Επίθεση Τσαβούσογλου σε Μάας για ζώνη ασφαλείας: Βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας, ψυχρό το κλίμα

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




Η Τουρκία δεν θεωρεί ρεαλιστική τη γερμανική πρόταση να δημιουργηθεί μια διεθνής «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα ερευνήσει οποιεσδήποτε κατηγορίες ότι τέτοιες παραβιάσεις έλαβαν χώρα.

«Θα ερευνήσουμε μέχρι τέλους ακόμη και τη μικρότερη παραβίαση (ανθρώπινων δικαιωμάτων) και καταγγελία. Δεν θα ανεχθούμε ούτε τη μικρότερη από τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας παρουσίασε την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ την πρότασή της για μια ασφαλή ζώνη στα τουρκοσυριακά σύνορα. Η πρόταση υποστηρίχθηκε αρχικά τόσο από την Τουρκία όσο και από τις ΗΠΑ, όμως σήμερα ο Τσαβούσογλού δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστική.

ΚΑΚΟ ΚΛΙΜΑ

Ψυχροπολεμικό ήταν το κλίμα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Γερμανίας, που συναντήθηκαν σήμερα στην Άγκυρα για να συζητήσουν διμερή θέματα και Συριακό.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη Γερμανία για συμπεριφορά που δεν συνάδει σε σύμμαχο και απέρριψε τη γερμανική πρόταση για διεθνή στρατιωτική δύναμη στη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργήσει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ενώ από την πλευρά του και ο Χάικο Μάας παραδέχτηκε τη μεγάλη διαφορά απόψεων με την Τουρκία, αλλά ο στόχος της επιστροφής των προσφύγων παραμένει κοινός, όπως είπε.

«Οι χωρίς μέτρο αντιδράσεις απέναντι στην επιχείρησή μας Πηγή της Ειρήνης από τη γερμανική κοινή γνώμη, από τα κόμματα και από τα ΜΜΕ κλόνισε δυστυχώς την εμπιστοσύνη μας. Αυτό δεν ταιριάζει σε συμμάχους με τόσο δυνατές σχέσεις», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συμπληρώσει ότι «αυτό που περιμένουμε από τη Γερμανία είναι ότι ενεργεί με βάση το πνεύμα της συμμαχίας και αλληλέγγυα μεταξύ μας και ενάντια στην τρομοκρατία».

«Πρώτα από όλα ας συνεννοηθούν μεταξύ τους στη Γερμανία», είπε δηκτικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τη γερμανική πρόταση για παρουσία διεθνούς δύναμης στη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία. «Γιατί βλέπουμε να υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις.

Η δημιουργία διεθνούς ζώνης ασφαλείας ήταν ιδέα πρώτα από όλα του προέδρου Ερντογάν. Τώρα πλέον δεν τη βρίσκουμε πολύ ρεαλιστική. Εμείς κάναμε ειλικρινή προσπάθεια. Αλλά ούτε και οι ΗΠΑ ήταν ειλικρινείς στην πράξη τελικά», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενημέρωσε το Γερμανό ομόλογό του για τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και ότι στόχος τους είναι η επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους. Συζήτησαν επίσης, όπως ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και το θέμα της ενδεχόμενης συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τους τρεις ηγέτες της Ευρώπης, Τζόνσον, Μακρόν και Μέρκελ.

Μάας: Ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, έκανε λόγο για επιτακτική πλέον ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία, ενώ εξήρε τη σημασία της συμφωνίας στο Σότσι και εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του Βερολίνου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η τουρκική παρουσία εκεί θα είναι προσωρινή «με την προϋπόθεση ότι η τουρκική παρουσία στη Συρία είναι προσωρινή.

Το συζητήσαμε σήμερα και μας διαβεβαίωσαν και πάλι. Γι’ αυτό και την εγκρίνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Άγκυρα, Turkey

Ο Ερντογάν τα βάζει και με τη Ρωσία κι επαναλαμβάνει απειλές για “πύλη προσφύγων”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: