Ο “Κόκκινος Πλανήτης” και τα μυστικά του στο ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδη

Ο πλανήτης Άρης. File photo via [email protected]




Mε τη νέα παραγωγή του «Ο Κόκκινος Πλανήτης» θα υποδεχθεί τη χειμερινή περίοδο το Ψηφιακό Πλανητάριο στο Ίδρυμα Ευγενίδη, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019.

Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις (18:30 και 20:00) και θα τις προλογίσει ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, λέκτορας του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Η είσοδος την ημέρα της πρεμιέρας είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 240 δελτία εισόδου για κάθε προβολή.

Σημειώνεται ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ έχει προβλεφθεί διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα ή/και χειλεανάγνωση. «Οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι», όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση.

Η παράσταση

Η υποβλητική φωνή του Γιάννη Στάνκογλου μας καθοδηγεί στον δρόμο προς τον Κόκκινο Πλανήτη και καθώς πλησιάζουμε θα καταλάβουμε ότι μοιάζει πιο κρύος από την Αρκτική και πιο άνυδρος από την Σαχάρα. Σύμφωνα, ωστόσο, με όλες τις ενδείξεις, ο πλανήτης αυτός ήταν κάποτε αρκετά πιο θερμός, με πυκνή ατμόσφαιρα και νερό που σχημάτιζε λίμνες και θάλασσες. Πώς έχασε ο ‘Αρης το νερό του; Εμφανίστηκαν άραγε μικρόβια στον ‘Αρη, όταν ο πλανήτης αυτός ήταν πιο φιλόξενος στην ζωή; Πώς εξελίσσεται η εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη, συνεχίζεται και πότε θα περπατήσουν στην επιφάνειά του οι πρώτοι αστροναύτες;

Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα δίνουν απαντήσεις μέσα στην ταινία τρεις σπουδαίοι Έλληνες επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα και οι οποίοι με ιδιαίτερη χαρά μοιράζονται μαζί μας τις γνώσεις και εμπειρίες τους. Πρόκειται για τον Δρα Σταμάτη Κριμιζή, ακαδημαϊκό, διαστημικό επιστήμονα με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής και συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, τον Δρα Παναγιώτη Νιάρχο, ομότιμο καθηγητή Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ, καθώς και τον Δρα Κοσμά Γαζέα, λέκτορα Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής στο Τμήμα Φυσικής στο ΕΚΠΑ.

Η παράσταση θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου και θα προβάλλεται καθ’ όλη την χειμερινή περίοδο. Προτείνεται για παιδιά ηλικίας 10+ και ενήλικες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ,  Πάρης Τσιριγώτης

 

 

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πλέον μπορούν να φορτίζουν από τα ίδια τους τα ελαστικά

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: