Αφεση αμαρτιών σε τρεις βατραχανθρώπους από το Πολεμικό Ναυτικό μετά από παρέμβαση Τραμπ

File Photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Όβαλ Όφις. EPA, Yuri Gripas / POOL




Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τον προγραμματισμό του για την διεξαγωγή εσωτερικών ακροάσεων αξιολόγησης για τρία μέλη της μονάδας ειδικών αποστολών του (Navy SEALs).

Οι αξιολογήσεις αυτές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομάκρυνση τoυς από την αναφερόμενη μονάδα, μετά την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μία παρόμοια υπόθεση.

“Έχω αποφασίσει ότι οι οποιασδήποτε αποτυχίες στην συμπεριφορά, στην απόδοση, στην κρίση ή στον επαγγελματισμό των στελεχών αυτών, θα αντιμετωπιστούν μέσω άλλων διαδικαστικών μέτρων, κατά περίπτωση,” δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός του Ναυτικού των ΗΠΑ, Τόμας Μόντλι σε σχετική ανακοίνωσή του.

Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος Τραμπ υπερασπίστηκε τον εαυτό του, για την στάση του, στην υπόθεση του Έντουαρντ Γκάλγκερ, μέλους της μονάδας ειδικών αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (Navy SEALs).

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι βρίσκεται στο πλευρό των “πολεμιστών” και υπερασπίζεται τους στρατιωτικούς.

Ο ίδιος έδωσε εντολή στο αμερικανικό Πεντάγωνο να επιτρέψει στον Γκάλαγκερ που έχει καταδικαστεί για την συμπεριφορά του στο πεδίο της μάχης, να διατηρήσει τα διακριτικά του, ως μέλος της αναφερόμενης μονάδας ειδικών αποστολών, παρά την στάση της ηγεσίας του πολεμικού ναυτικού, για την ενεργοποίηση μιας εσωτερικής διαδικασίας αξιολόγησης, με ερωτηματικό για την παραμονή του Γκάλαγκερ στην μονάδα.

Την αποκάλυψη έκανε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Μαρκ Έσπερ και δείχνει τις παρεμβάσεις του προέδρου Τραμπ στην υπόθεση του Γκάλαγκερ, ο οποίος έχει αθωωθεί από στρατιωτικούς ενόρκους για την δολοφονία ενός μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που είχε αιχμαλωτιστεί στο Ιράκ, αλλά καταδικάστηκε για τις φωτογραφίες που έβγαλε με το πτώμα του.

Μετά την αποκατάσταση του Γκάλαγκερ στον βαθμό του στις 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε μία επίσημη διαταγή προκειμένου να μην εφαρμοστούν τα σχέδια της στρατιωτικής ηγεσίας, για μία διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Έσπερ.

“Μίλησα με τον πρόεδρο την Κυριακή. Ο ίδιος μου έδωσε την διαταγή ότι ο Έντι Γκάλαγκερ θα διατηρήσει τα διακριτικά του,” δήλωσε ο Έσπερ στους δημοσιογράφους στο πεντάγωνο, αναφερόμενος στην ίδια υπόθεση.

Ο Έσπερ είπε πως ο ίδιος ήταν υπέρ της κανονικής διαδικασίας που ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο ίδιος, τόνισε ωστόσο, ότι ως πρόεδρος, ο Τραμπ είχε “κάθε δικαίωμα, εξουσία και προνόμιο να κάνει ότι επιθυμεί να κάνει.”

Την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ο Έσπερ απέλυσε τον πολιτικό προϊστάμενο του Πολεμικού Ναυτικού Ρίτσαρντ Σπένσερ, αφού έχασε την εμπιστοσύνη του, στο πρόσωπο του υπουργού σχετικά με την διαχείριση της υπόθεσης ενός μέλους των ειδικών μονάδων του ναυτικού (NAVY SEAL)

Πρόκειται για τον Γκάλαγκερ που καταδικάστηκε για πράξεις που έκανε στο Ιράκ και οι οποίες, έρχονται σε αντίθεση με τον κώδικα πολεμικής ηθικής του αναφερόμενου ειδικού σώματος.

Ο Έσπερ αποφάσισε επίσης, ότι πρέπει να επιτραπεί στον Γκάλαγκερ να φέρει το διακριτικό της ομάδας των NAVY SEALs, τερματίζοντας τις προσπάθειες της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για την διεξαγωγή μιας εσωτερικής διαδικασίας αξιολόγησης με αντικείμενο την παραμονή ή μη του Γκάλαγκερ στην αναφερόμενη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ήδη παρέμβει στην υπόθεση του Γκάλαγκερ νωρίτερα μέσα στον μήνα, κάνοντας χρήση της εξουσίας που έχει για την αποκατάσταση του βαθμού των στελεχών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν παρασημοφορηθεί, επιτρέποντας στον Γκάλαγκερ να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του 2019, με πλήρη σύνταξη.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Ναυτικού Ρίτσαρντ Σπένσερ είχε απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την προηγούμενη εβδομάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα πιθανό ρήγμα στις σχέσει του με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς ο ίδιος τάσσονταν υπέρ της έναρξης της εσωτερικής διαδικασίας αξιολόγησης για τον Γκάλαγκερ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν δήλωσε ότι ο Σπένσερ είχε μία ιδιωτική γραμμή επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο.

“Ο υπουργός Σπένσερ είχε προηγούμενα και ιδιωτικά προτείνει στον Λευκό Οίκο και σε αντίθεση με την δημόσια στάση του- την αποκατάσταση του Γκάλαγκερ, αλλά και την συνταξιοδότησή του, διατηρώντας το διακριτικό των SEALs,” δήλωσε ο Χόφμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σπένσερ δεν είχε ενημερώσει ποτέ τον Έσπερ για την προσωπική του πρόταση, είπε ο Χόφμαν.

Ο Έσπερ αποφάσισε να ζητήσει την απομάκρυνση του Σπένσερ “αφού έχασε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, κι αναφορικά με την έλλειψη ειλικρίνειας στις συνομιλίες που είχε με τον Λευκό Οίκο,” σύμφωνα με τον Χόφμαν.

Οι επικριτές των χειρισμών του προέδρου Τραμπ στην υπόθεση αυτή, μεταξύ αυτών και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο τονίζουν ότι οι ενέργειες (προεδρικών παρεμβάσεων) σαν αυτές θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την στρατιωτική δικαιοσύνη και να στείλουν ένα μήνυμα ότι οι θηριωδίες στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτές.

Reuters via ΑΠΕ – ΜΠΕ/N.X.

Ο Τραμπ ανεβάζει στο Twitter παράξενη φωτο με το πρόσωπό του στο κορμί του … Rocky [photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: