Ο Σταϊκούρας αποκαλύπτει στο Bloomberg ότι θέλει υλοποίηση «θετικού επενδυτικού σοκ»

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο 12ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ




Aποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην οποία αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο, στο πρόγραμμα «Ηρακλής» που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που έχει σαν στόχο, τη διευθέτηση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» (NPL) των ελληνικών τραπεζών.

Η συνέντευξη δόθηκε στο πρακτορείο Bloomberg, στους δημοσιογράφους Sotiris Nikas, Glen Carey και Eleni Chrepa.

Τα NPL ανερχόταν τον περασμένο Ιούνιο στο 39,2% των συνολικών δανείων, και ο κ.Σταικούρας τόνισε, ότι η Ελλάδα θα προσεγγίσει τελικά ένα μονοψήφιο νούμερο. Επίσης στη συνέντευξή του, επεσήμανε ότι σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, θα διερευνηθούν όλες οι οδοί για την υλοποίηση ενός «θετικού επενδυτικού σοκ», καθότι οι Ευρωπαίοι παραδέχονται πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στους προϋπολογισμούς του 2019 και 2020.

Οι πιστωτές συμφωνούν πως η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, και ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι εξασφάλιση χαμηλών πλεονασμάτων για τα έτη πέραν του 2021.

Επίσης σημείωσε, ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με παράλληλο χαμηλό κόστος δανεισμού, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους επιτρέποντας έτσι τη σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων. Τέλος ανέφερε, ότι θα εξεταστούν τρόποι αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ, προσθέτοντας ωστόσο, ότι προς το παρόν αυτό δεν συνιστά προτεραιότητα.

Ο Τόμσεν στον κόσμο του: Να συνεχίσει με προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: