Τα ελληνικά “γεράκια” αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από την συμμετοχή τους στην Blue Flag . Φωτογραφία , πηγή, Hellas Journal
Οι «Τίγρεις» της 335 Μοίρας δεν μπορούν για πολύ, μακριά από τις ερήμους της Μέσης Ανατολής, επιστρέφουν στη γειτονιά απ’ όπου ξεκίνησε η ιστορία τους.
Στο πλαίσιο της μεγάλης αεροπορικής άσκησης του Ισραήλ «Blue Flag» πιλότοι, μηχανικοί και F-16 Block 52 Advance από τον Άραξο δίνουν το παρόν.
(Δείτε το promo Video, που ανάρτησε στο Twitter της η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία παρακάτω):
BLUE FLAG 2019, we’re ready for takeoff! ✈️
?? ?? ?? ?? ??
The first “5th Generation” exercise with F35s held in Israel has begun! Our German, Italian, Greek & American counterparts will fly the Israeli skies as we train, learn & improve together.
This is Blue Flag ?? pic.twitter.com/xJpfQsbRIf
— Israel Defense Forces (@IDF) November 1, 2019
Σ’ ότι αφορά την Ελληνική συμμετοχή, εκείνο που ξεκαθαρίζουν οι αεροπόροι και οι μηχανικοί της 335 Μοίρας είναι πως ο καθένας εφαρμόζει τις δυνατότητες που έχει στην διάθεσή του και μπορεί να του προσφέρει ο κάθε τύπος μαχητικού αεροσκάφους.
Πάνω από την έρημο και μέσα σε άνυδρες χαράδρες
Μεγάλα Commao, διαφορετικών τύπων αεροσκαφών με πολλαπλούς ρόλους, σχεδιασμός πολύπλοκος με απαιτητικές διαδικασίες, αποστολές κρούσης, αποστολές αντιπερισπασμού, «air to air» μάχες, πάνω από την έρημο, είναι ορισμένα στοιχεία από την καθημερινότητα που βιώνουν και θα συνεχίσουν για περίπου δεκαπέντε ημέρες οι συμμετέχοντες.
Το Link 16 που διαθέτουν τα Ελληνικά αεροσκάφη είναι το μεγάλο- αν μπορούμε να πούμε- asset που επιτρέπει την ψηφιακή διασύνδεση με Ισραηλινά, Αμερικανικά και Ιταλικά αεροσκάφη. Τα Ισραηλινά F-35 έχουν μια πιο προηγμένη έκδοση του Link 16 κι εδώ υπάρχει το ενδιαφέρον, αν θα εξελιχθεί κάποιου είδους συνεργασία. Αν δηλαδή θα γίνει ψηφιακή διασύνδεση των μαχητικών, ανταλλάσσοντας εικόνα κυρίως σ’ ότι έχει να κάνει με την ανταλλαγή περισσότερων πληροφοριών ανάμεσα στους ιπταμένους των μαχητικών.
Η εμπειρία των προηγούμενων ετών από τις 335, 337, 340,330 Μοίρες στη συγκεκριμένη άσκηση, έχει δείξει πως τα Ελληνικά πληρώματα όχι μόνο στέκονται ισάξια αλλά επιδεικνύουν ανώτερες επιδώσεις σε ότι αφορά όλο το φάσμα των ασκήσεων, κρούσης και αναχαίτισης κερδίζοντας τον σεβασμό των Ισραηλινών κι όχι μόνο.
Η στενή συνεργασία με το Ισραήλ
Την ώρα που το Ισραήλ έχει γίνει δεκτικό προς την Ελλάδα, σε πολλά επίπεδα εκπαίδευσης και στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά και ανταλλαγής σημαντικών πληροφοριών, οι αεροπόροι και μηχανικοί της 335 Μοίρας γίνονται πρεσβευτές της χώρας μας.
Η υπεροχή σ’ ένα κρίσιμο τομέα όπως είναι οι αεροπορικές επιχειρήσεις πάντα κάνει οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύμμαχο ή μη, να θέτει πολύ καλά υπόψη της, την διαθέσιμη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ξεκινά η «ΜΕDUSA 9»: Διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου στην Κρήτη με τη συμμετοχή της Κύπρου