BBC: Αναρχικοί βάζουν τώρα στο στόχαστρο τουρίστες και Airbnb στα Εξάρχεια

File Photo: Άντρες των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Εκτενές δημοσίευμα του βρετανικού BBC ασχολείται με τον “πόλεμο” που έχει κηρύξει ομάδα αναρχικών των Εξαρχείων κατά των τουριστών που κάνει χρήση διαμερισμάτων που συνεργάζονται με την Airbnb και στη συγκεκριμένη συνοικία της Αθήνας.

Με τίτλο “Εξάρχεια: Πώς η Airbnb εξαγρίωσε τους Ελληνες αναρχικούς”, το BBC παρουσιάζει φωτογραφίες από βανδαλισμούς σε διαμερίσματα των Εξαρχείων τα οποία προβάλλει στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα “Exarhia Tourism”.

«Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ και δεν είστε ασφαλείς εδώ. Ιδιοκτήτη, η δική σου πόρτα είναι η επόμενη», αναφέρεται σε ανάρτηση.

“Οι ακροαριστεροί με ισχυρό έρεισμα στην περιοχή καλούν τους τουρίστες να φύγουν από τα Εξάρχεια και χρησιμοποιούν τα social media για να διαδώσουν το μήνυμά τους”, γράφει το ΒΒC.

«Θέλω να κερδίσω την προσοχή τους προτού έρθουν εδώ. Το καλό θα ήταν τουρίστες να αφήνουν κακές αξιολογήσεις στις σελίδες των ιδιοκτητών, αποθαρρύνοντας άλλους να κάνουν κράτηση», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ένας εκ των δημιουργών της σελίδας «Exarcheia Tourism».

Σε ερώτηση για το αν η σελίδα τους υποκινεί ανοιχτά τη βία, απάντησε: «Οι εξώσεις την υποκινούν. Ο θυμός θα υπήρχε και χωρίς τη σελίδα. Τα νοίκια διπλασιάζονται, είναι φυσικό να μπαίνουν στο στόχαστρο οι άνθρωποι που θεωρείται ότι καταστρέφουν τη γειτονιά. Δεν είμαστε κατά του τουρισμού, είμαστε ενάντια στο οικονομικό μοντέλο τουρισμού που διαλύει τις πόλεις».

Κατά το εκτενές ρεπορτάζ, οι «εμπνευστές» δηλώνουν πως θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα social media για να προσελκύσουν και άλλους να αντισταθούν στον εξευρωπαϊσμό και να αναλάβουν δράση.

Οπως αναφέρει το BBC, η ραγδαία αύξηση των ιδιοκτησιών που μπαίνουν στο Airbnb έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών των ενοικιαζόμενων σπιτιών, ενισχύοντας τη φτωχοποίηση.

Η περιοχή φέρεται να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό Airbnb στην Αθήνα και τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με έρευνα, από το 2016 έχουν αυξηθεί έως και 30% πάνω.

Αυτό κατά συνέπεια έχει προκαλέσει τον θυμό και την αγανάκτηση αναρχικών οι οποίοι αναζητούν έναν τρόπο να διώξουν τους τουρίστες, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Κραυγή αγωνίας για τη δυσοσμία από τους κατοίκους του Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: