Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, η καθημερινή φυγή γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια και η ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για το Κυπριακό σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και Αριστεράς των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Προβάλλονται, επίσης, η επαναβεβαίωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια, η αυριανή επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το αίτημα οργανώσεων για αναστολή της δίωξης της 19χρονης Βρετανίδας, που ισχυρίστηκε βιασμό της από Ισραηλίτες τουρίστες.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «΄Πηγή ειρήνης΄ αλά Τούρκα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το 1974 η Τουρκία ονόμασε την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση» και χθες τη νέα εισβολή της στην Συρία «Πηγή Ειρήνης». Αλλού, γράφει ότι αντισυνταγματική θεωρεί ο Γενικός Εισαγγελέας την πρόταση του ΑΚΕΛ για περιορισμό των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τον διορισμό Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στην αυριανή επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και γράφει ότι στον ευρωπαϊκό παράγοντα στρέφει η Κυβέρνηση τις προσπάθειες της για να ανακόψει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ευλογίες και ανοχή από Τραμπ και Πούτιν», γράφει ότι παρά τις αρχικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η Τουρκία έλαβε τη σιωπηρή συγκατάθεση της Ουάσιγκτον, της Μόσχας αλλά και του ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση της στην βορειοανατολική Συρία. Αλλού, γράφει ότι την απόλυτη στήριξη στην Κύπρο σε λεκτικό πάντα επίπεδο εξέφρασε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε άλλο γράφει ότι Αβ. Νεοφύτου και Α. Κυπριανού βρίσκονται στις Βρυξέλλες για επαφές για το Κυπριακό και για το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

Ο «Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Μαύρη τρύπα στο ΓεΣΥ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι μαύρη τρύπα για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία εξακολουθεί να αποτελεί το δημόσιο, αφού η καθημερινή φυγή γιατρών επισκιάζει τις θετικές εξελίξεις που καταγράφονται στην πορεία υλοποίησης της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ και ένταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων στο σύστημα. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι τη συνέχιση των διεργασιών για κατασκευή και λειτουργία των τμημάτων Ισραήλ – Κύπρου και Κύπρου – Κρήτης του ηλεκτρικού αγωγού Euroasia Interconnector αποφάσισε ο φορέας υλοποίησης του έργου με έντονες παροτρύνσεις της ΕΕ και της κυπριακής Κυβέρνησης. Αλλού, αναφέρεται στην επίθεση της Τουρκίας στη Συρία.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δυσβάσταχτη και για την ΕΕ η διχοτόμηση» γράφει ότι η πιο ασφαλής μέθοδος για αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας είναι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και λύση σε ορατό ορίζοντα, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε ομιλία του σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και Αριστεράς των Πρασίνων των Βόρειων Χωρών. Αλλού γράφει για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, που ξεκίνησε χθες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες για τα τεράστια προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία και τις επιπτώσεις στο ΓεΣΥ, σύμφωνα με δήλωση Γ. ΛουκαΪδη.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Τουρκία ξεκίνησε επίθεση στη Συρία», γράφει ότι η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειανατολική Συρία την Τετάρτη λίγες μόνο ημέρες μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. Αλλού γράφει ότι ομάδα οργανώσεων ζήτησαν από Γενικό Εισαγγελέα να αναστείλει την δίωξη της 19χρονης Βρετανίας μετά τον ισχυρισμό της για βιασμό της από 12 Ισραηλίτες τουρίστες. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι παραμένει σταθερό το ποσοστό αυτοκτονιών αλλά οι γιατροί καλούν για εθνική στρατηγική.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/10/2019

Η επιστροφή της Όλγας Τρέμη μετά από τέσσερα χρόνια στην τηλεόραση: Σε ποιο κανάλι θα πάει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: