Ελληνικές «Τίγρεις» με Ισραηλινά F-35 στον αέρα: Nέο μάθημα για τα γεράκια της ΠΑ (video)

Τα ελληνικά “γεράκια” αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από την συμμετοχή τους στην Blue Flag . Φωτογραφία , πηγή, Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Οι «Τίγρεις» της 335 Μοίρας δεν μπορούν για πολύ, μακριά από τις ερήμους της Μέσης Ανατολής, επιστρέφουν στη γειτονιά απ’ όπου ξεκίνησε η ιστορία τους.

Στο πλαίσιο της μεγάλης αεροπορικής άσκησης του Ισραήλ «Blue Flag» πιλότοι, μηχανικοί και F-16 Block 52 Advance από τον Άραξο δίνουν το παρόν.

  • Η Ελληνική σημαία περήφανη δίπλα στην Ισραηλινή, την Αμερικανική, την Ιταλική, την Γερμανική. Το Ισραήλ θα πετάξει με F-16 Barak και Sufa, με τα F-35, οι Αμερικανοί με F-16, οι Ιταλοί με F-35 και Eurofighter, η χώρα μας με F-16 Block 52M και οι Γερμανοί με Eurofighter.

(Δείτε το promo Video, που ανάρτησε στο Twitter της η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία παρακάτω):

  • Έχουν την ευκαιρία τα Ελληνικά «γεράκια» να εκπαιδευτούν μαζί με τα πιο επιχειρησιακά F-35, αυτά των Ισραηλινών οι οποίοι ήδη τα έχουν χρησιμοποιήσει σε πραγματικές επιχειρήσεις.
  • Η πρώτη γεύση από F-35 για την Ελλάδα, ήρθε την περασμένη άνοιξη κατά τον Ηνίοχο όταν από την Ανδραβίδα πέταξαν τα Ιταλικά 5ης γενιάς. Όμως τώρα όπως λένε οι ίδιοι οι ιπτάμενοι δεν είναι το ίδιο.
Τα F-16 Block 52 Advance είναι τα πρώτα που θα μπουν στην διαδικασία αναβάθμισης στο επίπεδο Viper. Η εμπειρία της Blue Flag με μαχητικά 5ης γενιάς δίνει πολλές γνώσεις στους ιπταμένους της Μοίρας που πρώτοι θα κληθούν ν’ ανταπεξέλθουν στο αναβαθμισμένο F-16. Πηγή: Hellas Journal
  • Το αν τα Ισραηλινά μαχητικά 5ης γενιάς θα χρησιμοποιούν ή όχι τους ανακλαστήρες για να γίνονται ορατά, παραμένει έως τώρα ένας γρίφος διότι η άσκηση διεξάγεται σε δικό τους έδαφος, δεν βρίσκονται σε μια χώρα του εξωτερικού. Άρα «εντός έδρας» λογικά δεν θα φοβούνται αν θα υποκλαπεί το ηλεκτρομαγνητικό τους σήμα από κάποιο ξένο αντιαεροπορικό σύστημα.
  • Ευκαιρία για μια διαφορετική ανάγνωση από τους πολύ έμπειρους της 335 Μοίρας που κρατούν στα χέρια τους, ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, το F-16 M.
Πηγή: Hellas Journal

Σ’ ότι αφορά την Ελληνική συμμετοχή, εκείνο που ξεκαθαρίζουν οι αεροπόροι και οι μηχανικοί της 335 Μοίρας είναι πως ο καθένας εφαρμόζει τις δυνατότητες που έχει στην διάθεσή του και μπορεί να του προσφέρει ο κάθε τύπος μαχητικού αεροσκάφους.

Πάνω από την έρημο και μέσα σε άνυδρες χαράδρες

Μεγάλα Commao, διαφορετικών τύπων αεροσκαφών με πολλαπλούς ρόλους, σχεδιασμός πολύπλοκος με απαιτητικές διαδικασίες, αποστολές κρούσης, αποστολές αντιπερισπασμού, «air to air» μάχες, πάνω από την έρημο, είναι ορισμένα στοιχεία από την καθημερινότητα που βιώνουν και θα συνεχίσουν για περίπου δεκαπέντε ημέρες οι συμμετέχοντες.

  • Πολλά από τα στοιχεία που έχει στήσει σε επίπεδο σχεδίασης η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι ιδέες μέσα από το απαιτητικό TLP των Νατοϊκών αεροποριών. Αλληλεπίδραση ακόμη και μέσα από τον Ελληνικό Ηνίοχο, την αεροπορική άσκηση που κάθε χρόνο τιμά η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με τη συμμετοχή της.
Πηγή: Hellas Journal

Το Link 16 που διαθέτουν τα Ελληνικά αεροσκάφη είναι το μεγάλο- αν μπορούμε να πούμε- asset που επιτρέπει την ψηφιακή διασύνδεση με Ισραηλινά, Αμερικανικά και Ιταλικά αεροσκάφη. Τα Ισραηλινά F-35 έχουν μια πιο προηγμένη έκδοση του Link 16 κι εδώ υπάρχει το ενδιαφέρον, αν θα εξελιχθεί κάποιου είδους συνεργασία. Αν δηλαδή θα γίνει ψηφιακή διασύνδεση των μαχητικών, ανταλλάσσοντας εικόνα κυρίως σ’ ότι έχει να κάνει με την ανταλλαγή περισσότερων πληροφοριών ανάμεσα στους ιπταμένους των μαχητικών.

  • Το Link 16 είναι το σύστημα που πολλές φορές έχει απασχολήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας διότι υπάρχει ανομοιομορφία μέχρι στιγμής. Χάρις αυτό μπορεί ο καθένας πολύ πιο εύκολα να διαχειρίζεται την πληροφορία και να βλέπει και την εξέλιξη των διαφόρων φάσεων των εμπλοκών. Όποιος βλέπει αυτή την εικόνα αντιδρά πολύ πιο γρήγορα στο αεροπορικό πεδίο.
    Με την αναβάθμιση των F-16 της χώρας μας σε επίπεδο Viper, εκτός των αεροσκαφών του Αράξου θα αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα και οι υπόλοιπες Μοίρες.
  • Οι πτήσεις επί Ισραηλινού εδάφους, έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες ιπταμένους. Είναι πτήσεις σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον κι όταν έχεις να κάνεις με περισσότερες από μια αεροπορικές δυνάμεις, τότε όλοι μαζί συνεργάζονται για να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και εμπειρικό κέρδος για τον καθένα ξεχωριστά.

Η εμπειρία των προηγούμενων ετών από τις 335, 337, 340,330 Μοίρες στη συγκεκριμένη άσκηση, έχει δείξει πως τα Ελληνικά πληρώματα όχι μόνο στέκονται ισάξια αλλά επιδεικνύουν ανώτερες επιδώσεις σε ότι αφορά όλο το φάσμα των ασκήσεων, κρούσης και αναχαίτισης κερδίζοντας τον σεβασμό των Ισραηλινών κι όχι μόνο.

Η στενή συνεργασία με το Ισραήλ

Την ώρα που το Ισραήλ έχει γίνει δεκτικό προς την Ελλάδα, σε πολλά επίπεδα εκπαίδευσης και στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά και ανταλλαγής σημαντικών πληροφοριών, οι αεροπόροι και μηχανικοί της 335 Μοίρας γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας.

Ο ιπτάμενος της 335 Μοίρας με την χαρακτηριστική τεχνοτροπία της κάσκας του που “μαρτυρά” την Μοίρα “Τίγρη” της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης του F-16 Block 52 M. Πηγή εικόνας: Hellas Journal

Η υπεροχή σ’ ένα κρίσιμο τομέα όπως είναι οι αεροπορικές επιχειρήσεις πάντα κάνει οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμμαχο ή μη, να θέτει πολύ καλά υπόψη της, την διαθέσιμη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ξεκινά η «ΜΕDUSA 9»: Διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου στην Κρήτη με τη συμμετοχή της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: