Γιοι δύο γνωστών επιχειρηματιών συνελήφθησαν στις ΗΠΑ για χρηματιστηριακές απάτες

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της Wall Street. EPA, JUSTIN LANE




Την Παρασκευή συνελήφθη στη Νέα Υόρκη ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs Bryan Cohen, με την κατηγορία παραβίασης του νόμου περί εμπιστευτικών συναλλαγών

Σύμφωνα με το Bloomberg που δημοσιεύει το ρεπορτάζ ο Κοέν κατηγορείται ότι επί περίπου τρία χρόνια διέρρεε έναντι πληρωμής σε μετρητά μη δημοσιευμένες εμπιστευτικές πληροφορίες σε ένα κύκλωμα που αποκόμισε παράνομα κέρδη ύψους 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Συνεργαζόμαστε με τις αρχές σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά τον κ. Κοέν”, δήλωσε η Nicole Sharp, εκπρόσωπος της εταιρείας, σε μια ηλεκτρονική δήλωση. “Η προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών των πελατών είναι η υψηλότερη εσωτερική μας προτεραιότητα και καταδικάζουμε αυτήν την φερόμενη συμπεριφορά.”

Ο Κοέν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή Stewart D. Aaron την Παρασκευή και αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολαρίων εν αναμονή της διάσκεψης που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 33χρονος Κοέν μοιράστηκε τις πληροφορίες με έναν έμπορο που δεν έχει ταυτοποιηθεί και που στη συνέχεια τις μεταβίβασε στον Γεώργιο Νίκα (γόνο της γνωστής βιομηχανίας), ο οποίος πραγματοποίησε τα κέρδη, σύμφωνα με την καταγγελία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο 54χρονος κ. Νίκας, που διατηρεί εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, κατηγορήθηκε επίσης από εισαγγελείς. Ο Κοέν φέρεται να έχει λάβει ένα απροσδιόριστο ποσό σε μετρητά με αντάλλαγμα τις συμβουλές που προσέφερε.

Επίσης, η καταγγελία παρέχει μια λεπτομερή εικόνα του τρόπου με τον οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση. Για παράδειγμα, λίγο μετά την μετακόμιση του Κοέν στη Νέα Υόρκη, η Buffalo Wild Wings ήλθε σε επαφή με τη Goldman για να βοηθήσει, καθώς η casual αλυσίδα εστιατορίων της Minneapolis προσεγγίστηκε από την Arby’s Restaurant Group Inc. Η Cohen ενημερώθηκε για την πιθανή εξαγορά την ίδια μέρα, 2017. Ο Νίκας αγόρασε 22.000 μετοχές Buffalo Wild Wings από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου για 2.5 εκατομμύρια δολάρια, που πώλησε 9.000 από αυτές μέχρι τις 1 Νοεμβρίου για αρχικό κέρδος 79.074 δολαρίων.

Μετά το κλείσιμο της αγοράς στις 13 Νοεμβρίου, οι ειδήσεις μιλούσαν μια πιθανή εξαγορά της Buffalo Wild Wings. Την επόμενη μέρα η τιμή της μετοχής της αλυσίδας εστιατορίων αυξήθηκε κατά 24% και ο Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές του με κέρδος $ 343.298, σύμφωνα με την καταγγελία.

Ο Νίκας κατηγορήθηκε στις 7 Οκτωβρίου μαζί με έναν φίλο του, τον Τηλέμαχο Λαβίδα (γόνο της γνωστής οικογένειας), με κατηγορίες για συνομωσία προκειμένου να κλέψουν σημαντικές μη δημόσιες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc. από τον πατέρα του Λαβίδα, ο οποίος υπηρέτησε στο συμβούλιο της εταιρείας μέχρι το 2016. Η Takeda Pharmaceutical Co. συμφώνησε να αγοράσει την Ariad, κατασκευαστή φαρμάκων για καρκίνο, για 4,66 δισ. δολάρια το 2017.

Ο Νίκας κατηγορήθηκε επίσης ότι συμμετείχε σε “μεγάλης κλίμακας, διεθνές κύκλωμα διαπραγμάτευσης εμπιστευτικών πληροφοριών” στο διάστημα από το 2012 έως το 2017, κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από μη αναγνωρισμένο έμπορο κινητών αξιών στην Ελβετία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Λαβίδας κατηγορήθηκε την Παρασκευή από τον δικαστή της περιφέρειας του Ντέιβις Λ. Κότ και κρατήθηκε χωρίς εγγύηση εν αναμονή της δίκης καθώς κρίθηκε ύποπτος φυγής.

Ο Κοέν συνελήφθη την Παρασκευή στις 6 το πρωί και εμφανίστηκε στο δικαστήριο αργότερα το απόγευμα. Απελευθερώθηκε μετά την παράδοση του διαβατηρίου του.

Πηγή: Bloomberg

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: