ επισημαίνει πως «παρανόμως εξετάστηκαν και παρανόμως “προστατεύθηκαν” για να προσδώσουν άρωμα μυστηρίου και να αποφύγουν όχι μόνο την αντεξέταση αλλά και τις ευθύνες τους».

Όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, «οι κανόνες της ποινικής δικονομίας και οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου παραβιάστηκαν όμως όχι μόνο στο επίπεδο της εισαγγελίας διαφθοράς αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα». Σημειώνει δε, ότι το είχε τονίσει από τον Φεβρουάριο του 2018.

« Η υπόθεση Novartis ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο είναι η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων σαρανταπέντε ετών. Μόλις αρχίσει να λειτουργεί η κοινοβουλευτική επιτροπή, οι αποκαλύψεις εκτιμώ ότι θα είναι καταιγιστικές», υπογραμμίζει ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Λοβέρεδος: Με νηφαλιότητα και δικαιοσύνη θα τιμωρηθεί οποιοσδήποτε έστησε τη σκευωρία

«Πολιτικά και νομικά, ό,τι έχει συμβεί είναι άκυρο», υπογραμμίζει σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο Ανδρέας Λοβέρδος, κληθείς να σχολιάσει το έγγραφο της Ελένης Τουλουπάκη για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Και πλέον, «θα τιμωρηθεί οποιοσδήποτε έστησε αυτήν την πολιτικο-οικονομική σκευωρία».

Ολόκληρη η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής: «Πολιτικά και νομικά, ό,τι έχει συμβεί είναι άκυρο. Και όσοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην πρωθυπουργός επικαλούνταν τους κουκουλοφόρους, επικαλούνταν ανθρώπους που είχαν οικονομικά συμφέροντα από αυτήν την ιστορία, και ο νόμος απαγορεύει να είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Τώρα η προανακριτική επιτροπή θα αποδεχθεί όλα αυτά τα έγγραφα και τις μαρτυρίες, και η κρίση της θα στηριχθεί σε αυτά. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και δικαιοσύνη θα τιμωρηθεί οποιοσδήποτε έστησε αυτήν την πολιτικο-οικονομική σκευωρία».

Να σοβαρευτεί ο Τσίπρας, δεν είναι σχολείο εδώ, λέει ο Λαζαρίδης

«Ο κ. Τσίπρας φοβάται αυτά που πιθανώς θα αποκαλυφθούν στην προανακριτική για την Novartis και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην προχωρήσει αυτή. Όμως αυτό θα γίνει, είναι δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό. Έστησαν μια σκευωρία και θα πέσουν οι ίδιοι μέσα. Ας καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι η Βουλή δεν είναι το πολυκλαδικό σχολείο των νεανικών του χρόνων.

Ας σοβαρευτεί επιτέλους»: αυτό σημείωσε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real 97.8”. Όσο ο πρώην πρωθυπουργός, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «συνεχίζει να μην κάνει σοβαρή αντιπολίτευση, θα ανεβαίνει η διαφορά των δύο κομμάτων στις δημοσκοπήσεις.

Θέλουμε να έχουμε μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, θέλουμε να μας ασκεί κριτική, αλλά επί σοβαρών θεμάτων. Για παράδειγμα, στις αρχές Ιουνίου η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε το ζήτημα των πετρελαίων στην Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Στη συνέχεια, ως νέα κυβέρνηση, φέραμε τη σχετική σύμβαση προς κύρωση στη Βουλή και ο κ. Τσίπρας ψήφισε “όχι”.

Στροφή 180 μοιρών. Είναι να τον εμπιστεύεται ο πολίτης;», διερωτήθηκε. Ερωτηθείς για το έγγραφο της κυρίας Τουλουπάκη προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας μέσω της «Καθημερινής», ο κ. Λαζαρίδης τόνισε: «Το έγγραφο έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες. Και αυτό γιατί ήταν γνωστό ότι οι ίδιοι μάρτυρες καταθέτουν και στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α., με σκοπό το οικονομικό όφελος. Άρα ο νόμος απαγορεύει να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενοι μάρτυρες».

Χαρίτσης: Καταρρέει η θεωρία της σκευωρίας

«Καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας με τις τελευταίες αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ρ/σ Αθήνα 98,4 FM και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο. Αναφερόμενος στο έγγραφο που αποκαλύπτει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες για το πολύκροτο σκάνδαλο έχουν ήδη εξεταστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αλίμονο αν, μετά από αυτά, μιλάει κανείς για “σκευωρία” με τη συμμετοχή των διωκτικών αρχών του FBI». Αναφέρθηκε στα περί την Προανακριτική Επιτροπή λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για το πολύκροτο σκάνδαλο, έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί για την πλήρη έκτασή του, και βεβαίως, η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα θα επιλέξει ποιοι βουλευτές μας θα θέσουν τα ερωτήματα στην προανακριτική επιτροπή». Υποστήριξε ότι «υπάρχουν κάποιοι στην κυβερνητική πλειοψηφία που επιχειρούν να συσκοτίσουν την υπόθεση» και πως «αυτό δεν γίνεται ερήμην του κ. Μητσοτάκη».

Και δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη που έχει διασαλευθεί. Ο κ. Τασούλας δυστυχώς επιχειρεί να νίψει τα χείρας του, ομολογεί, βέβαια, ότι είναι πολύ δύσκολη η υπόθεση, αλλά επιλέγει να λειτουργήσει ως εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αύριο θα υπάρξουν νέες προσπάθειες ώστε να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παιχνίδια με τους θεσμούς. Από πλευράς μας δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης των μελών της επιτροπής» και προσέθεσε «αυτό, εξάλλου, δεν είναι άποψη μόνο του ΣΥΡΙΖΑ», παραπέμποντας στην άποψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη.

Ο κ. Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες επιχειρεί «την παροχής ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη για δάνεια που οδήγησαν σε υπέρογκα χρέη, μεταξύ αυτών και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το άσυλο, υποστήριξε πως «είναι πολύ επικίνδυνο να διολισθαίνει η κυβέρνηση σε θέσεις σύγκρουσης με το διεθνές δίκαιο», και καταδίκασε τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου περί αύξησης των θανατηφόρων ατυχημάτων, αλλά και την «προσπάθεια συμψηφισμού του προσφυγικού με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ». Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων επανέλαβε πως «δεν υπάρχει συμφωνία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης». Πρόκειται για «σοβαρό ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με μικροκομματικούς όρους. Χρειάζονται σοβαρές και καλά τεκμηριωμένες δικλείδες ασφαλείας».

Τα λέγαμε από τον Απρίλιο λέει το ΚΙΝΑΛ

«Με το έγγραφο φωτιά που δημοσιεύει η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, ομολογούνται και αποκαλύπτονται αυτά που από τον Απρίλιο επισημαίνουμε τόσο στις εισαγγελικές Αρχές, όσο και στον Ελληνικό λαό: Τις κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ και ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους.

Για μπόχα και δυσωδία μιλάει η Ελληνική λύση

«Η μπόχα, η δυσωδία της σκευωρία και του χρηματισμού αναδύονται μέσα από την υπόθεση NOVARTIS και από τον “πόλεμο” ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ! Το μόνο που δε θα αναδυθεί ποτέ, είναι το ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τα χαμένα δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο! Είναι σκάνδαλο, είναι σκευωρία, είναι απάτη, και… είναι όλοι “αθώοι”!», σημειώνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Από τις 5 Φεβρουαρίου, οι δηλώσεις Κοντονή, Παπαγγελόπουλου

Σε πολιτικό επίπεδο η υπόθεση Novartis «έσκασε» στις 5 Φεβρουαρίου 2018, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου ∆ικαιοσύνης γνωστοποίησε έξω από το Μέγαρο Μαξίµου τη δικαστική διερεύνησή της µε αναφορές στο «µεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Οι δηλώσεις των κ. Κοντονή και Παπαγγελόπουλου προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση των κοµµάτων της αντιπολίτευσης και πρώτιστα της Νέας ∆ηµοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ. Η δικογραφία αφορούσε δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους Αντώνη Σαµαρά και Παναγιώτη Πικραµµένο και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλµά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουµάνη. Στη Βουλή στήθηκαν δέκα ξεχωριστές κάλπες, µε τους «εµπλεκόµενους» να καταγγέλλουν τους προστατευόµενους µάρτυρες που κατέθεσαν στους εισαγγελείς, ζητώντας να δηµοσιοποιηθούν τα στοιχεία των «κουκουλοφόρων».

Ο φάκελος της Novartis επέστρεψε στη ∆ικαιοσύνη, η οποία την περασµένη άνοιξη έκλεισε τη δικογραφία για επτά από τα δέκα πρόσωπα που κατηγορούνταν για ανάµειξη στο σκάνδαλο. Πριν από µερικές ηµέρες η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ενώ σε εκκρεµότητα βρίσκεται ακόµη η δικαστική διαδικασία που αφορά τους Αδωνι Γεωργιάδη και ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο.

Στο µεταξύ, µε βάση µηνυτήριες αναφορές που είχαν καταθέσει οι κ. Σαµαράς και Βενιζέλος, στη Βουλή έφτασε νέος φάκελος µε το ερώτηµα της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis που εµπεριείχε τα ονόµατα των Αλ. Τσίπρα και ∆ηµ. Παπαγγελόπουλου. Η κυβέρνηση αποφάσισε να οδηγήσει σε προανακριτική µόνο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι δεν µπορείς να σύρεις σε ειδικά δικαστήρια πρώην πρωθυπουργούς όταν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Η κυβέρνηση της Ν∆ έλαµψε διά της απουσίας της από τα υπουργικά έδρανα κατά τη συζήτηση της πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία ξεκίνησε σε εκρηκτικό κλίµα, µε το ΚΙΝΑΛ και τη Ν∆ να ψηφίζουν υπέρ της εξαίρεσης των ∆. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από τη συµµετοχή τους στην επιτροπή, µε το αιτιολογικό ανάµεσα σε άλλα ότι δεν θα ήταν αµερόληπτοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΕΘΝΟΣ

Ανατροπή στην υπόθεση Novartis: Έγγραφο-ντοκουμέντο για “Μάξιμο Σαράφη” και “Κελέση”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: