Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Εφημερίδες κρεμασμένες σε περίπτερο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού και οι πειθαρχικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και για την Αστυνομία στην υπόθεση, η προσφυγή συνταξιούχου Τ/κ που διεκδικεί κάλυψη από το ΓεΣΥ, η χθεσινοβραδινή απόπειρα φόνου στην Λάρνακα, η εκδίκαση της υπόθεσης πρόκλησης θανάτου του 16χρονου Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους και οι τροποποιήσεις στον κώδικα εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι εισήλθαν από παράνομα σημεία εισόδου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Έπεσαν κεφάλια» γράφει ότι το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για τον 15χρονο που αυτοκτόνησε διαπίστωσε εγκληματική αμέλεια και πειθαρχικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τέσσερις λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας καθώς και για αστυνομικούς πρώτης γραμμής και ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για τον πατέρα του 15χρονου. Αλλού γράφει ότι Τ/κ συνταξιούχος με προσφυγή στο Ανώτατο διεκδικεί κάλυψη από το ΓεΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άγνωστος ή άγνωστοι έστησαν γύρω στις 8.30 ψες καρτέρι, έξω από πολυκατοικία στην Λάρνακα και άνοιξαν πυρ εναντίον 38χρονου Ε/κ, μόλις στάθμευσε εκεί το αυτοκίνητο του.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Δολοφονία διαρκείας σε αρένα αδιαφορίας» γράφει ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ύστερα από το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού, τέσσερις λειτουργοί των ΥΚΕ για πιθανά πειθαρχικά, ίσως και ποινικά αδικήματα. Αλλού γράφει ότι στις 16 Δεκεμβρίου θα βρεθούν στο εδώλιο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας οι τέσσερις νεαροί, προκειμένου να αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης πρόκλησης θανάτου του 16χρονου Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους, μια υπόθεση που σχετίζεται με το συστηματικό μπούλινγκ που φαίνεται πως δεχόταν ο άτυχος μαθητής από συνομήλικους τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την πρόταση της Υπουργού Εργασίας να δημιουργηθεί «Σπίτι της Γυναίκας» ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Εγκληματική αδιαφορία» γράφει ότι πολυεπίπεδες ευθύνες σε λειτουργούς δύο κρατικών υπηρεσιών καταλογίζει το πόρισμα για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Στυλιανού, με τις παρενέργειες να έχουν ήδη αρχίσει με διαθεσιμότητες. Στο πόρισμα καταγράφονται παντελής αδιαφορία και παράλειψη εκτίμησης κινδύνων. Αλλού γράφει ότι μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε χθες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας στην περιοχή Γερμασόγειας εξαιτίας μιας νταλίκας που προσέκρουσε στο διαχωριστικό κιγκλίδωμα του αυτοκινητοδρόμου και ακινητοποιήθηκε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ροκανίζουν τις πολιτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας αναφορικά με τις έκνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ η Κομισιόν «ψήνει» επαφές στην Άγκυρα για νέο μεταναστευτικό σχεδιασμό.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ανίκανο κράτος ο «δολοφόνος» του 15χρονου» γράφει ότι πειθαρχικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και για την Αστυνομία εντοπίζονται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την υπόθεση θανάτου του 15χρονου Στυλιανού. Αλλού γράφει ότι απειλές και τρομοκρατία για την αποχή των μαθημάτων για τις εξετάσεις τετραμήνων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν αρκούν οι μισθοί για απόκτηση στέγης. Οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν ενώ την ίδια στιγμή οι Κύπριοι χάνουν και εκείνα τα σπίτια που διαθέτουν λόγω των εκποιήσεων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Ο θάνατος εφήβου οφείλεται σε εγκληματική αμέλεια» αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού και στις πειθαρχικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και για την Αστυνομία στην υπόθεση. Αλλού αναφέρεται στις τροποποιήσεις στον κώδικα εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση της διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι εισήλθαν από παράνομα σημεία εισόδου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Τ/κ συνταξιούχος με προσφυγή στο Ανώτατο διεκδικεί κάλυψη από το ΓεΣΥ.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: