Τα 10χρονα ίδρυσης του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών γιόρτασε η Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας

File Photo: Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος. Photo via Twitter, @neokyma13




Το μεγαλείο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων αναδείχθηκε σήμερα, μέσα από μία μεγάλη εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, αφιερωμένης στα δέκα χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, καθώς επίσης και στην πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την τεράστια προσφορά της στον παγκόσμιο αυτό πολιτιστικό οργανισμό της χώρας του Νείλου.

Την κυρία Βαρδινογιάννη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, «ένα μεγάλο φίλο της Βιβλιοθήκης» όπως τον χαρακτήρισε, και τους υψηλούς επισκέπτες, υποδέχτηκε θερμά ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Δρ. Μουστάφα Ελ Φέκι, τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η κυρία Βαρδινογιάννη στην ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

  • «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι πανάρχαιες», επεσήμανε ο κ. Φέκι, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, όταν τον συνάντησε πρόσφατα στην Αθήνα, ότι «η Αλεξάνδρεια ήταν η πιο σημαντική πόλη στην αρχαία Ελλάδα». Επομένως, «κάθε φορά που συναντιόμαστε στην Αλεξάνδρεια, αυτό αποτελεί έναν μεγάλο εορτασμό των πανάρχαιων σχέσεών μας», προσέθεσε ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος Β΄, χαιρέτισε τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού φορέα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που ενώνει Ελλάδα και Αίγυπτο, με τη σημαντική υποστήριξη του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του Ιδρύματος Ωνάση και του πανεπιστημίου της πόλης.

«Μέσα στα δέκα χρόνια που λειτουργεί, το μοναδικό αυτό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους και νέες από όλη την υφήλιο, από την Αίγυπτο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, να μελετήσουν τα επιτεύγματα της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας», επεσήμανε με ικανοποίηση ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

  • Και ο κ. Θεόδωρος τόνισε ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αγκαλιάζει τη δεκαετή πρωτοβουλία, διότι το ίδιο συνδέεται με τον αλεξανδρινό χώρο και την ιστορία που αυτός φέρει, αφού αποτελεί τον μοναδικό θεσμό ο οποίος λειτουργεί αδιάκοπα και συνδέει την ελληνιστική Αλεξάνδρεια με το παρόν», τιμώντας τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ. Μουστάφα Ελ Φέκι με το παράσημο του Χρυσού Λέοντος του Τάγματος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

Από την πλευρά της, ξεκάθαρη ήταν η συγκίνηση της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, για τη συμπλήρωση, σήμερα, δέκα χρόνων του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, ενός οργανισμού που έγινε με δική της πρωτοβουλία, μία ημερομηνία που -όπως είπε- έχει μείνει πάντοτε στην καρδιά της και αποτελεί ένα έργο για τις επόμενες γενεές.

«Σαν Ελληνίδα, αλλά και σαν πολίτης του κόσμου, νιώθω περήφανη για την ελληνιστική Αλεξάνδρεια», τόνισε η κυρία Βαρδινογιάννη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις πολύτιμες γνώσεις και τα πτυχία που το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξανδρείας παρείχε σε νέους από όλον τον κόσμο, που εντρύφησαν στον ελληνιστικό πολιτισμό.

  • Προηγήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο που παρουσίαζε όλο το έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη, ενώ ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης την παρασημοφόρησε και της εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλου του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού, προσφέροντάς της ένα αναμνηστικό με τεράστια σημασία, για να της θυμίζει τη δική της προσφορά στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.

Η ίδια, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, καθώς και την αντιπρόεδρο του Τμήματος, την Αιγυπτιώτισσα, Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη.

Όπως ανακοινώθηκε, στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, φοίτησαν στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, 135 μεταπτυχιακοί σπουδαστές, δηλαδή 13 το χρόνο, κατά μέσο όρο, ενώ ενθαρρυντικότερα είναι τα στατιστικά στοιχεία για την τελευταία πενταετία, καθώς δέχτηκε 91 σπουδαστές, με τον μέσο όρο κατ΄ έτος να φθάνει τους 18 σπουδαστές.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι 22 σπουδαστές πήραν το πτυχίο τους και 23 σπουδαστές ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές ειδικά πάνω στον ελληνιστικό τομέα. Στο έργο του Κέντρου περιλαμβάνονται και, τουλάχιστον πενήντα εκδηλώσεις, συνεργασίες με περισσότερα από 20 πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα περισσότερα ευρωπαϊκά, για την προώθηση σε παγκόσμιο επίπεδο των ελληνιστικών σπουδών.

  • Τέλος, ανακοινώθηκε ότι από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, θα πραγματοποιούνται προγράμματα σπουδών για να παρέχονται τίτλοι PhD.

Στη μεγάλη αυτή εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, έδωσαν το «παρών» επίσημοι από πολλές χώρες, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρέσβης Νικόλαος Γαριλίδης (τον οποίο καλωσόρισε ιδιαίτερα ο Δ/ντής της Βιβλιοθήκης στον επίσημο λόγο του, τονίζοντας την αιγυπτιώτικη καταγωγή του), ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης. Την ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας, εκπροσώπησε ο πρόεδρός της, Εδμόνδος Κασιμάτης, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, π. Νικόδημος Τότκας, ενώ μίλησε ο Αιγυπτιώτης πανεπιστημιακός, Χρήστος Ζερεφός.

Βαρδινογιάννη: Πάντα στο πλευρό της Βιβλιοθήκης

Κατά τη διάρκεια της συγκινητικής ατμόσφαιρας, ο διευθυντής του Κέντρου, Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι, εξήρε το έργο και την προσφορά της κυρίας Βαρδινογιάννη, ενώ εκείνη, ευχαριστώντας τον, σημείωσε: «Σάς εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για ό,τι έχετε πράξει για τη μεταξύ μας συνεργασία, και την αναβάθμιση του έργου του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξανδρείας». Έδωσε δε την υπόσχεσή της, ότι θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

  • «Θέλω να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και να είμαι πάντοτε στο πλευρό σας, οποτεδήποτε και αν με ζητήσετε και στην Αλεξάνδρεια και την περίφημη Βιβλιοθήκη της, και τώρα και πάντοτε» είπε η κυρία Βαρδινογιάννη και συνέχισε: «Εύχομαι από την καρδιά να υπάρχει ειρήνη στους λαούς για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, όχι για μας αλλά κυρίως για τις νεώτερες γενιές που έρχονται».

Μάλιστα, η κυρία Βαρδινογιάννη χειροκροτήθηκε θερμά όταν τόνισε ότι «η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που με κάνει να αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στην πατρίδα μου. Και θεωρώ τους κατοίκους αυτής της χώρας αδέλφια μου». Καταλήγοντας, ανέφερε: «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Είναι μεγάλη τιμή να έχω τη φιλία σας και την υποστήριξή σας».

Χρυσός Λέοντας στον δ/ντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας από τον Πατριάρχη Θεόδωρο

Ένα μεγάλο ευχαριστώ εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για την προσφορά της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης στον κόσμο, έναν χώρο του Θεού και της γνώσης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

  • Και μιλώντας για το γεγονός ότι η Αγία Οικογένεια πέρασε από την Αίγυπτο και καθώς το σύμβολο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας είναι ο λέοντας, απένειμε στον διευθυντή της δρα Μουστάφα Ελ Φέκι τον Χρυσούν Λέοντα του Τάγματος της Αλεξανδρείας, ευχόμενος πάντοτε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας να προσφέρει στον κόσμο το φως, εκείνο που ονειρεύτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, ιδρύοντας τη μεγάλη αυτή πόλη.

«Σας συγχαίρω για το έργο σας και για ό,τι κάνετε για τον απλό άνθρωπο. Ο Θεός να σας ευλογεί», τόνισε ο Πατριάρχης προς τον Δ/ντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, με τον κ. Φέκι να εκφράζει την έντονη συγκίνησή του και να τονίζει ότι αυτή η τιμητική διάκριση -που δεν την περίμενε, όπως είπε- αποτελεί ξεχωριστό γεγονός για τον ίδιον και για την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Παράλληλα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μίλησε με λόγια αγάπης και για το έργο της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, με πρωτοβουλία της οποίας ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξανδρείας, αναφερόμενος για το έργο της κυρίως για τα άρρωστα παιδιά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΪΡΟ: Του ανταποκριτή Ν. Κάτσικα

Συγκίνησε το Κάιρο ο 96χρονος βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Πλάτων Συναδινός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: