Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η είσοδος του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 7 της κυπριακής δημοκρατίας, οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τα εμβόλια παιδιών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, τα συμβόλαια ενοικίασης κτηρίων από το δημόσιο και η πρόταση νόμου για απαγόρευση του έντεχνου χορού για ανήλικους μετά τις 8 μμ, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό Τύπο.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Εισβάλλει στο ‘7’» και γράφει ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με γεωτρήσεις τώρα και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Γράφει αλλού ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τη βοήθεια του Νικόλα Παπαδόπουλου για να περάσουν τα νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας. Αλλού αναφέρει ότι είναι περίεργη η σιωπή του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Το Γιαβουζ στο 7 και ..εμείς παρακολουθούμε» αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη τουρκική γεώτρηση σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της ΑΟΖ. Αλλού αναφέρει ότι σύγχυση επικρατεί ανάμεσα στους γονείς για τα ποια εμβόλια καλύπτει και ποια όχι το ΓεΣΥ. Αλλού αναφέρει ότι έντονη αναμένεται σήμερα η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου λόγω της παρουσίας του τουρκικού «Γιαβούζ» στο βόρειο τμήμα του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Χρύσωσαν ιδιοκτήτες ακινήτων» γράφει ότι πάσης φύσεων παρανομίες και παρατυπίες αποκάλυψε ο έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα 585 συμβόλαια ενοικίασης κτηρίων από το δημόσιο. Αλλού αναφέρει ότι το «Γιαβούζ» βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το Πισσούρι. Σε άλλο θέμα, γράφει για μπέρδεμα με τα εμβόλια των παιδιών στο ΓεΣΥ.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Χρυσές μπίζνες ενοικιάζοντας κτίρια στο κράτος» γράφει ότι το 53% των υπηρεσιών του Δημοσίου ενοικιάζουν, με το κράτος να πληρώνει κάθε μήνα σε 380 ιδιοκτήτες ακινήτων 23,4 εκ. ευρώ. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Σχολείο Εγκωμης Β με αίτημα να απομακρυνθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας από το σχολείο. Σε άλλο θέμα γράφει για σάλο λόγω πρότασης νόμου βουλευτών ΔΗΣΥ για απαγόρευση έντεχνου χορού για ανηλίκους μετά τις 8 μμ.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Το ‘Γιαβούζ’ οδεύει προς το τεμάχιο 7 της ΑΟΖ» αναφέρεται στην αντι-navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ενέργειες του “Γιαβούζ”. Αλλού αναφέρει ότι κλάπηκε μέρος της τέφρας του Μαχάτμα Γκαντι και φωτογραφία του καταστράφηκε ενώ συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του. Γράφει επίσης ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν είχαν άδεια λειτουργίας το 2018.

Η «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στημένο παιχνίδι» και γράφει ότι ερωτηματικά προκαλεί η χλιαρή αντίδραση της Λευκωσίας, στην εισβολή του τουρκικού πολεμικού στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού αναφέρει ότι η κυπριακή κοινωνία μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί με το στεγαστικό, θέματα εκπαίδευσης, δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος. Γράφει αλλού ότι ξεπέρασε κάθε όριο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.

Η εβδομαδιαία «Το Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Επίδειξη δυνάμεως από την Τουρκία», αναφέρει ότι ΄Κινέζικη Δημοκρατία έχει αναδειχθεί στρατιωτικός και τεχνολογικός γίγαντας. Γράφει αλλού ότι έντονη είναι η πολεμική ναυτική παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Γράφει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη νέα πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για το BackStop.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
04/10/2019

Με Ιβάν Σαββίδη η avant premiere για το Κόκκινο Ποτάμι: Από την Κυριακή ξεκινά η προβολή στο Open

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: