Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, η δημοσίευση ονομάτων όσων πολιτογραφούνται Κύπριοι και η αγωγή δικαστή του Ανωτάτου κατά δικηγόρου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας, η κατάσταση στα νοσοκομεία και η αναστολή του πτητικού προγράμματος της TUS.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αγωγή δικαστή του Ανωτάτου κατά δικηγόρου» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο δικηγόρος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους σε άρθρο του άσκησε κριτική στον δικαστή του Ανωτάτου Λεωνίδα Παρπαρίνο για τη μη εξαίρεσή του από εκδίκαση υπόθεσης, στην οποία εφεσίβλητη ήταν εταιρεία που είχε ιδρύσει ο πεθερός του, με τον δικαστή να θεωρεί το δημοσίευμα δυσφημιστικό και να προχωρεί στην καταχώρηση αγωγής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνολικά 71 εκπαιδευτικοί υπηρετούν φέτος σε θέσεις απόσπασης στο Υπουργείο Παιδείας για περισσότερα από πέντε συνεχόμενα χρόνια. Αναφέρεται επίσης στην 59η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Δημοσιοποίηση λίστας ‘χρυσών’ διαβατηρίων» και γράφει ότι παράθυρο για την τροποποίηση του Νόμου περί Αρχείου Πληθυσμού ώστε να δημοσιεύονται τα ονόματα όσων πολιτογραφούνται μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος άνοιξε χθες η Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τον αριθμό του συνόλου των ιερέων το 1971 που επιδοτούνταν τότε, ως επίσης και τα αντίστοιχα στοιχεία σήμερα ζητά το ΑΚΕΛ, με την Επιτροπή Οικονομικών να δίνει περιθώριο για γραπτές απαντήσεις μέχρι την Παρασκευή. Επίσης λέει ότι η TUS αναστέλλει τις πτήσεις από τον Νοέμβριο.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ομιχλώδες τοπίο στο Κυπριακό» γράφει στο κύριο θέμα του ότι θολό παραμένει το τοπίο σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες διατηρεί κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στις προθέσεις του και τις κινήσεις για να ξεκλειδώσει τη διαδικασία των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει για τέσσερεις εκπαιδευτικούς με 25 χρόνια απόσπαση στο Υπουργείο Παιδείας. Αλλού αναφέρεται σε εμφύλια σύγκρουση για το Δήμο Αθηένου.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Όλα ρευστά με τον Γκουτέρες να αποφασίζει» και γράφει ότι ενδείξεις ότι θα προχωρήσει η συμφωνία με τους όρους αναφοράς έδωσε ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος συναντήθηκε ψες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε τις διαπραγματεύσεις με τους όρους αναφοράς». Αλλού γράφει ότι μη διαχειρίσιμος είναι ο φόρτος εργασίας στα νοσοκομεία. Επίσης γράφει για εκδήλωση διαμαρτυρίας στον Εναέριο στη Λεμεσό με αίτημα τη δημιουργία πάρκου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο «Η χρήση ιδιωτικού τζετ ήταν ‘τελείως νόμιμη’» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι η Κυβέρνηση υπερασπίζεται τη χρήση του ιδιωτικού αεροσκάφους για το ταξίδι του Προέδρου στη Νέα Υόρκη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο σχέδιο «Εστία» και γράφει ότι η περίπλοκη διαδικασία αίτησης εμποδίζει τη διαδικασία. Ακόμη κάνει λόγο για αυξανόμενη κριτική στις απόπειρες των δασκάλων να καθυστερήσουν τις αλλαγές στην παιδεία.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/10/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: