Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν κυρώσεις για τους αγωγούς Nord Stream 2 και TurkStream

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις (δεξιά). EPA, MICHAEL REYNOLDS




Αμερικανοί γερουσιαστές αποφάσισαν να σταματήσουν το μεγάλο έργο του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε μαζική προσπάθεια με την επιβολή σκληρών κυρώσεων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defense News.

Σε άλλο σχετικό νομοσχέδιο υπάρχει αναφορά και στον αγωγό TurkStream, για τον οποίο θα ανακοινωθούν επίσης κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις (Ρεπουμπλικάνος από το Αϊντάχο) ανακοίνωσε σχέδιο νόμου για νέες κυρώσεις εναντίον των εταιρειών που εργάζονται για την κατασκευή του αγωγού.

Ο «Nord Stream 2» αποτελεί κοινό έργο της της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών (Εngia (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία).

Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει έως 1.942 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, σε ετήσιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι κυρώσεις θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (2020 National Defense Authorization Act), ώστε να μην επιδέχονται προεδρικό βέτο.

Ο κ. Ρις δήλωσε:

  • «Μεγάλο μέρος του Nord Stream έχει ήδη γίνει. Θα τους κοστίσει ακριβά. Θεωρώ ότι αν περάσουν αυτές οι κυρώσεις, οι εταιρείες θα κλείσουν και οι Ρώσοι θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο για να κάνουν το έργο».

Είναι σημαντικό ότι το σχέδιο νόμου, όπως είπε ο γερουσιαστής, αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Γερουσίας και ειδικά των Επιτροπών των δύο σωμάτων που ασχολούνται με τραπεζικές υποθέσεις.

Το κείμενο της διάταξης για τις κυρώσεις δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά ο κ. Ριτς δήλωσε ότι βρίσκεται κοντά στον νόμο «Προστασία της Ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρώπης», υπό την αιγίδα του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, που ψηφίστηκε στις 2  Ιουλίου. Το νομοσχέδιο αυτό θα επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο στον αγωγός Nord Stream 2, αλλά και στον TurkStream. Τα νομοσχέδια στοχεύουν και τις τράπεζες και χρηματοδότησαν τους αγωγούς.

  • Θυμίζουμε ότι ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (Ρεπουμπικάνος από το Τέξας) κάλεσε τη Γερουσία να εγκρίνει το σχέδιο νομου, τονίζοντας ότι “έχουμε λίγους μόλις μήνες για να σταματήσουμε την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Οι Αμερικανοί, αλλά και πρώην κομμουνιστικές χώρες, όπως η Πολωνία, συχνά εκφράζουν ανησυχίες, και κάλεσαν τους υρωπαίους που αναμειγνύονται στον αγωγό, να ακυρώσουν τη συμφωνία με τη Ρωσία. Πιστεύουν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα καταστήσει την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη και όμηρο από το ρωσικό αέριο.

Σημειώνουμε οτι το έργο είναι στο τελευταίο στάδιο του. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, έχει δηλώσει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν την Πρωτοχρονιά.

ΠΗΓΗ: DEFENSE NEWS

Σε δοκιμαστική λειτουργία: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: