Ανοχύρωτη Πολιτεία υπό κατάρρευση: Από Νήσος Αγίων έγινε Νήσος Απατεώνων η Κύπρος…

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ

Τα συνεχή, αλλεπάλληλα και αδιαμφισβήτητα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες μέρες είναι μερικοί μόνο κρίκοι στην αλυσίδα της διαχρονικής υπόσκαψης και της φθοράς των θεσμών και των αξιών στην Κυπριακή Πολιτεία.

  • Κατά συχνά χρονικά διαστήματα, από τη γέννηση της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι των ημερών μας, οι εκάστοτε κρατούντες και Αξιωματούχοι της «Πολιτείας» μας – άλλοι λίγο και άλλοι πολύ – έθεσαν τα προσωπικά, κομματικά ,πολιτικά ,  κοινωνικά και οικονομικά τους συμφέροντα υπεράνω της Πολιτείας.

Επί των ημερών μας, το σύνολο των συμπολιτών μας παρακολουθεί με απελπισία και απογοήτευση τα όσα επισυμβαίνουν στη δημόσια ζωή του τόπου μας και ψηλαφεί την επερχόμενη καταστροφή: στο πολιτικό μας πρόβλημα, στην Κοινωνία, τους θερμούς και τις αξίες του λαού μας, στο μέλλον μας γενικότερα.

Αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας και εντός μας, θα καταγράψουμε την εξής θλιβερή εικόνα:

  1. Εθνικό Θέμα: Έχουμε υποθηκεύσει τα πάντα μέσα από αλλεπάλληλες διαχρονικές δεσμεύσεις και υποχωρήσεις και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σωσίβιο σωτηρίας μέσα από αυτοσχεδιασμούς, παλινδρομήσεις και  . . . . σοφιστείες.
  1. Θεσμοί – Αξίες: Η διαφθορά, η διαπλοκή, το προσωπικό και ατομικό συμφέρον, η καταπάτηση του δημοσίου οφέλους, η υπόσκαψη θεσμών και αξιών, η ανηθικότητα, η αλαζονεία του χρήματος και της εξουσίας, η ύβρις, η εγωπάθεια, ο αυταρχισμός και η κατάρρευση κάθε έννοιας ήθους και ηθικής, έχουν ατυχώς επικρατήσει στα επίπεδα των ηγεσιών και έχουν μεταδοθεί σε επίπεδο λαού – πολιτών με τα οποία έχουμε . . . εμβολιασθεί κατ εικόνα και ομοίωση.
  1. Παιδεία – Θρησκεία: Οι δύο πυλώνες που στήριξαν και έσωσαν διαχρονικά τον Ελληνισμό διέρχονται ατυχώς στην Κύπρο του 21ου αιώνα μια ιλιγγιώδη πορεία προς το βάραθρο.

Η Παιδεία μας κλυδωνίζεται μέσα από τα αλλεπάλληλα δυσεπίλυτα προβλήματα της προσπαθώντας μάταια και χωρίς αποτέλασμα να αναδιαμορφώσει πρόσωπο, χαρακτήρα και μέλλον.

Η Χριστιανική Θρησκεία μας και η ορθόδοξη πίστη μας ταλανίζεται  από ανάξιους εκπροσώπους των οποίων ο βίος, η πολιτεία, οι συμπεριφορές και ο καθημερινός λόγος, πόρρω απέχουν από τη Χριστιανική διδασκαλία και τα διδάγματα του Ιησού για ταπεινότητα, αγάπη, αλτρουϊσμό, ανεκτικότητα και σεμνότητα (επί του Αρχιεπισκόπου θα επανέλθω).

  1. Νεολαία: Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της ανηθικότητας, της διαφθοράς και της διαπλοκής που βασιλεύει παντού, η νεολαία μας παραμένει ανυπεράσπιστη και αθωράκιστη.
ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Έχει απωλέσει τα πρότυπα που θα την καθοδηγήσουν και θα την εμπνεύσουν και παραπαίει μέσα στη φθορά της καθημερινότητας, της αβεβαιότητας και της υποθήκευσης.

  1. Δημογραφία: Από μια ανεύθυνη, αλόγιστη και εγκληματική διαχείριση του μεταναστευτικού θέματος, από το 1990 μέχρι των ημερών μας έχουμε – ηθελημένα ή εθελούσια – υποθηκεύσει την πατρίδα μας, τη φυσιογνωμία και το μέλλον της ίδιας της Κοινωνίας μας.

Έχουμε θέσει σε άμεσο, και δυστυχώς μη αναστρέψιμο κίνδυνο, τον Ελληνισμό της Κύπρου, μέσα από το άθλιο πείραμα της δήθεν «πολυπολιτισμικής Κοινωνίας».

Σήμερα – που πολύ καθυστερημένα έχουμε ξυπνήσει από το λήθαργο της μακαριότητας και της διαχρονικής ανευθυνότητας μας – έχουμε ομολογήσει ότι διαπράξαμε λάθη και παραλείψεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και έχουμε καταντήσει μειοψηφία στην ίδια της Πατρίδα μας.

  1. Οικονομία: Οι μύθοι της ευμάρειας του λαού μας και της ευημερίας των αριθμών που μας νανουρίζουν επί δεκαετίες, έχουν καταρρεύσει μαζί με την κατάρρευση της μεσαίας τάξης.

Μετά τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης του 2013, το έχουμε ρίξει στην αλητεία, την αγυρτεία, τους πύργους, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την πώληση χρυσών διαβατηρίων, την αχαλίνωτη εκχώρηση της γης μας στους ξένους «επενδυτές», στις άνομες δοσοληψίες, στο οικονομικό έγκλημα, στους μπράβους, στους διαμεσολαβητές, στους σωματεμπόρους και τους δουλεμπόρους των δύστυχων αλλοδαπών, στο διακανονισμό «εικονικών γάμων» και «εικονικών φοιτητών» έναντι αδρών αμοιβών κ.τ.λ.

  1. Άμυνα: Η περίοδος της στρατιωτικής θητείας έχει μειωθεί με την προϋπόθεση της δημιουργίας ενός ευέλιγκτου, σύγχρονου στρατεύματος.

Αναλύσεις και απόψεις στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων – όπως ο πρώην Υπουργός Άμυνας Στρατηγός Φοίβος Κλόκκαρης – καταμαρτυρούν και επιβεβαιώνουν το αντίθετο. Ότι δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στρατιωτικά ανοχύρωτη και ευάλωτη. (οι εικόνες από τα στρατιωτικά σκιάχτρα σε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στη γραμμή αντιπαράταξης είναι ακόμα νωπά στη μνήμη μας).

Όλα τα πιο πάνω – και δυστυχώς όχι μόνο – συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα της . . .  σύγχρονης Κυπριακής Δημοκρατίας που διέρχεται μια ολόπλευρη σήψη και μια βαθύτατη κρίση, σε όλους τους τομείς και πτυχές της ζωής της.

Που έχει καταντήσει από Νήσος Αγίων σε Νήσο απατεώνων!

  • Κάποτε σε αλλεπάλληλα άρθρα μου για τα θέματα θεσμών, αξιών, διαφθοράς, διαπλοκής, ατιμωρησίας κ.τ.λ. – 25/6/90, 13/10/93, 13/5/94, 12/10/95, 28/2/97, 15/6/98. 17/7/2013, συνήθιζα να καταλήγω με τη φράση «Αν η διαφθορά και η διαπλοκή είχαν μυρωδιά, θα πεθαίναμε από ασφυξία και αν είχαν βάρος θα βυθιζόμασταν».

Σήμερα νοιώθω πως έχουμε πάθει ασφυξία και βυθιστήκαμε στο βούρκο.

Στην Κύπρο του 2019 χρειάζεται μια επανάσταση μεγαλύτερη από τη Γαλλική του 1789.

Μόνο που στην ημικατεχόμενη Πατρίδα μας δεν υπάρχουν επαναστάτες αλλά βολεμένοι, αδιάφοροι, απελπισμένοι, παραδομένοι, προδομένοι  και αιχμάλωτοι.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τα “κουρασμένα παλληκάρια” και τα «καλά παιδιά» εδραιώνουν την κατοχή της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: