Καταργούνται ιδιωτικές φυλακές και ιδιωτικά κέντρα κράτησης μεταναστών στην Καλιφόρνια

File Photo: Τέλος στις ιδιωτικές φυλακές και στα ιδιωτικά κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών βάζει με νόμο η πολιτεία της Καλιφόρνια, ΗΠΑ. Photo via Unsplash.com, @graphik_h
Νόμο που καταργεί τις ιδιωτικές φυλακές με την κατηγορία ότι συνέβαλαν στα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, ιδίως στον υπερπληθυσμό κρατουμένων, επικύρωσε αργά χθες, βράδυ Παρασκευής, ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ.

  • Οι ιδιωτικές φυλακές «συμβάλλουν στις υπεράριθμες φυλακίσεις» και «δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες μας», δήλωσε υπογράφοντας το κείμενο του νομοσχεδίου ο Νιούσομ, μέλος των Δημοκρατικών, που ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2019 και ο οποίος ήδη τον περασμένο Μάρτιο υπέγραψε διάταγμα που επέβαλε μορατόριουμ στην θανατική ποινή στην Καλιφόρνια.

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε ισχύ χθες απαγορεύει στις σωφρονιστικές υπηρεσίες στην Καλιφόρνια να συνάπτουν ή να ανανεώνουν, από το 2020, συμβόλαια με ιδιωτικές φυλακές, οι οποίες εξάλλου δεν θα έχουν άδεια λειτουργίας από το 2028.

  • Το ίδιο μέτρο αφορά και ιδιωτικές εταιρίες που διαχειρίζονται κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών.

Από τους 115.000 τροφίμους που βρίσκονται σήμερα στις φυλακές της Καλιφόρνια, περίπου 1.700 είναι έγκλειστοι σε φυλακές τις οποίες διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες, όπου οι συνθήκες κράτησης αποτελούν συχνά αντικείμενο επικρίσεων από υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Και άλλος υπουργός άφησε τον Τραμπ: Έφυγε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal