Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, ο αναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η έρευνα για τα άτομα που πολιτογραφήθηκαν μέσω επενδυτικού προγράμματος, οι δηλώσεις του Ισραηλινού Πρέσβη για το βαν και η καθυστέρηση στην εξέταση αιτημάτων αναπήρων πολέμου του 1974 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Θετικά και αρνητικά» αναφέρεται στα αποτελέσματα της Τριμερούς στο Βερολίνο με το φακό των κομμάτων, σημειώνοντας ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ υποδέχτηκαν με ανακούφιση τα αποτελέσματα παρόλο που δυσανασχετούν για τη μη κατάληξη στους όρους αναφοράς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου και στο πως είδαν στα κατεχόμενα το δείπνο στο Βερολίνο. Αλλού αναφέρει ότι με νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή αδειοδοτούνται και καταχωρούνται σε μητρώο πέραν των 20 χιλιάδων διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμων τύπου Airbnb.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ο κατάλογος των 26 γκρίζων διαβατηρίων» αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει τη λίστα ατόμων που πολιτογραφήθηκαν μέσω του επενδυτικού προγράμματος και από τον έλεγχο που έγινε διαφάνηκε ότι δεν θα έπρεπε να καταστούν Κύπριοι πολίτες, αφού το βιογραφικό τους είναι πλούσιο σε υποθέσεις υπεξαίρεσης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μετά το Βερολίνο και το θετικό αφήγημα που προβάλλει η κάθε πλευρά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στρέφει το βλέμμα στον ανασχηματισμό, του οποίου η ανακοίνωση είναι θέμα ημερών, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να μπει σε προεκλογική μάχη. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Ισραηλινού Πρέσβη, ο οποίος είπε το βαν δεν μπορεί να διαταράξει τις ισχυρές διακρατικές σχέσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Εύγλωττη σιωπή της Άγκυρας» αναφέρει ότι η τριμερής του Βερολίνου προδιάγραψε την πορεία για μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη. Το ζητούμενο της επόμενης μέρας του δείπνου είναι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί μέχρι την πραγματοποίησή της. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για κρατική αναλγησία για τους αναπήρους πολέμου και αναφέρεται συγκεκριμένα σε άτομο που «κρέμεται» η γνάθος του και ζήτησε περίθαλψη αλλά τον έχουν στο περίμενε. Αλλού γράφει ότι το γηροκομείο, στο οποίο κάηκε ζωντανός ο 66χρονος Θεοδόσης Αρέστης από τη Σωτήρα λειτουργούσε χωρίς άδειες.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα με τίτλο «Σημαντικό να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια» αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι δεν πρέπει να πάει σε βάθος η λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αιτημάτων αναπήρων πολέμου του 1974 από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πρόταση νόμου για παράταση στην υποβολή αιτήσεων για την μικρή επιταγή.

Η “Cyprus Mail” αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εμμένοντας στις κομματικές γραμμές για το Βερολίνο» στις αντιδράσεις των κομμάτων στο εσωτερικό μέτωπο σε σχέση με την άτυπη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο. Αλλού γράφει πως δυο γυναίκες θα κατηγορηθούν για ρατσισμό για την επίθεση στον χώρο στάθμευσης. Επίσης κάνει λόγο για άσχημες εργασιακές συνθήκες στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Η εβδομαδιαία οικονομική «Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επενδύσεις και προκλήσεις φέρνει το ΓεΣΥ» πως νέα δεδομένα στο υπό διαμόρφωση τοπίο της υγείας έχει επιφέρει το ΓεΣΥ ένεκα και της δεύτερης φάσης εφαρμογής του. Αλλού αναφέρεται σε νομοσχέδια για ανάπτυξη στην Ελλάδα. Επίσης γράφει για καταναλωτικό παροξυσμό που αναμένεται κατά την Black Friday.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου –
Εμιλυ Λάμπρου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: