Πυροβολούν ξανά στο ψαχνό στο Ιράκ: 44 νεκροί στις διαδηλώσεις κατά ανεργίας και διαφθοράς

File photo: Τεράστιες διαδηλώσεις στο Ιράκ κατά της ανεργίας και της διαφθοράς στις πρώτες μέρες της εξέγερσης τον περασμένο Οκτώβριο. Photo via Twitter




Η ιρακινή αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών στην κεντρική Βαγδάτη σήμερα, την ώρα που εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης. Μέσα σε τεταμένο κλίμα, καθώς στους 44 έφτασαν οι νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών χθες Πέμπτη, οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με πλήθος συγκεντρωμένων,  με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά τουλάχιστον ένα άτομο.

Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας είχαν λάβει θέσεις πάνω σε στέγες πραγματοποιώντας βολές κατά συγκεντρωμένων διαδηλωτών, χτυπώντας τουλάχιστον έναν από αυτούς στον λαιμό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε καλέσει το Ιράκ να διεξαγάγει «γρήγορη» και «διαφανή» έρευνα για τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στην ανεργία και τη διαφθορά που συνιστούν «νόμιμα» αιτήματα.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να επιτρέψει στους πολίτες να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, η Μάρτα Ουρτάδο, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

  • «Ανησυχούμε από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες και πλαστικές σφαίρες σε ορισμένες περιοχές, και έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων απευθείας εναντίον των διαδηλωτών», προσέθεσε.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την Τρίτη στη Βαγδάτη με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), μέχρι τώρα 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει επίσης ανησυχία για τη σύλληψη τουλάχιστον τριών δημοσιογράφων, δύο από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια, καθώς και για τη διακοπή της λειτουργίας του Διαδικτύου σε όλη τη χώρα.

«Οι γενικευμένες διακοπές του Διαδικτύου μπορεί να επιφέρουν πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης, περιορίζοντας το δικαίωμα της λήψης και κοινοποίησης πληροφοριών και μπορεί να επιδεινώσουν τις εντάσεις», κατέληξε η Ουρτάδο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ συνέστησε στους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και κάλεσε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να το εγκαταλείψουν αμέσως λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Αιματοκύλισμα στο Ιράκ: Σημαντικό “τεστ” το κήρυγμα του Σιστανί για τους διαδηλωτές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: