Ψηλά οι τουρκικές προκλήσεις: Ο Πομπέο στο υπουργείο Άμυνας, ενημέρωση από Παναγιωτόπουλο

File Photo: O υπουργός Εθνικής ’Aμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις εργασίες ανελκύσεως του ναυαγίου της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ», στο Λιμένα Αλεξανδρούπολης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Επικοινωνία υπήρξε ανάμεσα στο Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Μαϊκ Πομπέο, η οποία μάλιστα έγινε λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για το πεδίο βολής του Αετού στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να παραστεί, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, στη νυχτερινή άσκηση «Βελισσάριος 2019».

  • Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εθνικής άμυνας οι δυο άνδρες στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν, «κλείδωναν» καίρια ζητήματα που είναι επιτακτικής συζήτησης ανάμεσα στις δυο πλευρές. Άλλωστε δεν είναι λίγα εκείνα που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, με την Ελλάδα εδώ και καιρό να έχει λάβει το «δαχτυλίδι» της χώρας που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας.
  • Ο Μαϊκ Πομπέο αναμένεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 11:25 και θα γίνει δεκτός από το Νίκο Παναγιωτόπουλο με επίσημη τελετή στον προαύλιο χώρο του υπουργείου. Ακολούθως οι δυο αντιπροσωπείες θα βρεθούν στην αίθουσα Καποδίστριας ενώ οι δυο άνδρες θα παραμείνουν σε κλειστή συζήτηση στο γραφείο του υπουργού.
  • Στην Ελληνική ατζέντα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πάντως, όπως σημειώνεται από κύκλους του υπουργείου θα βρεθεί η προκλητικότητα της Άγκυρας. Στοιχεία που δείχνουν τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας θα πάρει μαζί του ο Αμερικανός υπουργός για να μελετηθούν εκτενώς για τα όσα πράττει καθημερινά η γείτονα χώρα στο Αρχιπέλαγος, σε θάλασσα και αέρα. Πάντως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα θέσει υπόψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και τα όσα έχουν καταγραφεί με φόντο το προσφυγικό ζήτημα και το πώς η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση, με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν πάρει και αυτές τα μέτρα τους.
  • Πάντως εδώ να τονιστεί ότι ακόμη και χθες στην Σαμοθράκη, τα Τουρκικά πλοία παρακολουθούσαν από μια απόσταση περίπου 5 ναυτικών μιλίων- στα διεθνή ύδατα- τις κινήσεις του Ελληνικού στόλου. Εδώ μπορεί κάποιος να πει ότι και η Ελλάδα το ίδιο ακριβώς κάνει, με το Πολεμικό Ναυτικό ν’ απαντά ότι βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση όταν υπάρχει Τουρκική άσκηση στο Αιγαίο κυρίως για την αναχαίτιση των παρανομιών που θέλει και κάνει η Άγκυρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει πλήρη ενημέρωση και από το Νίκο Δένδια για τις Τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, όμως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα του παρουσιάσει την επιχειρησιακή κατάσταση που ζούν καθημερινά στο Αρχιπέλαγος τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρώτη φορά ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Αξίζει να υπογραμμιστεί, πως είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας σε επίσκεψή του στην χώρα μας, θα βρεθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γεγονός που όπως σημειώνουν τόσο πηγές του υπουργείου, όσο και στρατιωτικές πηγές του Επιτελείου, η Αμερικανική πλευρά δείχνει και με αυτό τον τρόπο τις προθέσεις που έχει για την αμυντική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας.

  • Νωρίτερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παραστεί στη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Ωστόσο μέσω της επικύρωσης της συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν το κέρδος που ζητούσαν πολλά χρόνια πριν. Και είναι αν όχι η πλήρης εκμετάλλευση της Σούδας, στο μεγαλύτερο μέρος της αλλά και με τα έργα υποδομής που θα προωθήσουν άμεσα, στην Κρήτη θα αναπτυχθούν τμήματα στο λιμάνι που θα είναι ικανά να φιλοξενήσουν μεγαλύτερη ναυτική δύναμη.
  • Επιπλέον οι Αεροπορικές βάσεις, της Λάρισας που ήδη χρησιμοποιούνται από τα UAV MQ-9 και τα KC-135, αλλά και της Ανδραβίδας στον Πύργο (πολλές αυτοψίες έχουν κάνει και εκεί Αμερικανοί) κλείνουν το αεροπορικό κομμάτι, εκτός από το Στεφανοβίκειο που εκεί είναι μια υπόθεση που αφορά την Αμερικανική Αεροπορία Στρατού.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Αμερική και δεν είναι μόνο θέμα στρατιωτικής χρήσης για Αμερικανικές και Νατοϊκές δυνάμεις. Η ενέργεια και η μεταφορά εκεί του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου αποτελεί το επόμενο βήμα που δεν μοιάζει και τόσο μακρινό.

Εντυπωσιακές νυχτερινές εικόνες από την τελική φάση της άσκησης Παρμενίων 2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: