Χαστούκι σε Ερντογάν από καθηγητές στα κατεχόμενα: Θέλει να φέρει το Ισλάμ, δεν θα του περάσει

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. EPA, TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES




Εναντίον της Τουρκίας για προσπάθεια επιβολής του Ισλάμ στα κατεχόμενα, υπέρ της κοσμικότητας και της λύσης στο Κυπριακό, τάσσονται δυο συντεχνίες εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα.

Οι συντεχνίες των δασκάλων και καθηγητών άφησαν μαύρο στεφάνι στις πύλες του ψευδο- «υπουργείου παιδείας» και της ψευδο-«επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσληψη καθηγήτριας με την ισλαμική μαντίλα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, KTOEÖS και KTÖS γράφουν για τον διορισμό της καθηγήτριας που φέρει την ισλαμική μαντίλα, ότι έγινε κατ’ επιβολή της Τουρκίας που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα προσλήψεων.

Να σημειωθεί ότι η εμφάνιση της εν λόγω καθηγήτριας την περασμένη εβδομάδα σε λύκειο στην κατεχόμενη Λάπηθο είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο σχολείο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κόμματα και τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών.

Στόχος, αναφέρουν, είναι να διασπαστεί η κοινωνία με θρησκευτικά σύμβολα και την επιβολή του πολιτικού Ισλάμ.
Το θέμα, προστίθεται, δεν είναι η αμφίεση και η εμφάνιση, αλλά η συστηματική προσπάθεια μεταμόρφωσης με τις επιβολές τέτοιων διορισμών, με την δημιουργία του θρησκευτικού κολεγίου.

Οι δύο συντεχνίες αναφέρουν ότι στην Τουρκία παραβιάζεται η δημοκρατία και η αρχή της πλειοψηφίας, η κοσμικότητα που περιλαμβάνει και την ελευθερία έκφρασης, πεποίθησης, πίστης και θρησκείας. Επίσης, σημειώνουν, δεν λαμβάνεται υπόψη η απόφαση του ΕΔΑΔ ότι τα υποχρεωτικά μαθήματα θρησκευτικών παραβιάζουν αυτές τις αρχές.

Οι συντεχνίες KTOEÖS και KTÖS δηλώνουν ότι εδώ και χρόνια παλεύουν για δημόσια κοσμική, δημοκρατική παιδεία. «Όσοι μας αποκαλούν εχθρούς της Τουρκίας ή ελληνόσπορους πρέπει να ξέρουν ότι εμείς στηρίζουμε την Τουρκία που έχει σύγχρονη, κοσμική δομή και επιστημονική παιδεία και κοινωνία, την Τουρκία που υπερασπίζεται την ειρήνη στην πατρίδα και το εξωτερικό».

Δηλώνουν τέλος ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα για ειρήνη στην Κύπρο, λύση, μια σύγχρονη δομή με κοσμική παιδεία και κοινωνία. Και καλούν προς αυτή την κατεύθυνση όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: