Κινέζοι υπήκοοι τα θύματα στο κοντέινερ της φρίκης: Στους -25 η θερμοκρασία [video]

File photo: Ο άνδρας συνελήφθη σε αυτοκινητόδρομο του Μπίκονσφιλντ, μια πόλη δυτικά του Λονδίνου, πρόσθετε η ανακοίνωση. EPA,VICKIE FLORES




Η βρετανική αστυνομία συνεχίζει να ανακρίνει τον 25χρονο Μο Ρόμπινσον από τη Βόρεια Ιρλανδία, οδηγό του φορτηγού οχήματος στο οποίο εντοπίστηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 39 σοροί, μεταξύ των οποίων ενός ανηλίκου.

Οι αρχές εργάζονται για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Αρχικές πληροφορίες που μετέδωσε το ITV ανέφεραν ότι πρόκειται στο σύνολό τους για Κινέζους υπηκόους.

Λίγο αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι 39 άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί στο κοντέινερ ενός φορτηγού κοντά στο Λονδίνο ήταν Κινέζοι, ανέφερε σε ένα τουίτ η Global Times.

Η εφημερίδα, την οποία εκδίδει η Λαϊκή Ημερησία, επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ανέφερε πως το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα πως «δεν μπορεί να μεταδοθεί τίποτα τώρα».

Η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε πως οι νεκροί που βρέθηκαν στο φορτηγό ήταν Κινέζοι.

Δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο το τηλεφώνημα που έγινε αρχικά στην υπηρεσία ασθενοφόρων με το οποίο ειδοποιήθηκαν οι αρχές για το τραγικό περιστατικό έγινε από τον ίδιο τον οδηγό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί κατά πόσο ο Ρόμπινσον γνώριζε ότι στο κοντέινερ που είχε παραλάβει περίπου μία ώρα πριν από το τηλεφώνημα στις αρχές βρίσκονταν 39 πτώματα.

Πάντως ο οδηγός έχει συλληφθεί ως ύποπτος για διάπραξη δολοφονιών.

Το κοντέινερ παραλήφθηκε από το λιμάνι του Πέρφλιτ, όπου είχε φτάσει μετά από ταξίδι περίπου δέκα ωρών από το Ζεεμπρούγκε του Βελγίου. Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες της ώρας που το κοντέινερ εισήλθε στο τοπικό λιμάνι, αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πού βρισκόταν προηγουμένως το κοντέινερ ή ποτέ μπήκαν σε αυτό οι 39 άνθρωποι.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν προειδοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια πως μετά από την αυστηροποίηση των ελέγχων στη βόρεια Γαλλία, τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά τα πιο ευάλωτα λιμάνια του Βελγίου για να μεταφέρουν σε φορτηγά και πλοία παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες προς το βρετανικό έδαφος.

Τις έρευνες της αστυνομίας συνδράμει και η Εθνική Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, η οποία ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή της Βάρνας στη Βουλγαρία όπου ήταν δηλωμένο το φορτηγό του Μο Ρόμπινσον πιστεύεται ότι λειτουργεί ιρλανδικό κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων και καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες θανάτου των 39, ειδικοί επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο κοντέινερ, που περιγράφεται ως «μεταλλικό φέρετρο» από τον Τύπο, είναι ψυγείο. Εφόσον η ψύξη λειτουργούσε, η θερμοκρασία που θα είχαν να αντιμετωπίσουν τα θύματα θα έφτανε στους -25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός –
Βρετανία/Λονδίνο 24/10/2019

Πάγωσαν μέχρι θανάτου οι 39 στο ψυγείο-φέρετρο; Θρίλερ με την αναγνώριση των πτωμάτων [video, photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: