Άρση κυρώσεων στην Τουρκία: Παραλήρημα Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου, εκτός πραγματικότητας

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Διακρίνονται ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ομπράϊαν. EPA, SHAWN THEW




Την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία για τη εισβολή στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στον Λευκό Οίκο.

Αλλά, τόνισε, ότι αν παραβιαστεί η συμφωνία θα επιβάλει νέες και πιο σκληρές κυρώσεις.

«Ζήτησα από το υπουργείο Οικονομικών να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου ως απάντηση στην τουρκική επίθεση», τόνισε Τραμπ από το Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε ως θριαμβευτής στον πόλεμο της Συρίας καθώς πιστεύει ότι η επιβολή της εκεχειρίας είναι που έφερε τα πράγματα στο σημερινό σημείο.

  • Αγνοεί βεβαίως το πιο σημαντικό γεγονός. Ότι οι ενέργειες του οδήγησαν στο μεγαλύτερο πλήγμα για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η Ρωσία ανέλαβε τον κεντρικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Σημείωσε πως η Τουρκία ανέφερε ότι σταματά τις πολεμικές επιχειρήσεις και μετατρέπει σε μόνιμη την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, παρακινώντας την Ουάσινγκτον για την άρση των κυρώσεων.

«Οι κυρώσεις αίρονται εκτός αν συμβεί κάτι για το οποίο δεν θα είμαστε χαρούμενοι», είπε ο Τραμπ από το Λευκό Οίκο.

Εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το νόημα της λέξης «μόνιμο» σε «αυτό το μέρος του κόσμου».

Πολλοί άνθρωποι στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο κ. Τραμπ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έχει καταλάβει ότι ο Ερντογάν προχώρησε σε συμφωνία με τον Πούτιν και όχι μαζί του. Και ότι τελικά πήρε την ίδια συμφωνία από τη Ρωσία, που του πρότειναν οι Αμερικανοί.

Ο κ. Τραμπ ύμνησε πάλι τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι μπορεί να τον συναντήσει τον άλλο μήνα.

Επίσης απέρριψε όλες τις εκκλήσεις των Αμερικανών νομοθετών για επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία. Είπε, όμως, ότι αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν για να προστατεύσουν τα πετρέλαια.

Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί τους Κουρδους πάλι. Δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον ηγέτη των Κούρδων τον οποίο και ευχαρίστησε για όσα κάνει. Ο κ. Τραμπ είπε ότι έσωσε τους Κούρδους, ενώ ως γνωστό τους εγκατέλειψε και τους πρόδωσε.

Το συμπέρασμα όλων είναι ότι η Αμερική έχασε και κέρδισε η Ρωσία τη Μέση Ανατολή.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παράλληλα ανακοίνωσε με δημοσίευση στον ιστότοπό του την άρση των κυρώσεων ενάντια στα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας και τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει εις βάρος του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλου, του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Νωρίτερα με ανάρτησή του στο twitter, μίλησε για καλά νέα και για επιτυχία στα σύνορα της Συρίας.

  • Μεγάλη επιτυχία στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Δημιουργήθηκε η ασφαλής ζώνη! Η κατάπαυση του πυρός έχει πραγματοποιηθεί και οι αποστολές μάχης έχουν λήξει. Οι Κούρδοι είναι ασφαλείς και έχουν δουλέψει πολύ καλά μαζί μας. Η αιχμαλωσία των κρατούμενων του ISIS είναι εξασφαλισμένη. Θα κάνω μια δήλωση στις 11:00 Α. M. από τον Λευκό Οίκο. Σας ευχαριστώ!

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ,

 

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία του Πούτιν και του Ερντογάν: Οι Κούρδοι και πάλι τα θύματα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: